點搞呀? 一次又一次*真係捉蟲.....

作者: *豹妹yabbe 發表于 2011-9-10 12:11:52
1921 8
呢條到底係咩蟲呀??*
,,佢又搞笑,一葉最多得一條,又唔集中嫁bor~!!!

上次捉左一轉捉左幾日=3= 捉到我死死下,,d蕃茄,pepper葉 俾佢地咬到一個個洞咁,,
都算啦,,上次清左一次,轉個頭唔夠一個月再黎第2次....!!
肯定係新既蟲bb....因為佢地仲係好細細條!!!

上一次捉完之後因為想知佢地大左係咩,,所以留左5條活口養o係膠樽入面!!!
e+ 大左10幾20倍...肥大肉厚  

捉左佢地後既個幾星期..

再過左一個星期唔夠幫佢地轉樽加葉=3="" 痴線又大左一倍~!!

到底佢係咩蟲???
marcolmh929 發表於 2011-9-10 14:36:13 |顯示全部樓層
您好有愛心呀,比我我一定會kill曬佢地^^
回復

fuwing369 發表於 2011-9-10 22:25:02 |顯示全部樓層
好似菜虫~!!哈哈~!!
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-9-12 01:23:52 |顯示全部樓層
marcolmh929 發表於 2011-9-10 14:36
您好有愛心呀,比我我一定會kill曬佢地^^

我冇愛心...我只係留起左5條=3="
好多好多條呀~~~><" 痴線嫁~
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-9-12 01:24:54 |顯示全部樓層
fuwing369 發表於 2011-9-10 22:25
好似菜虫~!!哈哈~!!

如果係菜蟲,,咁佢地係點繁殖嫁???*
蟲生蟲?? 即係唔會變啦~ 即係蟲生蟲啦...~ 咁死得啦,,捉小左一條就大獲啦,,又生過@@~?

點算點算呀~><
回復

owlcyr 發表於 2011-9-12 11:10:12 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-9-12 01:24
如果係菜蟲,,咁佢地係點繁殖嫁???*
蟲生蟲?? 即係唔會變啦~ 即係蟲生蟲啦...~ 咁死得啦,,捉小左一條就大 ...

應該係菜青蟲,你養大佢,會變菜粉蝶(或東方菜粉蝶,我淨係識分蝶,唔識分幼蟲,如有人識,請補充)~
同埋唔會蟲生蟲的..........................................
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-9-12 13:11:49 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-9-12 11:10
應該係菜青蟲,你養大佢,會變菜粉蝶(或東方菜粉蝶,我淨係識分蝶,唔識分幼蟲,如有人識,請補充)~
同埋唔會蟲 ...

粉蝶@@~ 好大隻嫁?* 佢e+仲係蟲都有咁大條=3="
痴線嫁!!!* 我e+點算呀~?? 佢生完一堆,,e+又有一堆新既-3-
日日捉蟲好辛苦呀~><  
回復

owlcyr 發表於 2011-9-12 13:28:40 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-9-12 13:11
粉蝶@@~ 好大隻嫁?* 佢e+仲係蟲都有咁大條=3="
痴線嫁!!!* 我e+點算呀~?? 佢生完一堆,,e+又有一堆新既-3 ...

你有無見過類似咁o既o野o係你o的植物附近飛?

同埋佢地一次生好多蛋o架ma~
回復

冰仔 發表於 2011-9-12 15:49:31 |顯示全部樓層
呢種青虫太可惡,提子、rose mary、奇異果、車厘子、雪蓮果、黃瓜、無花果通通都比佢食光半棵葉,吾好迫我落藥
回復