返回列表 發新帖

每月平均用電度數

作者: ernestng 發表于 2011-8-1 11:36:22
8583 27
孖吉 發表於 2011-8-2 11:13:39 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-8-2 10:50
喺咪你住頂樓呀?

係呀,村屋頂樓呀,所以我猛咁响天台種嘢~
回復

ernestng 發表於 2011-8-2 11:57:55 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-8-2 10:23
OK, 如果大家真喺咁生活,得唔得呢?

家中電器分為長開和短期開,而我家中只有雪櫃長開,其它都喺有人用先 ...

我家中:

1. 冷氣機四部,風扇兩部。
冷氣機通常唔會開,有人上來先開比人, 一個月先有人上來一兩次, 平時唔過33度唔開, 如果家人真係訓唔到先會開, 上月開左5晚

2. 熱水爐,我用的是慳電兩相即熱式熱水爐, 最熱都係55度, 平時熱天我只開到33度, 所以唔過2Kw, 沖身都唔會長開, 只係沖個下先開, 所以一日大約只係開30MINS

3. 電腦, 電視, 電飯煲和洗衣機,每日都會用,但時間唔耐。洗衣機一日只會用一次,冬天有時隔日先洗。 <-- 一樣

4. 燈- 全部用LED,家中沒有光管,家中很光猛, 晚上都只係開LED 5W x 3- 6粒

5. 風筒,熨斗使用時間也是有限,耗電量也不多 <-- 我多左一樣, 空氣清新機開通頂, 因為小弟極之敏感, 而且咩味都可以老遠就索出來, 家人叫我去考警犬=.="

如果大家真喺咁生活,得唔得呢?  <-- 本來就應該咁, 唔可以因為方便而亂用水電, 我一直都同家人講, 慳, 唔同"度", 慳得其所係美德來, 一D都唔樣衰
回復

ernestng 發表於 2011-8-2 11:59:06 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-8-2 11:13
係呀,村屋頂樓呀,所以我猛咁响天台種嘢~

咁要整個草地, 但又怕"流"水入屋, 日本仔個隻天臺料又貴貴地

我種菜和小形果樹 ^^  發表於 2011-8-2 12:49
回復

ernestng 發表於 2011-8-2 12:08:30 |顯示全部樓層

好野!! 努力左一個月, 用電小過上月!!! 好HAPPY!!!
回復

doncheng 發表於 2011-8-2 12:22:29 |顯示全部樓層

我唔知幾度電...但記得最平果個月都要$400,最貴就$1000,我覺得電費都唔太貴(因使用真係多),煤氣費就最貴啦平均$280一期,我唔煲湯,一星期煮4-5餐飯加煲水飲及沖涼炸貴貴貴......

煤氣真喺超貴 +1  發表於 2011-8-2 19:46
好多人都話,用電熱水爐&電煮食爐慳好多  發表於 2011-8-2 18:25
等我開多個TOPIC 講慳煤氣費先  發表於 2011-8-2 15:00
你係港燈定中電呀?港燈每張單一個月,中電每張單兩個月啵~  發表於 2011-8-2 12:45
煤氣真喺超貴,所以我慮用電爐。  發表於 2011-8-2 12:33
回復

孖吉 發表於 2011-8-2 12:43:33 |顯示全部樓層
我一家3口住新界區 ... 用中電,兩個月計一次電

7月份扣除政府補貼後以港燈計法電費應該係 $305
回復

doncheng 發表於 2011-8-2 14:20:20 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-8-2 12:43
我一家3口住新界區 ... 用中電,兩個月計一次電

7月份扣除政府補貼後以港燈計法電費應該係 $305 ...

中電,兩個月一次 $7xx ,即一個月$400
回復

八王爺 發表於 2011-8-2 15:28:47 |顯示全部樓層
好似聽聞港燈喺平啲架喎!
原來8月1日有賬單,咁我記得果張單應該喺六月嘅,今日返屋企睇吓有冇最新一期先。
因為我記得果張喺冇補貼嘅。

港燈貴 +1  發表於 2011-8-2 19:46
係,港燈貴D,如果高用電量重貴多D  發表於 2011-8-2 18:27
港燈貴小小:(  發表於 2011-8-2 16:26
回復