返回列表 發新帖

有冇飲過鬼佬紅茶

作者: gunbuster363 發表于 2011-8-31 13:45:36
4945 26
owlcyr 發表於 2011-9-5 10:13:04 |顯示全部樓層
K記 發表於 2011-9-2 19:11
那你比較常去哪裡買紅茶?

等我去睇下都好,因為我買過的都不太好飲 :- ) ...

哈哈,唔知滿唔滿足到你o既高要求wo~
我其實都係單憑自己的口味去飲,所以算係鐘意飲而唔係識得飲果隻.
其實我多數都係飲中國茶同抹茶.
紅茶有時貪方便就去great受citysuper買茶包,另外o係中環閣麟街有一間專賣茶的x x boutique,有次行過貪心試飲o左少少,都覺得唔錯~
如果你近果邊都可以去試下~
話時話,馬莎果o的其實都可以一試的~
回復

八王爺 發表於 2011-9-5 11:03:19 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-8-31 10:40
萍果茶,萍果玉桂茶,洋甘菊茶

有d係人工加d味道落去架, 佢寫住natural flavouring.....我個人唔係太鍾 ...

其實唔喺咁多用FLAVOUR 的花果茶,因為FLAVOUR 比用真材實更繁複。

水果+茶, 多數用水果汁的粉末。
香草就用翻天然香草。

London Fruit & Herb 好OK架!
Twinings 就唔喺隻隻味都咁得,洋甘菊OK。
Celestial 比較複雜,有花草,也有加FALVOUR的,不過佢話喺NATURAL FLAVOUR。
回復

Kel 發表於 2011-9-5 14:39:53 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-9-5 10:13
哈哈,唔知滿唔滿足到你o既高要求wo~
我其實都係單憑自己的口味去飲,所以算係鐘意飲而唔係識得飲果隻.
其 ...

啱使呀,唔該哂!

其實我都唔分,啱飲好飲易入口就 OK,哈哈
不過我買過的紅茶 (e.g. Twiningz) 就令人失望
香港 咖啡文化 較盛行,旺區 咖啡屋也有幾間,但搵專門賣茶的 紅茶店 就冇咁易
所以想問下 同好 去開邊度買,我又買囉

「... boutique」未去過喎,下次去試下先 :-D

其實外國都有飲茶的連鎖店(類似Starbucks咁,最大的應該是Teavana,不過香港唔知有無得做o者,幾年前好似有間relaxing tea house,不過已經執鳥~ 你又去開邊度買?  發表於 2011-9-5 15:52
回復

Kel 發表於 2011-9-7 01:00:49 |顯示全部樓層
.

owlcyr  其實外國都有飲茶的連鎖店(類似Starbucks咁,最大的應該是Teavana,
    不過香港唔知有無得做o者,幾年前好似有間relaxing tea house,不過已經執鳥~ 你又去開邊度買?

都係在西式超市買,另外也有試過在外地郵購

係,香港好多熱潮都係維持一段時候,然後冇左,
或者只係做得好表面,外地例如台灣、日本等有很多喫茶店,
做相當精緻,有些會把古建築翻新成茶屋,甚至會有茶藝教室等,
這些香港就難做到,可能市場細掛,相對有興趣的人會少。
回復

shanshan 發表於 2011-9-24 19:42:04 |顯示全部樓層
只係D SHOP 將D英國茶賣得貴, 食水深
其實係英國都好平, 仲成日做特價

我自己飲開英式奶茶, 習慣日日都飲 , HK要3倍價錢, 所以都係UK入貨.
回復

vistaboy 發表於 2011-12-20 19:11:16 |顯示全部樓層
英國早餐茶同伯爵灰茶都飲過
就咁飲既話 普通早餐茶都可以幾香幾易入口 一般人來說灰茶就太苦
去南韓旅行時 幫襯過一間 cafe 有好幾款呢d茶連埋其他草/花一齊泡 很香很香(早餐時段 價錢偏貴)

不過 如果同中國包裝茶葉比(不是超市貨) 英國早餐茶同伯爵灰茶都係平野黎啦
回復

jack872184 發表於 2011-12-20 21:24:43 |顯示全部樓層
I love drinking 伯爵灰茶~
回復