發現另一半有外遇你會點做?

作者: 八王爺 發表于 2011-8-26 14:25:50
8827 87
maybabe 發表於 2011-8-26 16:06:53 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-8-26 15:20
已婚人仕先至有切膚之痛啊!

你知啦,我咁有型,好多鶯鶯燕燕在身邊,成日俾老婆鬧。

王爺, 唔通你2個女一個叫鶯鶯一個叫燕燕?
而你又時時顧住同佢地玩所以比老婆鬧呀
哈哈

你知咁多嘢,危險呀~ XDDDDDDD  發表於 2011-8-26 16:16
回復

claudiatang 發表於 2011-8-26 17:16:35 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-8-26 16:43
剪咗都唔係好辦法,如果 阿3 目的為 $$$,你傷人又要坐監,佢重唔為所欲為咩?   ...

唉,發生了這種事真的很難去處理,又傷心、又傷身、又傷金。
回復

ht333147 發表於 2011-8-26 17:17:13 |顯示全部樓層
王爺外遊回來就問 D 咁問題,
想收料乎?

佢八卦咋><  發表於 2011-8-26 17:26
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-8-26 17:31:45 |顯示全部樓層

<<doko  沖埋落屎坑 >>

你仲狠過我,比多個 like 你~
回復

八王爺 發表於 2011-8-26 18:13:00 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-8-26 09:43
剪咗都唔係好辦法,如果 阿3 目的為 $$$,你傷人又要坐監,佢重唔為所欲為咩?   ...

我諗主要是最近X先生的CASE,引起我的奇想。

孖吉,若真喺恐嚇,都咪話唔驚!
回復

八王爺 發表於 2011-8-26 18:13:32 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-8-26 10:17
王爺外遊回來就問 D 咁問題,
想收料乎?

唔喺呀!

X 富商單嘢都好正!
回復

rrr888 發表於 2011-8-26 22:27:00 |顯示全部樓層
我識一個做傳媒嘅女性朋友, 佢一位做風月版嘅男性同事, 分享佢喺風月場所嘅所見所聞俾佢知. 佢話男人嫖妓, 就好似食飯轉口味咁, 呢啲男人的確係花心, 貪新鮮, 貪嫩口, 與另一半毫無關係. 而有外遇 (包二奶, 分外情), 就同另一半有關. 但呢啲只係一個男性嘅觀點.

但從女性角度, 我會咁睇. 到底一個妻子有咩問題, 可以令丈夫視為出軌嘅藉口呢? 嘮囌, 專橫, 不懂溫柔, 不盡人妻/母之責, 甚至不忠? 又係咪真係傾談過無果呢? 我相信, 大部份女人, 如果佢嘅丈夫或另一半向佢提出佢有問題, 希望佢改善, 個女人愛佢嘅話, 一定會改, 只係時間問題. 但如果累勸不改, 點解唔清清楚楚嚟個了斷, 至開展另一斷感情呢? 咁到底又係咪男性將自己嘅不忠合理化呢?

我見到身邊好多例子係, 男人變咗心, 就會將另一半嘅問題放大, 甚至將一個凡人, 或人與人之間必有嘅問題視為死罪, 令自己出軌出得心安理得.

任何一種關係, 父母子女, 兄弟姊妹, 甚至人與畜牲, 都會緣起, 緣滅, 所以大家喺一齊嘅時候就盡量享受, 珍惜, 曾經有人咁講過, 以「假設你與他/她是最後一天的相聚」嘅心情嚟對待呢段關係, 你必會好好珍惜, 咩問題都唔係問題. 又曾經睇過一本書過講「婚姻係靈魂嘅修行」. 所以如果假設呢日真係不幸來臨, 咪當緣盡, 人生歷煉囉.

我想起黃祖藍係雜誌度講,之前好衰咁試過特登做到好衰令到個女仔走人。我諗個女人做主動,佢地真係無咁內疚囉...  發表於 2011-8-29 07:53
回復

claudiatang 發表於 2011-8-26 22:01:04 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-26 21:39
我老豆咪就係咁既人囉, 我媽心地好又慳家, 當年係我媽先提離婚, 老豆唔肯, 除左驚分身家外, 佢知我媽好為得 ...

