小小靈台~->升了上天......台!

作者: 2020 發表于 2011-8-8 14:24:42
340827 6633
2020 發表於 2012-7-28 11:58:01 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-7-28 09:58
莊主早晨~

我哋呢啲 冇地,冇車仔 嘅人又開始開心嘅 癈UP 一日嘞

無公主既馬騮,我都無心機(~_~;)

我以為孖吉你扮公主tim..  發表於 2012-7-30 00:01
我卦住啲馬騮多啲~ XDDDDD  發表於 2012-7-28 12:50
回復

noel_tt 發表於 2012-7-28 12:21:18 |顯示全部樓層

2020, 你冇落田?? 成日落雨冇心機

D無花果又爛心, 爆 pat pat
回復

2020 發表於 2012-7-29 22:35:26 |顯示全部樓層

上次無lala唔見晒D合掌瓜苗,今次......
上星期果10棵粟米苗,今個星期連C都無埋

係被人偷定被天殺?連乾屍都無
回復

2020 發表於 2012-7-29 22:46:02 |顯示全部樓層

木瓜被風打到瞓抵,推直番,希望救到

棵basil竟然無事,仲大棵左好多,

摘埋摘埋一大堆
上星期殺浄既矮瓜,10號風球都吹佢唔死,勁
egg plant29072012.jpg

成個田都生滿野草
karen長田個棚已全跌低晒
彩虹既所有棚全瞓抵左
CK退田後全變草場,
Mirry個棚最勁,10風球都頂得住
我行長田棚,因為係兩位大C搭既,只係小小斜左,好快攪番掂
好在我打風前已用地蓆包好晒D田, 今日只係不停落種,唔洗咁辛苦
回復

2020 發表於 2012-7-29 22:51:36 |顯示全部樓層
尋晚收左露台既蕃薯葉
回復

2020 發表於 2012-7-29 22:53:16 |顯示全部樓層

自家蕃薯葉墊雞底
醃紅菜頭蒸魚腩
自家basil炒聖子仔<---下次會聽公主講,去街巿買蜆,PK既聖子唔掂(>人<;)

又响田度摘野老莧菜,今次摘到兩斤幾,當西洋菜咁煲老火湯,阿仔話好好飲,飲左兩大碗

magichand  開飯都無call我架!!  發表於 1 分鐘前
========
一大煲湯,要嗎?
紅菜頭好咸呀(~_~;)
淨番果半下次要拖水先用得(>人<;)

magichand  都話咗妳知紅菜頭好咸, 妳仲落咁多!!!!  發表於 16 分鐘前
========
條魚係淡水,條魚好味喎(^^)/~~~

評分

查看全部評分

回復

2020 發表於 2012-7-30 00:18:21 |顯示全部樓層

今日落種:
一行椒
一行潺菜
一行番薯
一行粟米<---成包種子倒晒落去,我唔信無一粒大
一行瓜
又將rosetina送既向日葵種子,倒埋地獄一二角,係生係死,睇佢自己la♪(´ε` )

tomtomtom  莊主英明,莊主威武...  發表於 8 分鐘前
======
成包倒種子,真爽,仲好型添♪(´ε` )
回復

2020 發表於 2012-7-30 14:41:44 |顯示全部樓層
karenclc1  點解唔等風季過左先種粟米?? 一陣差唔多有收成又打風  發表於 半小時前
====================================
種粟米都係俾呀雞老豆食啫 , 風季完左,種粟米太遲la!

你D菜就嚟俾帆食晒la !
回復

2020 發表於 2012-7-31 23:24:10 |顯示全部樓層

basil大豐收,呢棵係我今年由種子種架!
同一種花仔,e6果棵花係一球球既
呢棵係一串串架

剪左後面果兩球e6 basil花,取種子

孖吉  你係咪只種得一種 basil? Basil 好容易混種咖,到時會變哂味~  發表於 1 分鐘前
============
兩種,一種可能係你所講既越南,葉好細,超香,連乾花仔都好香<﹣﹣﹣﹣攞完種子,可用嚟煮餸嗎?
另一種就係呢棵,葉比大DD,無咁香

可能係越南basil,葉無9牙(上面果一大棵)

最下面果棵,葉有9牙,就係呢一串花仔囉
回復

孖吉 發表於 2012-7-31 23:32:25 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-7-31 23:24
basil大豐收,呢棵係我今年由種子種架!

