屋企有白蟻巢~~~求教

作者: Kinawong 發表于 2011-9-15 10:37:18
18999 20

燈制、天花、牆壁都有

請問有無人指教下可以點做

多谢大家提點!之前都有噴驅蟲劑,而家咪都唔搞,等揾專家嚟搞!
skyfox 發表於 2011-9-15 13:31:44 |顯示全部樓層
不要自己噴殺虫水, 要找專業的殺虫公司
回復

亞賓 發表於 2011-9-15 13:47:28 |顯示全部樓層
咁大單... 一定要搵D白蟻專家... 自己只會攪到周圍都係...
回復

faylo 發表於 2011-9-15 14:42:58 |顯示全部樓層
skyfox 發表於 2011-9-15 13:31
不要自己噴殺虫水, 要找專業的殺虫公司

自己噴殺虫水,D白蟻就四散,終於全屋糸白蟻巢...
第一次最好用防白蟻公司處理...
回復

owlcyr 發表於 2011-9-15 15:26:49 |顯示全部樓層

我唔識睇幅相果o的係咪白蟻,
但建議即刻搵滅蟲公司,比你見到時通常都係晚期o架啦,自己100%攪唔掂~
仲會越攪越大獲~
回復

Kinawong 發表於 2011-9-15 22:21:46 |顯示全部樓層
myaisha0435 發表於 2011-9-15 15:44
搵滅虫公司啦, 自己冇得搞嫁,  睇相你好似 好大穫war~!

我都擔心好大鑊! 會揾滅蟲專家啦。有無介紹?
我住村屋㗎.

唔該晒!

owlcyr, msfion, Thanks a lot

回復

msfion 發表於 2011-9-16 08:36:49 |顯示全部樓層
Kinawong 發表於 2011-9-15 22:21
我都擔心好大鑊! 會揾滅蟲專家啦。有無介紹?

唔該晒!

你係咪住公屋 ?公屋可找房署.
上次上來我屋企搞好次叫"莊臣",三,四百尺屋仔,3個人上來
我公司唔知邊間,幾千尺一個人搞,全包宴
回復

Kinawong 發表於 2011-9-16 14:13:35 |顯示全部樓層

問咗一間,係父子檔、50年歷史,報咗價$3800-$4500~~ 咁貴㗎!村屋700尺喎!

會揾多两間報價再决定。 Thank you   ALL
回復

Kinawong 發表於 2011-9-20 00:08:01 |顯示全部樓層
約咗葉氏父子檔聽日嚟滅白蟻啦 希望可以完全杜絕
回復

Kinawong 發表於 2011-9-20 23:19:53 |顯示全部樓層

RE: 屋企有白蟻巢~~~解決啦

終於攪掂啦!盛爲$8000大元.

好多$$$$$$$$........
回復

馬修 發表於 2011-9-20 23:24:01 |顯示全部樓層
我都想知.... 點解報價同實收爭咁遠既.
做左d 咩野..貴左..咁多..
回復

babycherry 發表於 2011-10-2 02:34:43 |顯示全部樓層
kina, 你個白蟻預防係點做? 佢做左d咩呢? 淨係同你噴下白蟻水?

你可以問下佢用邊隻藥滅白蟻, 因為最有效滅白蟻係用  Premise 200SC 定唔記得 240SC / 250SC 架
Premise 200SC

如果佢唔係用 premise.. 就麻麻地喇。
回復

雨軒 發表於 2011-10-2 10:52:52 |顯示全部樓層
在亞洲地區販賣的白蟻殺蟲劑-Premise 200SC,拜耳公司在其宣傳單上標榜該殺蟲劑的新煙鹼活性成分 「益達胺」(imidacloprid)
回復

sasock 發表於 2011-10-2 14:04:30 |顯示全部樓層
我都是住村屋,請問開頭有甚麼跡象知道有白蟻?
回復

江江 發表於 2011-10-2 15:45:02 |顯示全部樓層
我地的地下電錶房有白蟻, 就用這公司
http://hk.88db.com/Business/Special-Offer/ad-4291283/
HK$7,200放8次藥...(開頭密啲, 再后就隔月...)
放第四次后  才不見有白蟻再飛出
回復

cowcowpop 發表於 2011-10-2 20:08:53 |顯示全部樓層
It is not an esay matter  try 專業的殺虫公司
回復

doko 發表於 2011-10-3 11:10:27 |顯示全部樓層
虫出沒注意
我boss用Rentokil
回復

babycherry 發表於 2011-10-3 15:44:00 |顯示全部樓層
肉眼可分辨到:
1) 明顯蟻路: d 牆身、牆角最易發現,蟻路睇落似木碎或泥沙組成,唔好諗住了散佢就無事,因呢條只係蟻路,唔會咁易比你搵到蟻后,滅蟲公司會有白蟻既附近位置鑽窿落藥餌,大約兩星期時間等d工蟻將d藥帶返白蟻巢餵捕白蟻及蟻后已攪掂個巢。

2) 一般明顯:可多留意廚房及廁所有無漏水情況,如漏水有機會導致對出門口既木地板長期處於濕既狀態,簡直係白蟻至愛,可按下、敲下d地板及門框會唔會”林”左、d木有無變深色、有無空心既聲,如有此情況,建議搵源蟲公司去檢查。佢地會用一部叫微波白蟻探測儀 (Micro-wave termite detector ) 係平面既地方檢查,即係話只能係木地板或櫃既平面做檢查,而檢查木門、門框就要靠有料既師傅去憑經驗檢查。

3) 電錶房又係易中招,因為曖丫嘛!多文件又係易中招,白蟻都喜食紙架。

4) 另外又點解石屎牆身會有白蟻?因石屎有機會混合左木去建,而有d建築亦因為先由木框做支撐再舖石屎,只有一個個細窿仔d白蟻就可以入到去築巢!

總之大家發現、懷疑有白蟻就搵專業既滅蟲公司喇,咪鬼自己攪呀,我聽過有人用火去 “檀”d白蟻,跟住咪走到成屋囉!

未成飛蟻前既白蟻係奶白色好似粒米咁大,有d工蟻就有對”kim”,與一般螞蟻唔同架,可以去 search 下白蟻個樣!每年3-11月係白蟻高峰!希望以上資料可以幫到各位及無受白蟻災害喇!
回復

江江 發表於 2011-10-3 16:04:37 |顯示全部樓層

babycherry  無白蟻飛出唔等於無白蟻蛀食呀,不過有過白蟻既地方,檢查密d喇,尤其濕度高溫度曖既地方,3-11月係白蟻高峰呀
唔使担心, 問过啲受害人...都話異曲同工, 只藥好掂的...
再要檢查全部地方.................則要惠$6,000有找

已再檢查...財散人安樂了
回復

江江 發表於 2011-10-3 16:23:06 |顯示全部樓層
babycherry  果真巧貴!希望受害人不再被害喇 HEHEHE~~  
我俾$10元之嘛
朋友錦繡花園就甘啲喇
回復

12下一頁