伯母是很堅強的女人。咬住牙關的維持一個看似完整的家。上一輩的人較為賢淑。現在的人才不會讓自己受丁點兒委屈。
請你不要介意我這樣說。如果當年分開了,可能伯母不會那樣早離開你們.............(sorry)

唔一定, 她忍, 是認為有意義, 而且確實意義重大. 選擇分的話, 之後反而不能釋懷, 情況更差  發表於 2011-8-26 22:10
回復

jellyfishy 發表於 2011-8-26 22:02:37 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-8-26 22:01
伯母是很堅強的女人。咬住牙關的維持一個看似完整的家。上一輩的人較為賢淑。現在的人才不會讓自己受丁點 ...

你都說中啦~ 她忍得太多喇~  所以我要學習不能忍, 看事總有多個面, 忍或分都不是惟一出路, 喊就由得自己喊, 要說就說出口, 但要學習她這麼溫柔無私的愛~~

同水母偷師...佢溫柔&體貼左好多。CCCCC~~~  發表於 2011-8-29 07:48
我怎麼都學不會溫柔..............^.<粗聲粗氣的。能嫁得出去都算我老伴唔好彩﹗^0^  發表於 2011-8-26 22:04
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-8-26 22:10:29 |顯示全部樓層
近期我都有朋友有小3的問題,佢地個男人都係暗示比個太太知有第3者,等太太作決定.如果太太決定離婚,佢地唔mind離婚.但如果太太冇話離婚,佢地都唔會主動提出離婚. 我覺得d男人將個決定權比左個女人,自己就好似唔係罪人. (我唔係講全部男人都係甘)
回復

claudiatang 發表於 2011-8-26 22:37:36 |顯示全部樓層
婚姻的路一點都不平坦。一定要執子之手才能與子偕老。中途其中一方放手就玩完。
做不到第一位沒關係,但一定要做最尾那一個(緣起緣滅)。這跟做學問不一樣。
回復

ht333147 發表於 2011-8-26 22:47:04 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-8-26 18:13
唔喺呀!

X 富商單嘢都好正!

其實這案有很多疑點, X及其老友開得酒吧, 有咁純情? 任人玩?
回復

jellyfishy 發表於 2011-8-26 22:46:28 |顯示全部樓層
啊~ 我老豆當年又無嫌我媽有咩問題~ 佢唔想我媽同佢離婚, 但自己又好花心... 所以緣份無就此完~

活在當下, 珍惜眼前人~  緣起緣滅, 無得夾粗來, 咁樣另雙方都痛苦~~

我諗起幾年前同日, 慈雲山發生2宗自殺. (我估好多人仲記得). 有2個教師, 讀書時已經相戀, 畢業後順利找到學校任教, 繼而結婚, 原本應該很美好.

無耐, 男方有外遇, 太太因原則要和他離婚, 男人才後悔, 想追番太太, 但太太原則上不能接受. 佢地拖拖拉拉一段時間, 女方還是堅守自己原則,要離婚,最後...

男人多次求情不果,最後一次,在女家求情失敗,男方便在她家門外跳樓,以死示愛.
女方跟住亦在同日,跳樓死左.

唉~~

回復

jellyfishy 發表於 2011-8-26 23:02:08 |顯示全部樓層
頭先搵番舊文章時, 才發現, 原來自己以前都俾唔少時間理解感情事~

http://hkplants.com/thread-34715-1-5.html
隨帖附送好歌一首:
http://www.youtube.com/watch?v=ou42kSZS7oI

還有這個曾經令好多朋友落淚的故事, 人啊~ 真的, 緣滅, 要懂得放手:
http://hkplants.com/thread-33971-1-7.html
回復

rrr888 發表於 2011-8-26 23:21:48 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2011-8-26 22:10
近期我都有朋友有小3的問題,佢地個男人都係暗示比個太太知有第3者,等太太作決定.如果太太決定離婚,佢地唔mi ...

