大廈煙味吹入屋問題 "認真求幫手"

作者: ernestng 發表于 2011-8-26 15:16:52
5275 22

本人入住新屋之後發現每日晚上7PM-8PM, 11PM, 12AM, 1AM - 2AM, 4AM, 6:30AM
都會有極濃烈煙味吹入屋, 係勁到開冷氣都索到, 7-8PM 時係有同一隻沖涼味一起吹入屋, 有濕氣的,
12AM 會有屎味, 我唔係講GAG, 我講真的, 因為我邊個風向係會吹到WASHROOM 味入屋

我家人成日唔信我, 但最後佢地都索到, 真係好準時的沖涼味+煙味 同 屎味+煙味
而且煙係同一隻

講真人地點食煙, 點沖涼點開大我真係管唔到, 同唔應該去理,
但煙, 可以去KITCHEN 食, 就唔會吹到去人地度

我問過樓上六個單位, 樓下六個單位, 冇一個人認有人食煙, 我估有人講大話, 一係有鬼LOR
但好神奇, 好多人投訴有煙頭飛入房, 咁証明有人食啦

問過管理, 幫唔到, 唔理, 唔到佢管人地家事

問過控煙辦, SORRY, HK 冇法規去管家事, 幫唔到

我家有老人家, 唔受得24HR 冷氣, 所以我小開, 但又唔開得WINDOW, 好大煙味而且佢真係食好多好多, 係30MINS 就會食一次...
但我覺得我地全家會死先過佢...

認真問...  我可以點... 又搬?
孖吉 發表於 2011-8-26 15:39:29 |顯示全部樓層
以係有人响厠所開住抽氣扇食煙啵~

以係冇辦法,唯有唔開果邊窗
回復

孖吉 發表於 2011-8-26 15:49:03 |顯示全部樓層
每日晚上7PM-8PM, 11PM, 12AM, 1AM - 2AM, 4AM, 6:30AM

好似返夜更咁 ... 會唔會後樓梯有人食煙呀?
回復

ernestng 發表於 2011-8-26 15:52:49 |顯示全部樓層
後樓梯冇因為要行, 佢地多數WASHROOM 食, 因為D味我估到

我係話啲 夜更食蕉 自己 "開飯" 呀 ~  發表於 2011-8-26 15:54
回復

ernestng 發表於 2011-8-26 15:53:30 |顯示全部樓層
之前有個男人由自己門口行十幾步去到我門口食, 我真係嬲爆, 你自己家人係人, 我唔係人

呢啲唔好忍,佢擺明係過街老鼠,唔使同佢客氣~  發表於 2011-8-26 15:57
回復

八王爺 發表於 2011-8-26 16:27:21 |顯示全部樓層
搬屋啦!
咁樣不單嗅覺受苦,身體也受害。
加埋精神壓力,心情低劣。
都喺搬走最好。

剛剛買入, 最近都在搵地方搬... 家人搬屋都勞累了, 現在又要攪, 我開始問自己為乜會咁 怪就怪我當初睇樓唔夠細心...  發表於 2011-8-26 18:07
回復

corina 發表於 2011-8-26 16:41:42 |顯示全部樓層
我都試過,樓下有人食煙,佢張枝煙拎出窗外,臭味由我房間吹到廳,所以佢一食煙我會立即關窗,近兩年都冇煙味,可能冇再係房食,煙味真討厭!!!!!!!!
回復

doko 發表於 2011-8-26 16:47:12 |顯示全部樓層
最好政府全面禁煙, 唔使d煙產涂毒人, 人健康d, Cancer 都小d, 醫療開支又小d, 庫房又多d, 一舉幾得

+1  發表於 2011-8-26 18:06
回復

孖吉 發表於 2011-8-26 16:50:34 |顯示全部樓層
doko 發表於 2011-8-26 16:47
最好政府全面禁煙, 唔使d煙產涂毒人, 人健康d, Cancer 都小d, 醫療開支又小d, 庫房又多d, 一舉幾得  ...

係囉~ 都唔明 鵭絲燈泡 可以禁,為什麼 煙 不可以禁,都唔知乜嘢羅輯

(我冇支持 鵭絲燈泡,我係唔明佢個 羅輯 啫~)

+1  發表於 2011-8-26 18:06
回復

doko 發表於 2011-8-26 17:06:32 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-8-26 16:50
係囉~ 都唔明 鵭絲燈泡 可以禁,為什麼 煙 不可以禁,都唔知乜嘢羅輯

(我冇支持 鵭絲燈泡,我係唔明 ...

