Rosemary為何種極都不能種到?

作者: new1 發表于 2011-8-23 17:40:11
3634 28
我已變了rosemary killer
how to plant rosemary? 插枝時常都不成功
ht333147 發表於 2011-8-23 18:00:06 |顯示全部樓層
用我插甜菊的方法都好容易插生, 當然了, 有健康枝條是首要.
回復

小野貓 發表於 2011-8-23 18:02:45 |顯示全部樓層
聽樓主講左好耐話插rosemary...插到依家都未得!?....唉~

不幸地, 已經第n次都不成功  發表於 2011-8-24 07:56
回復

rosetina 發表於 2011-8-23 19:54:21 |顯示全部樓層
可能天氣太熱, 我也未能插得成功呀 !
回復

WingWing 發表於 2011-8-24 10:00:48 |顯示全部樓層
我有一盆rosemary,  經常share比園圃的園友插枝, 但成功率非常低
有d園友放响陰d地方會好d...
我自己都想將盆rosemary開枝散葉, 但插咗好多次枝都未成功過....   
相信是天氣太熱的關係... 遲d無咁熱再試過...

I already put it indoors, East side, another plant has shade to rosemary, still unsuccessful  發表於 2011-8-24 22:20
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-24 10:12:46 |顯示全部樓層
響咁熱的天氣種rosemary, 結果就係會咁
回復

Springonions 發表於 2011-8-24 21:10:16 |顯示全部樓層
我棵rosemary又ok. 向東,朝早曬到太陽,我在盆的四角插上竹枝,上面綁張舊床單,用來遮正午太陽。下午太陽被遮擋。

向東係早上熱wor..........我出面試過49度  發表於 2011-8-24 21:57
你就好啦...向東...我西斜...下午陽光入屋熱到暈><...  發表於 2011-8-24 21:32
回復

Springonions 發表於 2011-8-24 22:14:27 |顯示全部樓層
Wow, 我唔知早上都可以熱到49度。可能我有同棵嘢遮陰啦。
回復

gtrnismo 發表於 2011-8-25 01:03:35 |顯示全部樓層

請提供多DD你種植既條件:

例如

1日晒幾耐?
種植地方最高溫度?
林幾多水?
林幾多次水?
用咩泥
施肥頻密度
施肥用量
施肥種類
地種盆種? 用咩盆
有無蟲? 有無殺蟲?
等等...

感就可以知道你點解種死
回復

new1 發表於 2011-8-25 07:59:07 |顯示全部樓層
1日晒幾耐? 2-3 hours
種植地方最高溫度? I don't measure (my window: south-east more south)
林幾多水? water till some water comes out & pour extra water to other plant
林幾多次水? once a day
用咩泥 German black soil
施肥頻密度 new soil, no added fertilizer (already have NPK said in the packing)
施肥用量 N/A
施肥種類 N/A
地種盆種? 用咩盆 5 inches diameter plastic brown pot, planting with 臭草
有無蟲? 有無殺蟲? no insects
等等...

係咪,未有根就每日晒2-3hours?  發表於 2011-8-25 20:39
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-25 13:08:01 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-8-25 07:59
1日晒幾耐? 2-3 hours
種植地方最高溫度? I don't measure (my window: south-east more south)
林幾多水 ...

你對佢都幾殘忍, 唔好講種植方法先
咁細個盆仲要同臭草一齊, 邊夠位呀~

同埋我覺得黑泥一日淋透算是太多水

只是2枝rosemary插枝, 有臭草(細棵)遮蔭  發表於 2011-8-25 13:29
回復

貓尾 發表於 2011-8-25 13:28:58 |顯示全部樓層
天氣太熱, 我用扦插唔得, 3個禮拜就死左, 睇返原來佢都無生過根, 後來呢度D朋友話用水浸出根, 我又試下, 剪3枝株出來試驗, 一個禮拜後, 浸水的終於出左根, 扦插那兩株就死下死下咁, 前晚即刻將佢地剪少少梗, 羅去浸水, 一晚後, D葉生猛返。我將它們在放通風處, 約有1-2小時陽光的位置, 唔會太熱。

