輪到選購"家用吸塵機"

作者: jellyfishy 發表于 2011-8-22 09:25:44
17528 35
搬屋幾年,搵過一次吸塵機,當年用最平的Panasonic, 用左兩三年就壞,家下用1400W Sanyo最平個隻,又係幾年就嚴重跌效能,內部配件無得修理,好唔掂.
有朋友介紹用二萬完的吸塵機,好貴...
我無乜一定要好平還是好貴,合理功能效率品質配合理價啦,我就buy的了.但有條件係,越細越好.

請各位俾俾意見,謝謝~
比得大帝 發表於 2011-8-22 09:34:24 |顯示全部樓層
有隻自動吸塵機, 千五元左右, 我都有興趣, 有冇人用過
回復

owlcyr 發表於 2011-8-22 09:41:10 |顯示全部樓層
雖然我家中無用吸塵機,但係你可以考慮下用水濾果o的~~~
自動果隻早幾年有個$2000到,圓形果隻,基本上都可以o既,但係o的微塵,角落位就處理唔到,
最後我都係用返掃帚,因為會乾淨o的......

不過可能而家出果o的會好o的都唔出奇~
回復

jellyfishy 發表於 2011-8-22 09:47:30 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-8-22 09:41
雖然我家中無用吸塵機,但係你可以考慮下用水濾果o的~~~
自動果隻早幾年有個$2000到,圓形果隻,基本上都可以o ...

我唔鍾意有時掃帚”chi"塵,掃來掃去都係度挑起d塵... 我估係我唔識用掃帚~ 

圓型個隻....咪玩啦,得意,但唔實用囉~ 圓,實有死位~

水濾,有乜好呀?難唔難清洗?我好驚點到個d水喎~
回復

比得大帝 發表於 2011-8-22 09:53:23 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-22 09:47
我唔鍾意有時掃帚”chi"塵,掃來掃去都係度挑起d塵... 我估係我唔識用掃帚~   

圓型個隻.. ...

普通吸塵機用過濾網, 微細的塵埃和細菌會由機尾出番嚟 (即係吸唔到)
水機用水過濾, 理論上微細的塵埃和細菌會留在水中

又係 good point 喎~  發表於 2011-8-22 09:55
回復

owlcyr 發表於 2011-8-22 10:23:09 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-22 09:47

圓型個隻.. ...

以蒸氣濾水式吸塵機做例子

好處:
1. 可以用來蒸氣消毒
2. 可以蒸d濕既地方, 如廁所
3. 唔駛買塵袋
4. 吸塵機比較,o的塵唔會飛返出來

壞處
1. 較貴
2. 好大部,重
3. 倒水(污水)果時比較核突

如果買返傳統吸塵機,建議買Dyson~
因為輕,細部,外型唔錯,吸力勁,同埋真係好耐用的
不過就貴o的o的

勁舊,參巧下

《選擇》月刊第318期 (2003年04月14日)

水濾式及傳統吸塵機比較

徹底清潔家居是每日不可缺的工作,現時尤甚。

消費者若考慮購買新式的水濾式吸塵機,可參考消費者委員會的最新測試報告。測試樣本包括四款水濾式吸塵機,售價由$4,000至$18,000。

消委會於上月公布了傳統吸塵機的測試報告,13款罐筒型吸塵機樣本售價介乎$300至$2,700之間。

是次測試發現水濾式吸塵機的防止塵埃釋出能力整體較傳統吸塵機強,注重室內空氣質素的人士可能會認為這類吸塵機物有所值。

有研究指塵埃及其排泄物都可能是致敏原,吸頭移動時亦會引致塵土飛揚,故此敏感或哮喘病患者不宜自己動手吸塵,家中吸塵時亦最好暫時離開。

有部分水濾式吸塵機推銷員聲稱吸塵機可同時用作空氣清新機,但這類吸塵機不是為過濾空氣而設,未必適用於非原先設計的用途。

整體來說,樣本於木地板上和牆角吸塵、清理地毯上的纖維或棉線都表現滿意,但吸木地板罅隙和地毯上的塵時,表現較遜,需要多掃一兩下。

所有樣本都通過大部分安全測試。這類水濾式型號的清理較為麻煩,不像傳統吸塵機般只須更換紙袋即可。水濾式的盛水器注入清水後機身較重,機身及配件體積也較大,使用後存放也較傳統吸塵機多佔空間。

消費者宜同時參考兩期《選擇》月刊的吸塵機測試報告,比較各款的特點和配件、吸塵表現、安全程度、售後服務等才作出選購決定。

回復

jellyfishy 發表於 2011-8-22 10:29:06 |顯示全部樓層
唔駛買塵袋.... 我現在用緊個部,Sanyo 居然答我:太舊,無出袋替換了~

唔係點迫你買新o野~  發表於 2011-8-22 10:50
回復

doncheng 發表於 2011-8-22 10:40:14 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-22 09:34
有隻自動吸塵機, 千五元左右, 我都有興趣, 有冇人用過

我有用,但唔係千幾元的...放便乾淨!我一星期才用大機吸,其餘時間就交比佢...但要每天幫佢清垃圾,大機就唔駛,等塵袋full先至換

咁幾多錢? 邊隻牌子? 你覺得體效果如何呢?  發表於 2011-8-22 10:42
回復

doncheng 發表於 2011-8-22 10:50:16 |顯示全部樓層

圓型個隻.. ...