係囉, 我都唔明正苦咩邏輯, 好似派$6000使咩登記啫, 攞黎攬, 除褲放屁
回復

owlcyr 發表於 2011-8-26 17:09:42 |顯示全部樓層
氣味呢家o野好難攪,照你咁講,可能係你食正佢toilet抽出來的氣wo.
但係你唔開窗都聞到咁勁??
環保署係有異味投訴表格https://epic.epd.gov.hk/ca/uid/complain_submit_tran
不過我估呢類應該唔受理o架wo.
同埋我諗點禁煙都唔會禁到屋企都唔比食,除非香煙"升呢"變毒品~

點都試下, 我真係冇哂計..  發表於 2011-8-26 18:05
回復

金盞花 發表於 2011-8-26 17:23:56 |顯示全部樓層
你呢單比上次一單更厲害, 就咁聽你形容都作嘔  我冇咩良方俾你, 租樓的話試吓屈業主減租, 1年後走人, 買的話惟有蝕底d趁樓市好就放貨搵屋搬.  呢d嘢改變唔到(都唔知關唔關樓宇間隔+風向造成), 冇得同佢鬥, 盞勞心勞力影響一家人健康(你估咁激法唔傷身), 都係走為上將.
回復

ernestng 發表於 2011-8-26 18:03:52 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-8-26 17:23
你呢單比上次一單更厲害, 就咁聽你形容都作嘔  我冇咩良方俾你, 租樓的話試吓屈業主減租, 1年後走人, ...

我直頭係廋左好多, 好大壓力,

我6:30AM 比煙味整醒, 望一望家人, 個個訓近, 大力吸氣, 我覺得好對佢地唔住, 間屋我我選的, 我買, 我供, 但我比左D咩佢地
回復

031504 發表於 2011-8-26 18:07:11 |顯示全部樓層
doko 發表於 2011-8-26 16:47
最好政府全面禁煙, 唔使d煙產涂毒人, 人健康d, Cancer 都小d, 醫療開支又小d, 庫房又多d, 一舉幾得  ...

極度同意到極點!!!

根本食煙就係一件好自徒ge行為
百害無一利,對自己身體差就算啦,,你害到人果下先係野嘛
回復

031504 發表於 2011-8-26 18:08:25 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-8-26 17:09
氣味呢家o野好難攪,照你咁講,可能係你食正佢toilet抽出來的氣wo.
但係你唔開窗都聞到咁勁??
環保署係有異味 ...

香港政府部門就係咁
你去邊個部門講~佢都話唔受理
回復

八王爺 發表於 2011-8-26 18:15:36 |顯示全部樓層
我記得以前學睇樓,師傅教落要睇最少四次:

1. 平日晴天
2. 平日落雨(大雨果隻)
3. 假日早上
4. 平日夜晚

3 & 4 為咗可以有覺好訓。
回復

doko 發表於 2011-8-26 18:50:06 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-8-26 18:15
我記得以前學睇樓,師傅教落要睇最少四次:

1. 平日晴天

算你當時買咗層荀盤, 住得好地地, 都會有d衰人搬黎你附近住, 除非住house, 唔係就冇得避, 避得一時, 避唔到一世
回復

比得大帝 發表於 2011-8-28 00:14:53 |顯示全部樓層
This is a social problem that cannot be solved.

香港法例冇禁止市民在家中吸煙同大解, 你只有設法自己去避, 搵管理處屬多此一舉, 證實到是那一戶吸煙大解也沒法.

向業主投訴亦愛莫能助, 法例冇要求間屋樓上樓下有人吸煙都要聲明.

這是現實, 忍得到就忍埋個租約, 忍不了只好向業主說明原委, 希望佢同情唔罰補償.
回復

mirry 發表於 2011-8-28 01:39:05 |顯示全部樓層
買樓本來開開心心, 攪到咁真係好慘

雖然管理處果d廢廢地, 但既然冇咩其他好做, 又未搬得走, 咪去嘈下佢地lor

大廈公契唔係通常有條nuisance 既咩???? 直接寫信去管理公司, 如果大廈有io 就寫去io, 煩下佢地叫佢地 執行dmc
回復

owlcyr 發表於 2011-8-29 11:20:33 |顯示全部樓層
樓主case唔同噪音,因為就算係噪音,搵到係邊家人嘈,都有排攪,何況係異味~~
同埋其實都唔怪得果家人,咁佢o係自己屋企廁所痾屎同食煙都係好正常o既事,問題係抽出來o既風吹返入你度(有可能係大廈設計問題),根本投訴去邊都無計.
至於去打nuisance,肯定有排攪同埋好難proof,加上要超多錢仲可能勝數好低.

既然係買o左,而家個市又咁靜,就算賣,都係貴賣貴買.
不如諗下o係硬件果part有無得攪,如改冷氣入風位或者問下o的做building o既朋友,睇下有咩可以盡量令個問題減少)
回復

12下一頁