終於買倒啦 (搵番個名, 但睇唔清楚, 可否幫幫手)

作者: sandy 發表于 2008-3-19 13:45:18
3736 20
噙日終於買到. 好開心.  不過有一棵求名. 只影低左佢張開花照. 謝謝 :-)

K. Dark Velvet

K. Tropical Night

兩款合照

兩款合照

S. Macrophylla

S. Macrophylla

求名

求名
tata 發表於 2008-3-19 13:53:01 |顯示全部樓層
咁開心買到Tropical Night呀 係咪bun記貨色? 如果係最尾嗰個有啲似E. Chocolate Cream????

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-19 13:55:41 |顯示全部樓層
最鍾意"鄧"人開心啦
回復

sandy 發表於 2008-3-19 13:57:30 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 krista 於 2008-3-19 13:53 發表
咁開心買到Tropical Night呀 係咪bun記貨色? 如果係最尾嗰個有啲似E. Chocolate Cream????

yes ar 係bunbun貨. 我晏少少. 傳番手機影果張相比大家睇下. 就知係咪

回復

tata 發表於 2008-3-19 13:59:26 |顯示全部樓層
Sandy,

編輯delete 咗條link佢呀, 張相唔係我架
回復

sandy 發表於 2008-3-19 14:08:27 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-19 13:59 發表
Sandy,

編輯delete 咗條link佢呀, 張相唔係我架

攪掂. 亂打亂撞出左來
回復

tata 發表於 2008-3-19 14:14:49 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-3-19 14:08 發表

攪掂. 亂打亂撞出左來

哈哈, 唔緊要, 你尋日幾點落去架? 好想買tropical night呀, 今晚去
回復

sandy 發表於 2008-3-19 14:18:10 |顯示全部樓層
呢張. 唔知係咪sure 是E. Chocolate Cream呢
回復

sandy 發表於 2008-3-19 14:19:28 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-19 14:14 發表

哈哈, 唔緊要, 你尋日幾點落去架? 好想買tropical night呀, 今晚去

噙日晏就兩點幾三點. 我去到時. 得番三棵K... 咋. 我買左兩盆. 得番last one.唔知係咪tropical night . 但係低下幾塊葉都梅晒啦. 我買時都有dd. 水尾  希望下次有多d.
回復

tata 發表於 2008-3-19 14:31:37 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-3-19 14:19 發表

噙日晏就兩點幾三點. 我去到時. 得番三棵K... 咋. 我買左兩盆. 得番last one.唔知係咪tropical night . 但係低下幾塊葉都梅晒啦. 我買時都有dd. 水尾  希望下次有多d. ...

噢, 咁唔去囉~ 你張相個花有啲黃黃哋嘅??chocolate cream應該係橙紅花喎~ bun記好多時插錯牌同放錯位, 所以佢放喺度張相未必係真係呢個架

Lovely chocolate-brown foliage w/silvery-rose netting.  Red blooms.  Constant, heavy bloomer and an extremely easy grower.

回復

Fonica 發表於 2008-3-19 14:31:38 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-19 14:14 發表

我又想買呀.....今晚我得閒喎
回復

tata 發表於 2008-3-19 14:34:32 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-3-19 14:31 發表

我又想買呀.....今晚我得閒喎

sandy 話無嘜貨呀撞鬼~喂喂, 你有無去森記買埋另個酢醬呀
回復

trust_fl 發表於 2008-3-19 14:45:06 |顯示全部樓層
棵dark velvet 仲有好多花冧呀~
點解我o個棵連一粒都無呀~ 係咁標葉咋~~

K. Tropical Night 個色真係越睇越靚呀~

回復

Fonica 發表於 2008-3-19 14:48:37 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-19 14:34 發表

sandy 話無嘜貨呀撞鬼~喂喂, 你有無去森記買埋另個酢醬呀

無呀,已經好耐無出過花墟啦
回復

p@g 發表於 2008-3-19 18:25:31 |顯示全部樓層
題外話++++ 你個花園好大呀
回復

藍天使 發表於 2008-3-19 20:08:27 |顯示全部樓層
嘩, 收穫豐富bor, 恨死隔離.
回復

sandy 發表於 2008-3-19 20:41:16 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-19 14:31 發表

噢, 咁唔去囉~ 你張相個花有啲黃黃哋嘅??chocolate cream應該係橙紅花喎~ bun記好多時插錯牌同放錯位, 所以佢放喺度張相未必係真係呢個架

Lovely chocolate-brown foliage w/silvery-rose netting.  Red  ...

aiya 咁等我努力咁揍大佢先開埋花, 再影相比大家辨別番佢身份大名啦.
回復

sandy 發表於 2008-3-19 20:42:59 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-3-19 18:25 發表
題外話++++ 你個花園好大呀

多謝丫.
回復

sandy 發表於 2008-3-19 20:44:23 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-3-19 20:08 發表
嘩, 收穫豐富bor, 恨死隔離.

唔駛恨死啦. 下次同你再去掃過. 可能仲掃得勁過噙日.
回復

sandy 發表於 2008-4-2 18:30:01 |顯示全部樓層
噙日再去. 見加番個名. 但係想問下最尾果個英文係麥?  個名查唔倒
回復

12下一頁