我所知嘅CASE, 大部份都係咁.

A: 男人有外遇, 老婆一直有懷疑, 對方係一個少女(好似係老公興趣班嘅學生),  但冇實質證據, 之後老婆大咗肚, 老公開始變本加厲, 經常唔返屋企, 更大方承認, 因老婆有一次忍唔住偷睇到SMS. 其實呢個CASE係, 老公長期工作收入不穩, 老婆已變經濟支柱, 老婆更出錢買樓. 所以, 我嘅觀點係, 唔知係咪男人自卑, 所以喺後生女身上至可以找回男人尊嚴. 故事發展落去係, 你所講嗰種, 唔MIND離婚, 但老婆忍到, 就繼續呢種三角關係.

B: 第三者又係後生女, 呢個CASE係, 呢個男人話個老婆好專橫, 咩都管住哂. 而呢個男人, 又係直忍不諱有婚外情, 成日唔返屋企瞓, 工作又唔需要通宵, 唔係都講唔通啦. 跟住又係將個決定權交俾老婆. 而呢個老婆, 最終選擇, 你同我生一個, 跟住你可以走喇. 結果真係咁.

C: 有個CASE仲離譜, 朋友個朋友嘅CASE, 老公帶埋個第三者返屋企, 話知個老婆, 你忍到就忍, 忍唔到就自己走. 事態發展不詳....

D: 呢個CASE簡直就係睇劇至有. 個男人有日同個老婆講, 與十年前分手嘅女友再喺番埋一齊, 原來當年對方有咗佢骨肉, 更搞笑嘅係, 個男人話唔使驗DNA, 因為餅印咁喎. 跟住呢個前度女友(而家係第三者), 叫大婆做阿姐, 仲會做好多荒誕嘅嘢. 跟住事態發展不詳.
回復

rrr888 發表於 2011-8-26 23:26:07 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-26 23:02
頭先搵番舊文章時, 才發現, 原來自己以前都俾唔少時間理解感情事~

http://hkplants.com/thread-34715-1 ...

講起形容男女關係嘅歌, 最令我感受深嘅張X友, 與ANITA嘅《相愛很難》.

呢首好正~~~~ 套戲都好好睇~~~~  發表於 2011-8-26 23:30
回復

jellyfishy 發表於 2011-8-26 23:29:37 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-8-26 23:21
我所知嘅CASE, 大部份都係咁.

A: 男人有外遇, 老婆一直有懷疑, 對方係一個少女(好似係老公興趣佢學生), ...

唔好嬲, 其實呢d 故事, 身邊真係多的是.

兩個人一齊, 唔會到結婚先知對方性格, 到時才嫌. 除非某一方一直扮好人啫~

講到呢, 感情的事, 無絶對啱或錯, 一段完了, 檢討, 再期待過囉~
回復

ht333147 發表於 2011-8-26 23:48:59 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-26 23:02

http://hkplants.com/thread-34715-1 ...

水母摷返這帖出來, 還是好看.
網友們的觀點有些微變了?
回復

Monk's 發表於 2011-8-27 01:13:14 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-26 23:29
唔好嬲, 其實呢d 故事, 身邊真係多的是.

兩個人一齊, 唔會到結婚先知對方性格, 到時才嫌. 除非某一方一 ...

兩個人一齊, 唔會到結婚先知對方性格,結婚後亦不要惘想改變對方性格.

相見好同住難,每個人都有缺點,只有互相包容才是婚姻長久之道.

任何人都是特別的個體,兩人相處無論是什麼關係,本來就需要磨合磨合...  發表於 2011-8-29 07:58
回復

八王爺 發表於 2011-8-29 11:27:16 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-29 03:51
因為男人大多裝了自動失憶系統,好多女人無呢個裝置~

哈.... 自動失憶,連老婆都唔記得!

就係連個老婆對佢幾好, 當日有幾愛個老婆都唔記得, 所以至去搵2345奶丫嘛...  發表於 2011-9-2 11:04
回復