我家都係冇掃把,我都係唔識用  水濾唔建意自已用,除非買比工人用,因要打開、入水、加清潔品,用後隔垃圾,倒水清潔,等乾......如果懶唔換水,隔幾日好臭,因我已前工人用,跟住工人走左,自已攪,真係找自已笨

係要每次用完都要換o架,唔可以放o係度唔理的......  發表於 2011-8-22 11:04
回復

doncheng 發表於 2011-8-22 10:53:05 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-8-22 10:40
我有用,但唔係千幾元的...放便乾淨!我一星期才用大機吸,其餘時間就交比佢...但要每天幫佢清垃圾,大機 ...

irobot, 3xxx,ebay買,如果有親友在美國買平好多,好明顯吸後係乾淨

謝謝你. 睇嚟你係有錢人家  發表於 2011-8-22 10:59
回復

比得大帝 發表於 2011-8-22 10:58:42 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-8-22 10:50
我家都係冇掃把,我都係唔識用  水濾唔建意自已用,除非買比工人用,因要打開、入水、加清潔品,用後隔 ...

[如果懶唔換水,隔幾日好臭]

真係要好好考慮一下自已做唔做得到.
回復

doncheng 發表於 2011-8-22 11:00:57 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-22 10:29
唔駛買塵袋.... 我現在用緊個部,Sanyo 居然答我:太舊,無出袋替換了~   ...

現用miele 明顯用料正,吸力勁!

果然係有錢人家~~  發表於 2011-8-22 11:02
邊樹有售? 唔見大行有賣既~  發表於 2011-8-22 11:02
回復

owlcyr 發表於 2011-8-22 11:01:55 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-8-22 10:53
irobot, 3xxx,ebay買,如果有親友在美國買平好多,好明顯吸後係乾淨

可能外國廠會好o的,呢間好似專做robot的~~
我果隻係韓國o野,牌子都唔記得了,佢吸完後我再用掃帚掃都仲掃到塵,加上我隻狗係咁追住佢同吠佢........
所以就比o左人了
回復

擔泥 發表於 2011-8-22 11:08:46 |顯示全部樓層
我十五年前買了一部Hoover,俾我工人好粗咁用都用到今年先壞。呢個牌子當時真係幾出名,喺英國就直情代表咗吸塵機咁。可惜而家香港無咗lu。

上個星期先換咗部Miele。新型號唯一一款有efficient motor,1200w好似有差不多2000w 嘅吸力,機仔細細又夠靜。又可以配個hepa filter。而且細節都感覺有心思。夾埋二千幾。感覺都okay。可以得閒嚟試試。

豐澤有得買,用塵袋的,約$100/4個  發表於 2011-8-22 11:18
二千幾, afford 得起,請問在那兒買架?用紙袋還是水?  發表於 2011-8-22 11:11
回復

doncheng 發表於 2011-8-22 11:10:44 |顯示全部樓層
比得大帝,

唔好咁講...因好多時不在家,長期差電的電器用品要買好小小, 怕有問題,美國好似平一半,自已買唔到就要比錢人賺
回復

doncheng 發表於 2011-8-22 11:17:02 |顯示全部樓層

Jellyfishy,

銅鑼灣(利園)有專門店,當年我係豐澤買的(2xxx),唔駛買top model,有hepa都好貴(當年剛出),我買的衹是一般款式 S4212(2000W),都用左3年...

豐澤.... 要找找那兒還有豐澤...  發表於 2011-8-22 11:19
回復

比得大帝 發表於 2011-8-22 11:17:41 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-8-22 11:10
比得大帝,

唔好咁講...因好多時不在家,長期差電的電器用品要買好小小, 怕有問題,美國好似平一半,自已 ...

玩吓啫, 唔好介意  

同事在大陸買咗個robot, 8百幾, 不過我真係唔放心俾哩隻大陸robot一個人在家四圍走...

自由行唔怕,係怕佢自已差電...  發表於 2011-8-22 11:22
回復

擔泥 發表於 2011-8-22 11:21:34 |顯示全部樓層
jellyfishy  "二千幾, afford 得起,請問在那兒買架?用紙袋還是水?"

用袋,不過唔係紙袋。而家喺有啲八腦會同瘋宅都有。

佢個塵袋,做功一流,正!  發表於 2011-8-22 11:28
oh good ~~ 放工去留意下先~  發表於 2011-8-22 11:24
回復

jellyfishy 發表於 2011-8-22 11:25:20 |顯示全部樓層
我個 Sanyo....關了電源都會自動開,一定要拆電線才肯停~
回復

doncheng 發表於 2011-8-22 11:26:09 |顯示全部樓層

oh~ thank you so much~~~~  發表於 2011-8-22 11:34
回復

12下一頁