種植小麥草的淺盤

作者: ernestng 發表于 2011-7-31 13:54:13
2329 4
小弟現在用的盤好像深了點, 收草時唔太易, 搵日要出一出旺角搵個淺小小...

想問有冇港島區朋友知道邊度買會易D?
zoeyuhk 發表於 2011-7-31 14:11:03 |顯示全部樓層
灣仔街市修頓球場對面有檔專賣魚花既攤檔, 你可以去睇下, 但係好似無咁寬
另外, 鵝頸橋底同英皇中心有吉吉島十蚊店,
上環有幾間種子舖都有工具賣, 你試下去搵下
回復

ernestng 發表於 2011-7-31 16:06:45 |顯示全部樓層
zoeyuhk 發表於 2011-7-31 14:11
灣仔街市修頓球場對面有檔專賣魚花既攤檔, 你可以去睇下, 但係好似無咁寬
另外, 鵝頸橋底同英皇中心有吉吉 ...

明哂~  我轉頭就去,

想問多樣野, 如果買到個淺盤但冇去水會唔會令D小麥草的根太多水?
我在想, 其實洗唔洗自己開個去水位比佢好小小

你用泥種最好有去水位, 但係你就到唔好淋得過濕咪唔駛開洞囉  發表於 2011-7-31 16:14
回復

金盞花 發表於 2011-7-31 23:17:04 |顯示全部樓層
用呢d種都好適合架!  唔駛花分毫

DSCN3203 (Large).JPG

DSCN3516 (Medium).JPG

DSCN3517 (Medium).JPG

贊成~~~大力支持環保!!!! 我都收埋左好多呢啲盒hehe....  發表於 2011-7-31 23:41
回復

金盞花 發表於 2011-7-31 23:48:17 |顯示全部樓層
zoeyuhk: 贊成~~~大力支持環保!!!! 我都收埋左好多呢啲盒hehe....  

多謝欣賞 宜家好似d婆仔咁~~~掉每樣嘢都會諗吓仲有冇其他用途呢?  唔想製造太多垃圾.  

咁大家為環保出分力啦

回復