泥插...未有根唔好晒太陽住...同埋要注意溫度...  發表於 2011-8-25 20:41
回復

貓尾 發表於 2011-8-25 13:31:50 |顯示全部樓層
我無落肥料, 加左"蛭石", 同椰棕泥(綠X出品), 暫時都唔錯。
回復

new1 發表於 2011-8-26 08:18:39 |顯示全部樓層

cklife  係咪,未有根就每日晒2-3hours?  發表於 昨天 20:39

yes, what should I do?  now NO rosemary is planting because they already died

無根時,散射光得喇....等生左根先晒嘛....建議過左中秋先再種過。  發表於 2011-8-26 13:00
回復

owlcyr 發表於 2011-8-26 09:44:50 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-8-26 08:18
cklife  係咪,未有根就每日晒2-3hours?  發表於 昨天 20:39

yes, what should I do?  now NO rosemary  ...

呢邊都講緊~~

http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=3#pid1124188
回復

金盞花 發表於 2011-8-26 12:38:24 |顯示全部樓層
昨日花園仔老師都有講, 過去睇吓啦

花園仔老師乜鬼都話好易種,求其插係度丟埋一邊就會生。我懷疑佢度風水好囉...呵..呵...  發表於 2011-8-26 13:01
回復

cklife 發表於 2011-8-26 13:11:15 |顯示全部樓層

四月係田度剪左人地一枝番黎。
枝條唔可以太嫰,我剪既係有少少木質化,但有帶D綠既。

就係咁樣插---插左入泥,淋透水,再用保鮮紙包住幫佢保濕,但要留少少縫比佢透氣。

因為加左保鮮紙,所以唔洗成日淋水(之前試過怕乾成日淋水浸死左),其實係一個星期無淋水,因為個花盆好高身,開始時淋透左水,佢可以保濕好耐。一星期後就生根喇。

根住我將三株插埋一個高身盆(因為我好怕佢乾,淋太多水又會浸死晒,用高身盆唔怕佢乾,好耐先淋一次水)。
過左一星期摘左頂等佢分枝。

後來長大左,就一盆只留一株,到依家仲建在。(不過夏天就拎入房比佢涼冷氣,只有散射光,所以生得慢D。)

點解好似甘咁易既, 可能買返黎已經有病  發表於 2011-8-28 14:52
我就咁插,仲唔記得擺室內..........好彩生到  發表於 2011-8-26 14:15
after mid-autumn, I've to cut someone's rosemary  發表於 2011-8-26 13:40
好羨慕~我完全攪佢唔掂 >O<  發表於 2011-8-26 13:34
回復

Poppylily 發表於 2011-8-26 13:27:16 |顯示全部樓層

Rosemary Killer X 2

扦掛失敗的已經數唔到咁多
我連花友分享比我d小苗都種c埋
回復

cklife 發表於 2011-8-26 14:10:08 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-8-26 13:27
Rosemary Killer X 2

扦掛失敗的已經數唔到咁多

我之前都係rosemary killer,連續三年係咩季節都試過插枝,都係死。

今年把心一橫....用實驗既心情,春天試左一次,同一時間插枝放係屋企唔同既地方,全軍覆沒。

研究原因.....應該係未生根淋太多水,浸爛左。

所以就諗到用高花盆,加保鮮紙黎制止自己淋水。

終於四月係田度搵到枝條,種田都得,應該唔怕熱掛。
一踏入夏天,見到田棵株比人殺左,就諗應該都係要預防。

日日睇住,發覺佢真係好鬼怕熱,所以,整個夏天都放係睡房倍我訓。

人家戶外種到架,係我唔得咋....不過起碼種得生先啦...

今年終於唔洗做rosemary killer.....

回復

金盞花 發表於 2011-8-26 14:37:20 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-8-26 14:10
我之前都係rosemary killer,連續三年係咩季節都試過插枝,都係死。

今年把心一橫....用實驗既心情,春 ...

ck 你真係冇講錯, 老師樣樣都話得/好易之麻 .  我都學人插枝(木芙蓉/紫蘇), 冇樣得~~~  最近想播種秋葵/紫蘇又冇起色.   露絲我都想種, 但見咁多人講咁難種真係怕怕~~~得個恨字

老師真係功力深厚先種乜生乜, ck你都唔弱, 梗係睇得老師秘笈多, 功力增加緊. 努力~加油, 做我哋嘅種植研究主管
回復

12下一頁