羅勒篇 - 紫羅勒結籽,收了。

作者: lola 發表于 2011-8-16 18:50:37
24402 189
lola 發表於 2012-5-27 22:03:21 |顯示全部樓層

看來甜羅勒要摘頂...等有盆先算,先修大葉吧!
回復

lola 發表於 2012-6-10 09:58:41 |顯示全部樓層
甜羅勒,生得高高的,葉子仍然是大片及下垂的
回復

lola 發表於 2012-6-10 10:06:42 |顯示全部樓層

收葉做青醬,份量因口味而加減,再加橄榄油。建議用非金屬工具來處理。

吃時再加黑椒,鹽,芝士等調味。
回復

lola 發表於 2012-6-10 10:13:07 |顯示全部樓層

收埋紅菜頭,馬郁蘭和薄荷葉,做沙律,加好味salad dressing

可以參考lola空間的 Balsamic vinegar dressing。。。
回復

lola 發表於 2012-6-10 10:35:17 |顯示全部樓層
加埋這火雞肉,芝士,蕃茄,七穀方包,夠均衡了。

剛剛的午餐都是用青醬配意粉, 不過是用蜆肉 :D  發表於 2012-6-10 14:15
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-6-10 11:15:08 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-6-10 10:06
收葉做青醬,份量因口味而加減,再加橄榄油,鹽和黑椒

我昨日都整左, 不過我的份量好少, 冇用攪拌器用刀切碎D材料再加油,鹽和黑椒及芝士粉!正
回復

lola 發表於 2012-6-10 11:53:04 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-6-10 11:15
我昨日都整左, 不過我的份量好少, 冇用攪拌器用刀切碎D材料再加油,鹽和黑椒及芝士粉!正  ...

其實你做得啱,不建議用金屬攪拌器,因為 basil 會變黑。
最理想是用石磨和陶瓷刀。

芝士,原粒黑椒,和粗粒海鹽都是意粉上碟後,臨吃時,才磨在意粉上。

真係好新鮮,好好味。

見到好靚, 好想整. 今晚發d羅勒種子先:)  發表於 2012-6-10 12:06
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-6-10 12:06:04 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-6-10 11:53
不建議用金屬攪拌器,因為sweet basil 會變黑。
最理想是用石磨和陶瓷刀。

我知咁會好D, 但我整來帶返公司做LUNCH, 所以唔可以咁做! 我都想知點解點羅勒葉下垂??我在屋企的會向下垂, 租天台格仔田就唔會??但格仔田就比蟲咬, 不過種得靚過屋企好多, 可能屋企唔夠陽光!
回復

lola 發表於 2012-6-10 12:24:14 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-6-10 12:06
我知咁會好D, 但我整來帶返公司做LUNCH, 所以唔可以咁做! 我都想知點解點羅勒葉下垂??我在屋企的會向下垂 ...

上年種sweet basil 種到好大棵,很多葉,葉子超大,漲卜卜,它們全部是下垂的。。。當時發現葉子是鮮嫰而柔軟。

後來開始出花,葉子變得細小,粗糙,沒有再下垂,沒有葉面的光彩。

收了種子後,更加木質化,再慢慢枯萎。

所以有可能是,養分和水分夠,葉莖鮮嫩柔軟,還未有太多fibre,才會下垂。

回復

lola 發表於 2012-6-10 13:46:37 |顯示全部樓層
maijai 見到好靚, 好想整. 今晚發d羅勒種子先

***用三至五粒蒜子就夠,落得多好辣
*** 有人會加黑橄欖一起磨,可以試試
回復

lola 發表於 2012-6-10 14:50:55 |顯示全部樓層
csw_sylvia 剛剛的午餐都是用青醬配意粉, 不過是用蜆肉

*** 蜆肉好正噃,最好有埋其他海鮮重正,yummy
回復

rosetina 發表於 2012-6-10 19:16:33 |顯示全部樓層
我就咁用尼夾麵包都幾好味, 加左芝士同D碎杏仁, 我D唔系甜羅勒.
回復

lola 發表於 2012-6-10 19:26:19 |顯示全部樓層
rosetina 發表於 2012-6-10 19:16
我就咁用尼夾麵包都幾好味, 加左芝士同D碎杏仁, 我D唔系甜羅勒.

超正,帶返工做午餐,啱啱好。
回復

lola 發表於 2012-6-10 19:54:16 |顯示全部樓層
九層塔修花蕾和葉, 就開花的九層塔香味特濃
回復

lola 發表於 2012-6-10 19:57:09 |顯示全部樓層
今午用淨一些松子,趁新鮮用埋去。
回復

lola 發表於 2012-6-10 20:02:17 |顯示全部樓層

完成了。有蒜子,松子,肉崧,乾花菇,粟米,九層塔,唔辣辣椒等
回復

lola 發表於 2012-6-10 20:17:26 |顯示全部樓層

晚餐。。。蛋包飯,釀椒
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-6-10 22:43:03 |顯示全部樓層
rosetina 發表於 2012-6-10 19:16

好正
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-6-10 22:51:04 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-6-10 12:24
上年種sweet basil 種到好大棵,很多葉,葉子超大,漲卜卜,它們全部是下垂的。。。當時發現葉子是鮮嫰而 ...

希望係咁!
回復

stubborn 發表於 2012-6-11 23:05:05 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-8-16 20:08
下, 太遲了, 看看相中已開花!

唔明點解唔俾它開花, 它又是一年生, 無花理論上應該無種子架! ...

Flowers make it weak, easy to die.

Winter is fine.  Just keep cutting the basil and cut it right.

It will keep growing and growing into bushes.
回復