你有無遇過這類人?

作者: acmc 發表于 2011-8-6 15:26:57
2588 50

參加旅行團, 有一兩個團友玩嘢玩到唔肯走, 遲成粒鐘至上車, 要成團人等佢, 領隊導遊照等佢, 因為佢一家大細一齊去, 怕佢齊齊唔比小費佢(我估), 遲一個鐘, 我都係第一次遇到.
claudiatang 發表於 2011-8-6 16:17:24 |顯示全部樓層
領隊是有責任要等的。小費事小,有團友走失了事大。當事人上車後有表示歉意嗎?
回復

比得大帝 發表於 2011-8-6 16:22:04 |顯示全部樓層
與貼士無關,只是這些人自私
回復

JENWU 發表於 2011-8-6 17:44:15 |顯示全部樓層
我上個月剛參加完旅行團, 第一,二日團友都算準時(遲到唔過3~5分鐘) 第三日開始有人遲過10分鐘, 領隊就馬上跟團友玩遊戲 - 遲到的團友要在晚餐時請其他團友飲嘢,逐日結算, 當天遲到的總人數要分擹當晚的酒水錢, 全團28人, 都幾甘, 直到旅程結束(10天), 都無人遲到.
我個人認為是領隊辦事能力, 技巧嘅問題, 當然人嘅素質都係有問題...
回復

acmc 發表於 2011-8-6 18:17:51 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-8-6 16:17
領隊是有責任要等的。小費事小,有團友走失了事大。當事人上車後有表示歉意嗎? ...

"領隊是有責任要等的"....要睇佢點等囉! 事前話明遲到, 就要自己去下一個景點等, 教定點去, 大家會係嗰度等都見過, 嗰次個團友遲不過5分鐘, 都受到這下場, 主要係睇個領導點做啫.
其實遲到5分鐘左右的常有, 可以話唔當佢遲到, 若有人遲到15分鐘, 若不是經常的, 其實都可以接受, 但這些人明知唔夠時間玩都照玩, 就有問題啦! 可以話句好得人憎
上車時說了句:"好多人排隊呀, 我哋都唔想嫁" 咁囉!
回復

比得大帝 發表於 2011-8-6 18:29:04 |顯示全部樓層
JENWU 發表於 2011-8-6 17:44
我上個月剛參加完旅行團, 第一,二日團友都算準時(遲到唔過3~5分鐘) 第三日開始有人遲過10分鐘, 領隊就馬上 ...

哩個領隊做得好

不過如果遇著軟皮蛇客, 都好難攪, 以前做tour organizer, 都聽唔少
好似你講嘅case, 你講乜, 都都唔理你, 你都冇佢符, 就想全團人面爖爖對住佢, 佢都唔理, 領隊又唔可以對佢過份, 投訴事小, 依家d人隨時告你
回復

claudiatang 發表於 2011-8-6 18:46:44 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-8-6 18:17
"領隊是有責任要等的"....要睇佢點等囉! 事前話明遲到, 就要自己去下一個景點等, 教定點去, 大家會係嗰度 ...

明知不夠時間還去排除玩那就不對了﹗
回復

acmc 發表於 2011-8-6 18:47:32 |顯示全部樓層
JENWU 發表於 2011-8-6 17:44
我上個月剛參加完旅行團, 第一,二日團友都算準時(遲到唔過3~5分鐘) 第三日開始有人遲過10分鐘, 領隊就馬上 ...

有了小朋友後, 都有好多年無去參團旅行, 未結婚之前, 年年都跟一兩次團外遊, 記得以往的領隊好”嚴”吓,要求大家一定要準時, 見不少真係唔等走人的, 跟住領隊先去撈人回歸, 但今次遲得咁甘,上車後一點也不提,係唔係我無跟團太耐啦,e+d領導怕被人投訴? 或是帶中國遊的領隊唔專業,我第一次跟大陸團,以往去非中國的地方,啲領隊都好有"power"
回復

JENWU 發表於 2011-8-6 19:24:43 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-6 18:29
哩個領隊做得好

不過如果遇著軟皮蛇客, 都好難攪, 以前做tour organizer, 都聽唔少

我覺得咁嘅情況一定要全團人一齊合力對付才可以,單憑領隊好難應付, 因為始終佢都係客
但如果其他團友就可以出聲囉, 等佢上車時一齊拍手或her佢, 齊聲話"終於可以去下一站啦" 睇怕佢都無咁厚臉皮啩
回復

acmc 發表於 2011-8-8 20:07:10 |顯示全部樓層
"睇怕佢都無咁厚臉皮啩" .....你錯啦! 曾經見過一家三口, 一人揸住支甜筒係車外邊食, 仲要笑笑口慢慢食, 成車人等佢哋三個, 食完上車好高興and光榮地, 獻上6,7百元遲到罰款, 這類人不只臉皮厚, 身家都厚
回復

jellyfishy 發表於 2011-8-9 09:05:59 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-8-8 20:07
"睇怕佢都無咁厚臉皮啩" .....你錯啦! 曾經見過一家三口, 一人揸住支甜筒係車外邊食, 仲要笑笑口慢慢食, 成 ...

