有炭用!!

作者: lala 發表于 2008-3-19 21:51:59
4709 38
上星期花花公子醒嘅 tips,話喺植料裡面加炭非常好。剛剛行完灣仔間十蚊店,發現竟然有專門俾你放入植料裡面嘅炭粒賣!! 有黑、白、啡、粉藍幾隻色,我睇過,應該完全冇分別,只係睇吓你想點襯色。細細包就十蚊,勝在佢已經係一粒粒細細粒,唔駛買大條炭自己扑。

順帶一提,嗰間十蚊店仲有好多之前各位四處搜羅嘅貓貓頭 or 啤啤頭花盆添。
nickyhk 發表於 2008-3-19 21:55:35 |顯示全部樓層
灣仔邊度有呀. 我只知道有日本X ,   而成日講十蚊店究竟係邊間, 邊度有分店. 因為我都係灣仔附近番工.  比多d詳細資料啦. thax...
回復

lala 發表於 2008-3-19 21:57:36 |顯示全部樓層
oh,英皇集團中心 basement...
回復

marrynut 發表於 2008-3-19 21:57:59 |顯示全部樓層
d 炭有黑、白、啡、粉藍色咁多色? 請問點用架? 鋪係泥面? 還是連同所有植料混埋一齊?
回復

lala 發表於 2008-3-19 22:06:33 |顯示全部樓層
上星期花花公子教將竹炭或備長炭扑細,撈入植料裡面。
我啱啱買呢包就話可以代替培養土,或放喺泥面。
我未用,但我打算都係撈啲落去完本用開嗰啲花X紫羅蘭專用mix。
回復

marrynut 發表於 2008-3-19 22:12:36 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

原來如此~謝 !
回復

heiheimama 發表於 2008-3-19 22:24:42 |顯示全部樓層
炭,花bo和上水小吉都有得賣,溝少少入植料,非常好用.
回復

lammanfung 發表於 2008-3-19 22:44:40 |顯示全部樓層
我沒有用過竹炭,請問要不要把它們清洗乾淨才混入植料之中呢?
回復

Purple 發表於 2008-3-19 23:00:51 |顯示全部樓層
其實喺吉x島10蚊店已經有賣園藝炭好耐,仲係日本貨都只係10蚊一大包,包裝袋上面話比例係1份炭:4份植料。我都係用黎溝落av混合植料裡的。
回復

joey 發表於 2008-3-19 23:05:02 |顯示全部樓層
其實加備長炭有咩用?
回復

Purple 發表於 2008-3-19 23:09:16 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-19 22:44 發表
我沒有用過竹炭,請問要不要把它們清洗乾淨才混入植料之中呢?

不用洗的,直接溝落植料就可以。種好棵花花之後第一次淋水時,流出來的水會濁濁地,但好快就會清翻。
回復

花花公子 發表於 2008-3-19 23:26:07 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-3-19 23:09 發表

不用洗的,直接溝落植料就可以。種好棵花花之後第一次淋水時,流出來的水會濁濁地,但好快就會清翻。

為免大家誤會,我必須澄清一點,大家想把炭加入植料中,用竹炭or園藝炭就可以了,(不一定要備長炭)。竹炭的ph值大約是8.5(鹼性),不宜加得太多入值料中,大約5公升值料於加入半包十蚊店賣的竹炭就可以了(大粒的要打碎少少)。不可以1:4份量混入植料中。
回復

lala 發表於 2008-3-19 23:36:28 |顯示全部樓層
花花公子好嘢!!  yeah~!!
回復

GMT+8 發表於 2008-3-19 23:37:43 |顯示全部樓層
又學到野啦, 多謝多謝
回復

RAYMOND 發表於 2008-3-20 01:28:07 |顯示全部樓層
我有小小唔明,如果加 d 炭入去植料度,
d 肥會唔會比 d 炭吸收左呢?
施肥要唔加重 d 呢?

回復

jellyfishy 發表於 2008-3-20 08:40:59 |顯示全部樓層
其實之前都討論過, 更多資料可看這個link:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=5967&extra=page%3D1
回復

Purple 發表於 2008-3-20 11:57:55 |顯示全部樓層
我所用的園藝炭包裝袋上是這樣說的,唔知可唔可以解開謎底呢?
P1010029 (Medium).JPG
回復

heiheimama 發表於 2008-3-20 12:00:07 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-3-20 11:57 發表
我所用的園藝炭包裝袋上是這樣說的,唔知可唔可以解開謎底呢?

這是普通泥炭土??
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-20 12:02:35 |顯示全部樓層
我估有加炭,但份量????
回復

Purple 發表於 2008-3-20 12:02:38 |顯示全部樓層
幣!個香港園藝館logo遮住咗其中一個好處添!
意思應該是:  透水性.通氣性.保水性 (嗰幾隻日本字大家可以想像).
回復

12下一頁