返回列表 發新帖

有炭用!!

作者: lala 發表于 2008-3-19 21:51:59
4725 38
Purple 發表於 2008-3-20 12:12:59 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-20 12:00 發表

這是普通泥炭土??

不是土.這整包2litre都係炭,那句 Soil mix making usingde from charcoal 是指用炭來混和植土咁解.
袋的背面說:Using this product for growng flowering grasses and vegetables. Mix this product into poor and hardened soil used in planters or pots in the proportion of approximately one part of this product and five parts of poor soil. Adjust mixing quantities depending on plants.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-20 16:35:54 |顯示全部樓層
我lunch去咗吉吉島買咗最後個2包炭 仲加埋3個靚靚花盆 不過就唔見咗條手鍊
回復

Purple 發表於 2008-3-20 17:20:57 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-3-20 16:35 發表
我lunch去咗吉吉島買咗最後個2包炭 仲加埋3個靚靚花盆 不過就唔見咗條手鍊

吓,真可惜啦.....唔好喊 唔好喊 你d花花有知,一定會開到好似香港小姐咁黎回報你嘅!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-20 17:25:03 |顯示全部樓層
算吧,我絕對相信破財擋災
回復

heiheimama 發表於 2008-3-20 17:38:24 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-3-20 12:12 發表

不是土.這整包2litre都係炭,那句 Soil mix making usingde from charcoal 是指用炭來混和植土咁解.
袋的背面說:Using this product for growng flowering grasses and vegetables. Mix this product into poor and  ...

日本仔的英文真係好差...
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-20 17:52:09 |顯示全部樓層
有英文都好過冇,以前買日本野只有日文,頂多有DDD咁多漢字比你估下
回復

JenniferC 發表於 2008-3-20 20:46:58 |顯示全部樓層
唔係一般一包包(唔太識表達)果d"園藝土"都有混入草木灰、木炭之類的麼?
(不過我只買某牌子的"土",當中有就是了)
回復

nickyhk 發表於 2008-3-20 21:57:36 |顯示全部樓層
原帖由 marrynut 於 2008-3-19 21:57 發表
d 炭有黑、白、啡、粉藍色咁多色? 請問點用架? 鋪係泥面? 還是連同所有植料混埋一齊?

我買左隻好cute既藍色炭.
回復

GMT+8 發表於 2008-3-21 02:49:19 |顯示全部樓層
我今日都係灣仔拮豬島特賣場買左包黑色

P.S. : prodorothyhkg 你試下去多次問下店員有無執到你條鍊啦,God bless you

說明講:可以替代園藝培養介土的彩色木炭粒

睇來真係可以當泥用, 不過都係小心d好AV未必合用

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-21 12:35:46 |顯示全部樓層
其實都唔知係邊樹跌去.返到公司先發覺冇咗,lee條帶咗幾年啦,係時候買過條新
回復

新丁 發表於 2008-3-21 19:35:15 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-3-20 11:57 發表
我所用的園藝炭包裝袋上是這樣說的,唔知可唔可以解開謎底呢?

右上角話: "古くなった土を再びよみがえらせる!!", 係咪真係可以將舊泥重新?? 如果係真, 混合後唔知要等幾耐先可以再用呢??
回復

Purple 發表於 2008-3-22 11:25:38 |顯示全部樓層
原帖由 新丁 於 2008-3-21 19:35 發表

右上角話: "古くなった土を再びよみがえらせる!!", 係咪真係可以將舊泥重新?? 如果係真, 混合後唔知要等幾耐先可以再用呢??

其實我個人覺得園藝炭的好處是輔助性居多,不需要太認真或鑽牛角尖地去研究.它就像一般土壤改良剤,從包裝袋上僅有的漢字和英文翻譯得知,當混入植土後,可延緩植料PH值酸化,增加微生物數量以促進植株的生長,加強透水性通氣性和保水性....等等.而個人認為多數的炭都還有淨化作用.至於可否將舊土重新,不是我的考慮重點,因為以種AV來說,我還是會根據植株的品種而定時更換植料的.
其實個人覺得園藝植料貴極有限,何必費煞思量去把舊土重新,而且翻新後的養份又未必等於新土般好吧!
回復

happyken 發表於 2008-3-29 13:10:21 |顯示全部樓層
想問下,呢d植物炭同燒野食果d炭同唔同o架?
回復

heiheimama 發表於 2008-3-29 13:34:48 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-3-22 11:25 發表

其實我個人覺得園藝炭的好處是輔助性居多,不需要太認真或鑽牛角尖地去研究.它就像一般土壤改良剤,從包裝袋上僅有的漢字和英文翻譯得知,當混入植土後,可延緩植料PH值酸化,增加微生物數量以促進植株的生長,加強透水性 ...

十分同意,所以我也只是隨意落少少溝泥,反正是有益就好了.(我都係幾懶的人,沒有花心思去研究)~
回復

markc 發表於 2008-3-29 14:15:37 |顯示全部樓層
新加坡嘟無咁的野
回復

lala 發表於 2008-3-29 20:01:25 |顯示全部樓層
有冇都冇所謂... 只要種到啲花花健康快樂、身心康泰,實在唔駛做咁多動作。好似我咁,撞板太多,再撞多幾嘢都冇所謂,咪試多啲嘢囉。

回復

markc 發表於 2008-3-29 22:07:49 |顯示全部樓層
覺得好好用渦。但系都唔明點解D人要將佢整成圓型。

圓型的特點:大實體,最低表面面積。唔系好有效渦。
回復

lala 發表於 2008-3-29 22:15:21 |顯示全部樓層
咁你嗰面有冇竹炭或備長炭?? 花花公子提起用炭嗰時,本來係話將竹炭或備長炭扑碎,放落植料,對花花好。自己扑碎,想要乜嘢形狀都得啦。
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-3 23:37:49 |顯示全部樓層
我今天係JUSCO都買左盒植物用的竹炭, 碎粒狀約茄汁焗豆咁上下大粒, 400G好抵用. 但請問份量應該下多少入泥中呢?
買是放在泥面就可以嗎? 2吋盆應下多少呢?
回復