點發酵牛奶肥料?? 咖啡渣?

作者: *豹妹yabbe 發表于 2011-8-6 14:20:01
2767 11
今日上網搵過好多資料....
話用牛奶做肥料....
但係......有d方法就比教多野野...
我呢度買唔到咁多種野.....如果只係得牛奶可唔可以發酵做肥料????

方法同時間係點???

早4日我將一樽free fat 奶放左出花園度.....e+...佢固左...仲有d分開左奶同水=3="
好似有d問題...我係咪應該就咁加落水度開返佢黎淋花??
定係已經失敗左???
如果唔發酵我就咁開水淋花得唔得??
thxthxthx~!!!

另外咖啡渣我全部曬好哂,,仲駛唔駛放返落樽度放一個月先用定係用o係泥面就ok??'
定係應該未曬前放樽一個月,再拎去曬??
有冇壇友有更好方法??

thxthx~
neddylo 發表於 2011-8-9 23:25:26 |顯示全部樓層
肥料都係要堆過肥先可以吸收

但係就咁落咖啡渣落泥唔知得唔得呢....試少少先囉
應該唔會好臭

至於牛奶就一定要堆過肥先可以用,如果唔係好臭
呢度有 d 牛奶做肥料的資料
http://tw.myblog.yahoo.com/agric ... le?mid=223&sc=1
不過難度好似幾高
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-10 00:26:23 |顯示全部樓層
neddylo 發表於 2011-8-9 23:25
肥料都係要堆過肥先可以吸收

但係就咁落咖啡渣落泥唔知得唔得呢....試少少先囉

~>< 我就咁將d奶放左o係度個幾星期-.- 其實係咪冇用呢??
之前又聽過人講奶開水都ok既~? ><"

咖啡渣我曬左喇已經.....放落泥面都會臭?
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-10 10:29:10 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-8-10 10:00
用返o的正路o的o既o野啦,唔好攪奶水啦~~
你上網搵composting,多到睇唔晒~

咖啡渣咪撈o的泥..放十幾日係當肥料加落泥定係當泥用呀?

加落泥  發表於 2011-8-10 10:43
回復

owlcyr 發表於 2011-8-10 10:00:28 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-8-10 00:26
~>< 我就咁將d奶放左o係度個幾星期-.- 其實係咪冇用呢??
之前又聽過人講奶開水都ok既~? > ...

用返o的正路o的o既o野啦,唔好攪奶水啦~~
你上網搵composting,多到睇唔晒~

http://vegweb.com/composting/

咖啡渣咪撈o的泥,漚佢十幾日都應該可用的~
回復

neddylo 發表於 2011-8-10 09:46:04 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-8-10 00:26
之前又聽過人講奶開水都ok既~? > ...

堆肥落埋菌都要半個月,就咁放個幾星期梗係唔得啦

btw 奶開水應該講緊驅芽蟲喎

咖啡渣以小弟睇o既資料,放泥面有驅蟲作用
如果要做肥料,通常會拎黎做基肥,埋入泥度等佢腐化變成肥料

re: 之前見你都係育苗中,趁定植之前用咖啡渣撈落泥先,再將d 苗移去撈左o既泥度囉

哦~ 我都係就咁落do係泥面咋~ 我pepper同蕃茄都唔知應該幾時落咩肥好><  發表於 2011-8-10 10:28
回復

寧望月 發表於 2011-8-10 17:57:10 |顯示全部樓層
咖啡渣,經我試驗下...混泥,混到平均有少少咖啡味就可用...
放表面則要打碎變粉未狀~平均的灑表面>.<
要留意咖啡渣的香味,在灑表面後會有超濃咖啡味在家四周飄散的,當沒味是時候加渣了!!!
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-11 01:11:30 |顯示全部樓層
寧望月 發表於 2011-8-10 17:57
咖啡渣,經我試驗下...混泥,混到平均有少少咖啡味就可用...
放表面則要打碎變粉未狀~平均的灑表面>.<
要留意 ...

我本身o個d係粉未狀嫁!*
e+有d放左o係樽度,, ( 應該放一個月後先曬???)
有另一樽就哂好左放左o係花園未敢用住~>,<

嘩,,,要有咖啡味即係要加好多嫁喇喎@@
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-11 08:50:28 |顯示全部樓層
寧望月 發表於 2011-8-11 08:21
呵我沒擺過曬@ @,我看的書都沒說要曬...擺得多說實,我沒倒土杯不知比例,但就我看不會太多...
試下自己調 ...

都好丫唔該哂**

我試下用曬左o個d先...
回復

寧望月 發表於 2011-8-11 08:21:11 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-8-11 01:11
我本身o個d係粉未狀嫁!*
e+有d放左o係樽度,, ( 應該放一個月後先曬???)
有另一樽就哂好左放左o係花園 ...

呵我沒擺過曬@ @,我看的書都沒說要曬...擺得多說實,我沒倒土杯不知比例,但就我看不會太多...
試下自己調一個比例試下吧!
回復

GOODluck20x 發表於 2011-8-13 11:58:04 |顯示全部樓層
室內用牛奶 好帕滋生蚊仔
我冇飲咖啡所以冇渣
e+留番o西d旦殼, 待風乾盅碎佢溝入泥用乍
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-13 12:42:59 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-8-13 11:58
室內用牛奶 好帕滋生蚊仔
我冇飲咖啡所以冇渣
e+留番o西d旦殼, 待風乾盅碎佢溝入泥用乍 ...

我有室外呀!!* 不過唔知點用牛奶.......

雞蛋殼我都有留返呀!* 不過唔係好碎就落泥
回復