剪左後面果兩球e6 basil花,取種子

睇唔到相

2020  我check過兩張相只係80-90kb, 再開過再save 過都無事,再upload過,仍然唔得>_<  發表於 1 分鐘前
直接開條 link 得到咁嘅結果:404 Not Found

2020  要upload上相簿,再响呢樹load出嚟先得~_~  發表於 13 秒前
係呀,我而家睇到喇~
回復

tomtomtom 發表於 2012-7-31 23:41:58 |顯示全部樓層
今晚好似放相又有問題,明天可能又冇事
回復

tomtomtom 發表於 2012-7-31 23:48:33 |顯示全部樓層
果然靈異
回復

tomtomtom 發表於 2012-8-1 00:08:40 |顯示全部樓層
莊主,見到你講點搞D相,但太轉折
回復

mirry 發表於 2012-8-1 08:31:31 |顯示全部樓層
你快D教我啦, 我IPHONE 既相太大放唔到上黎呀
回復

2020 發表於 2012-8-1 11:28:08 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2012-8-1 08:31
你快D教我啦, 我IPHONE 既相太大放唔到上黎呀

PC電腦跟佢好D
http://hkplants.com/thread-1281-1-1.html
回復

ylee 發表於 2012-8-1 13:54:06 |顯示全部樓層
2020,好多新鮮菜食
回復

孖吉 發表於 2012-8-1 20:54:27 |顯示全部樓層

返到嚟喇~ 今日好熱呀!

返到嚟上天台一望~ 嘩~ 啲洛神吹倒哂,啲 basil 碌到一地都係,啲太陽椅吹到反哂,傷忙情況拍勁過上星期打風呀,尋晚場 瘋雨 真係癲咖~

適少少  好彩尋日 5 點幾, 用 9 秒 9 趕去火車站搭巴士返元朗, 落車唔洗開遮 ^^/  發表於 2 分鐘前
好彩傍晚落大雨我重未返,但係半夜果場雨就整醒咗我嘞 ...

2020  一滴風都無喎(ーー;) 熱到想死!  發表於 10 秒前
係呀,今日一滴風都冇,開風扇都係吹熱風,重越吹越熱添~ T.T
回復

2020 發表於 2012-8-1 22:20:41 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-8-1 20:54
返到嚟喇~ 今日好熱呀!

返到嚟上天台一望~ 嘩~ 啲洛神吹倒哂,啲 basil 碌到一地都係,啲太陽椅吹到反哂 ...

今日悶悶地既時候,我諗到一樣野,但又唔敢做喎!
如果孖吉先生support,我聽日即做^^

如果老師既包瓜袋有眼耳口鼻,咁,咪好震撼囉!
回復

孖吉 發表於 2012-8-1 22:57:54 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-8-1 22:20
今日悶悶地既時候,我諗到一樣野,但又唔敢做喎!
如果孖吉先生support,我聽日即做^^

影相嚟睇吓,唔靚唔正要打手板咖
回復

孖吉 發表於 2012-8-2 10:43:28 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-8-1 22:57
影相嚟睇吓,唔靚唔正要打手板咖

2020  俾D想像力先la(¬_¬)  發表於 10 小時前
我己經好出力想像,莊主係 ...

(原圖出處 http://sdct2988.com/?p=6624 )

llaus  個樣有無版權呀  發表於 6 秒前
唔豬呢 ... 問吓 e生 先 ...

llaus    唔豬呢 ... 問吓 e生 先 ... <----------d e 生有幾多會理會呀  發表於 3 分鐘前
e生 話:咁你有冇見 溫超 俾 周星馳 告吖?又好似係啵~

llaus  無告唔等如無版權啵  發表於 5 分鐘前
佢話 creation 係有版權,但天生個樣唔係 creation,但 e生 做咗個樣出嚟,第二個 e生 抄,就可能有問題喎~
咁好明顯藝人唔會認自己個樣有版權 ... 點解我開始有啲迷糊嘅?
回復