正喎~ 有錢收~ 佢地唔至在罰錢, 其他團友應該happy~~
回復

八王爺 發表於 2011-8-9 13:35:34 |顯示全部樓層
可能我就喺唔夾人,所以一世仔只跟过一次团,以后永不參团。
最怕遇到領隊無能,導游HEA,团友無喱頭。
自己去,想做乜就做乜。
回復

比得大帝 發表於 2011-8-9 20:03:47 |顯示全部樓層
除咗船河, 多數自由行
回復

marcolmh929 發表於 2011-8-9 22:37:54 |顯示全部樓層
真系ar,d人......,
回復

acmc 發表於 2011-8-9 23:44:31 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-9 20:03
除咗船河, 多數自由行

自己去要做好多功夫架!  外遊都係想做個懶人, 樣樣有人安排好, 唔洗自己煩ma.

係呢!你咁多事 , 如果你係其中一個團友, 你會唔會叫人開車唔好等, 要等領導自己等呀?
回復

acmc 發表於 2011-8-9 23:51:25 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-8-9 13:35
可能我就喺唔夾人,所以一世仔只跟过一次团,以后永不參团。
最怕遇到領隊無能,導游HEA,团友無喱頭。
自 ...

我跟你相反, 只會跟團, 跟團好講運氣, 真係乜人都有, 不過凡事唔好太認真, 咁就無咩問題.
回復

acmc 發表於 2011-8-9 23:54:01 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-9 09:05
正喎~ 有錢收~ 佢地唔至在罰錢, 其他團友應該happy~~

有鬼用咩, 成團人分嗰6,7百蚊, 一人6,7百就讚吓佢哋有建樹啫.
回復

jellyfishy 發表於 2011-8-10 11:38:14 |顯示全部樓層

平時上班就話無得選擇,要理人事~
去旅行玩,跟團仲要顧人事顧團友,如果選擇跟團唔自由行,就預左要顧d無理團友,佢點對你都無法,睇開d囉~

所以我好多年無跟團,自由行開心好多,仲會遇到好多熱情的當地人照顧番我~ 呵呵~

靚女去到邊都無往而不利!  發表於 2011-8-10 14:02
回復

acmc 發表於 2011-8-10 11:34:02 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-10 09:24
假設我join團, 而團中又出現哩d衰人, 我都冇得要求唔等佢, 因為唔等佢係犯法
想信可以做:
1. 玩抵制, 號 ...

唔等佢係犯法??? 係都係領隊導遊啫, 做團友無責任要等佢的.

1. 玩抵制, 號召成團人唔啋佢---呢樣e+唔易玩, 要遇到多是年輕人, 至有咁嘅興致大家一齊玩, 尤其是一個一個家庭式咁去旅行的, 啲人會是多一事不如小一事, 年輕時去旅行, 啲團友好容易friend, 一到自由時間, 會問你去唔去遊水, 去唔去行街, 去都一齊去, 但有家庭的人, 即年紀有番咁上下的, 防人之心會大啲, 識朋友會小心啲, 去邊都同家人去, 怕jpin着啲奇奇怪怪嘅人.
2. 同領隊及其他團友夾定, 假設定咗3時集合, 而通知那些衰人説2時, 如果佢2時半到, 成團人3時才到, 然後同佢講: 乜你咁早嘅, 以為你會遲一個鐘添.[/color]---同1一樣囉, 相信個領隊唔敢玩, 個客反面機會大, 兼投訴你玩佢.
3. 如果下一個點時間有限制, 要領隊寫定張紙俾佢, 過時不候, 遲到自己搭的士, 將下一景點的地址寫清楚俾佢
---就正如我所講的, 以前去澳洲歐洲西蘭日本秦國.....等等等等, 所有領導都會說明遲到唔等, 教定點去下一個地方等, 或叫行家幫手揾人, 順路車埋去join番啲團友, 係呢次咁xxy, 等成粒鐘都無開車走.
回復

八王爺 發表於 2011-8-10 09:39:57 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-10 02:24
假設我join團, 而團中又出現哩d衰人, 我都冇得要求唔等佢, 因為唔等佢係犯法
想信可以做:
1. 玩抵制, 號 ...

喺呀!對啲衰人一定要約佢早一個鐘。
回復

123下一頁