RTHK 人造色香味

作者: owlcyr 發表于 2011-8-25 13:23:38
1530 6
你有幾了解食物添加劑?
得閒睇下呢個節目了解多o的啦~~

http://programme.rthk.hk/rthk/tv ... 47841&m=episode
rrr888 發表於 2011-8-26 00:35:54 |顯示全部樓層
呢個睇咗喇! 睇完真係好驚, 原來普通食個麵包都加咗咁多嘢. 所以有時間, 用冷飯整個潮州粥加蛋, 加黑芝麻做早餐算喇.
回復

八王爺 發表於 2011-8-26 09:33:44 |顯示全部樓層
工業革命之後,全人類都喺食哩啲嘢。
回復

owlcyr 發表於 2011-8-26 09:40:35 |顯示全部樓層
其實係o架,不過平時o的人唔多留意同埋埋係外國先多o的呢方面o既節目,難得香港有呢類節目講下,
添加劑雖然無可避免,不過最起碼你要知道你食緊o的咩,有得自己去揀咁lor~
最怕就係以為食緊o的好健康o既o野,其實係食緊o的添加劑. 呢期最佳例子莫過於雞粉叫做"健康"....
回復

八王爺 發表於 2011-8-26 10:04:29 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-8-26 02:40
其實係o架,不過平時o的人唔多留意同埋埋係外國先多o的呢方面o既節目,難得香港有呢類節目講下,
添加劑雖然無 ...

所以我自家發芽菜,做豆腐同養菇,都唔算太過份。

好想去徐蒝的茶餐廳食嘢,唔知叫乜名同地址在哪里?

http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=13505 或者你試吓打去問吓  發表於 2011-8-26 10:11
回復

owlcyr 發表於 2011-8-26 10:16:02 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-8-26 10:04
所以我自家發芽菜,做豆腐同養菇,都唔算太過份。

好想去徐蒝的茶餐廳食嘢,唔知叫乜名同地址在哪里? ...

豆腐你用石膏粉?其實可以試下鹽鹵(nigari),雖然可能無咁滑,但多o的礦物質,同埋有另一番風味~

果間我都未去過,叫港土茶記,o係中環,不過好似好多人去食過話唔夠"味",可能大部份人已經如節目所講,食慣加"味"食物,已經食唔出天然食物的味道了.....

回復

八王爺 發表於 2011-8-26 10:25:33 |顯示全部樓層
做豆腐我在大陸學的,用醋點豆腐,不過,有啲酸味。

港土茶記我想試吓佢啲手製面,餐肉同叉燒,睇吓自己可唔可以學到做。
我都自己做烏冬面,如果加啲蛋,咪可以做蛋面!
回復