返回列表 發新帖

Rosemary為何種極都不能種到?

作者: new1 發表于 2011-8-23 17:40:11
3645 28
Poppylily 發表於 2011-8-26 14:58:34 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-8-26 14:10
我之前都係rosemary killer,連續三年係咩季節都試過插枝,都係死。

今年把心一橫....用實驗既心情,春 ...

估唔到"瑪利"佢竟然怕熱,真係估佢唔到~
等我之前仲放响窗邊 (向東南)
唯有等多個月,涼D再試吓插枝啦~
回復

貓尾 發表於 2011-8-26 15:35:55 |顯示全部樓層
再涼D天氣, 應該會好D
回復

cklife 發表於 2011-8-26 16:47:39 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-8-26 14:37
ck 你真係冇講錯, 老師樣樣都話得/好易之麻 .  我都學人插枝(木芙蓉/紫蘇), 冇樣得~~~   ...

秋葵可以插枝既咩....依家先知喔...我田既秋葵家下係咁生橫枝,好多產呀。

紫蘇其實好易插.....

老師既貼好多日月精華......我上年終於種到靚靚蘿勒,都係老師度偷師。

就係佢果句...夠水夠肥適當陽光.....真係得架...就算花盆都種到好大棵野...葉都好大架...

我之前因蟲害而換泥嘅紫蘇,又翻生喇﹗出咗啲好綠嘅新葉﹗  發表於 2011-8-26 17:45
係秋葵播種唔成功呀! 第1次羅勒播種長唔大, 今次又試過, 棵棵苗都有數片葉, 個樣都尚算健康, 希望順利過冬啦!  發表於 2011-8-26 16:54
回復

cklife 發表於 2011-8-26 17:38:39 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-8-26 14:37
ck 你真係冇講錯, 老師樣樣都話得/好易之麻 .  我都學人插枝(木芙蓉/紫蘇), 冇樣得~~~   ...

回覆︰[[金盞花  係秋葵播種唔成功呀! 第1次羅勒播種長唔大, 今次又試過, 棵棵苗都有數片葉, 個樣都尚算健康, 希望順利過冬啦]]

我睇網上資料話,秋葵播種以是三月同六月,以三月播種產量最好,所以我半塊田三月播種..半塊田六月播種...依家做緊實驗。

暫時都係三月播種果塊田收成最好。

三月播種,兩個月有收成,一星期採收兩次(一星期收一次太老,佢生得太快),一直收到依家呀..真係好抵種...

依家半塊田每次都可以收十幾條秋葵。

六月播種既,依家都開始有收成喇,稍稍差過三月播種既,佢有好多花...但唔知點解果唔係咁多,一味係咁生橫枝。我懷疑佢D營養分量晒去D橫枝度,D橫枝又太細未結到果...

三月種果半塊田都係生好多橫枝,但可能棵野老身D,橫枝細細就結大大個果....

話說...可以採收到十月。

多謝資料提供. 等3月時試吓先! 謝謝  發表於 2011-8-26 17:47
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-30 12:22:18 |顯示全部樓層

如果一剪落黎插水等生根先落泥唔係仲好咩????*
另外,,rosemary 可唔可以水種嫁?
我岩岩o係屋企是但剪左枝條d落黎插哂水睇下可唔可以咁樣生根先....
回復

lola 發表於 2011-9-5 20:47:28 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-8-23 18:00
用我插甜菊的方法都好容易插生, 當然了, 有健康枝條是首要.

可唔可以做下實驗, post D相看看, 我果棵已經certified. 無得試
回復

ht333147 發表於 2011-9-5 22:41:09 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-9-5 20:47
可唔可以做下實驗, post D相看看, 我果棵已經certified. 無得試

暫時未得, 因種天台的熱到幾乎完, 要等它復壯才可以, 或你有枝條?

硬係冇啦, 我在25度室溫種都死了, 唔啱泥, 唔啱水, 又唔啱日照, 投哂投降, 都係等高人教路  發表於 2011-9-6 08:18
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-5 23:07:26 |顯示全部樓層
我覺得好多版友都睇小左夏天對rosemary的破壞力
尤其是對幼苗的破壞力

我唔明, 點解堅持要響夏天種呢? 夏天壞但係又冇特別照顧佢地
好難唔死wor
rosemsary呢d木本植物, 響夏天呢個惡劣環境
更加唔易插枝

回頭是岸呀施主
回復

owlcyr 發表於 2011-9-5 23:20:52 |顯示全部樓層
唔好揀高難度挑戰啦~~
不過我上個星期唔小心整斷O左一枝,而家試緊插唔插到先~~~~

post D 相睇下, 真係唔識種  發表於 2011-9-6 08:21
插水得唔得嫁?  發表於 2011-9-6 02:55
回復