衣櫃發霉

作者: ernestng 發表于 2011-7-29 09:46:51
4757 16
家中好多地方都發霉, 又唔係天氣好濕... 我日日整走佢地, 幾日又番來, 想請教下我可以點做丫?
jellyfishy 發表於 2011-7-29 09:49:14 |顯示全部樓層
保持空氣流通, 下雨天要關窗防濕, 開抽濕機 或有抽濕功能的冷氣, 三四個小時都ok架, 但要緊記開風扇~
回復

ernestng 發表於 2011-7-29 10:05:04 |顯示全部樓層
其實我3日抽一次, 但我估未夠多,
人家沖涼D水氣會入左我房, 我都覺得有關係,
回復

claudiatang 發表於 2011-7-29 10:06:56 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-7-29 10:05
人家沖涼D水氣會入左我房, 我都覺得有關係,  ...

那就每日都要開抽濕機了﹗上班或上學記得拔掉電源。
回復

cklife 發表於 2011-7-29 10:07:56 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-7-29 10:05
人家沖涼D水氣會入左我房, 我都覺得有關係,  ...

如果連續三日都落雨...我會每日都開幾個鐘抽濕...

而且,要睇你個環境有幾濕...每個屋苑都有差別...要視乎自己環境...

開左抽濕機,用火酒抺走D霉....開始個依櫃門,抽抽D衫既濕氣,唔好諗住摸落唔濕就無濕氣,抽一兩個鐘。
關番衣櫃門,再用火酒抺多次....

睇下好唔好D...
回復

ernestng 發表於 2011-7-29 10:11:16 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-29 10:07
如果連續三日都落雨...我會每日都開幾個鐘抽濕...

而且,要睇你個環境有幾濕...每個屋苑都有差別...要視 ...

我星期六再試下... 因為我放工都9點, 食飯都十點, 見到D霉菌真係FEEL 到完全唔夠佢地玩...
間屋所有野都係全新... 估唔到小小濕氣可以咁大影響..

如水母講,空氣流通好重要,你咁多新野,更力要空氣流通。唔係D霉菌野到周圍都係...就慘囉...另外,家俱用既木材都好重要,防霉做得唔好,就易發霉  發表於 2011-7-29 10:14
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-29 10:39:21 |顯示全部樓層
每日開抽濕啦, 較定auto off 囉~
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-29 10:47:23 |顯示全部樓層

即係咁, 我都係一條友住左幾年, 年年成屋都會發毛, 上年太潮濕, 全屋都毛, 連天花都有, 真係抹到我喊~  痛定思痛, 今年一見下雨天, 就足procedures, 關窗開抽濕, 廁所長開抽風, 有時會開下個冷氣, 較定時間制, 通常開1-3小時, 自動關機. 回家時還是涼涼爽爽, touchwood, 今年係最成功, 全部東西和牆都安然無毛~
回復

比得大帝 發表於 2011-7-29 11:04:12 |顯示全部樓層
衣櫃最好安裝電熱管, 日本城都可能有得賣
安裝簡單, 我以前都係自已裝, 在櫃背開個小洞穿電綫後, 用膠紙封咗個洞以免有蟲進入, 可以加個開關制, 有需要才開, 效果非常好, 以前幾十蚊一條, 計落條數平過用吸濕大笨象.
依家衣櫃是裝修時造的, 都指定要裝電熱管.
回復

擔泥 發表於 2011-7-29 11:08:16 |顯示全部樓層
如果成屋都發霉,不如每晚返屋企後開冷氣,過咗夏天先。
回復

catina 發表於 2011-7-29 17:49:49 |顯示全部樓層
咁... 咁如果... 成個衣櫃都有 up 味, 可以點搞呢?
個衣櫃今年1月至買返黎架...
d up 味搞到我一次過將所有衫洗晒, 以為冇事 (以為係d衫有味, 點知唔係)
點知d up味係衣櫃d木度滲出黎...

各位高人, 請教下我應該點做至可以整走o個陣味啦~~~ thx

裝修發熱管啦, 我用咗十幾年, 真係好好咖, 好簡單咋,  發表於 2011-7-30 18:15
掉左個櫃...  發表於 2011-7-29 21:45
回復

金盞花 發表於 2011-7-29 23:40:04 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-29 17:49
咁... 咁如果... 成個衣櫃都有 up 味, 可以點搞呢?
個衣櫃今年1月至買返黎架...
d up 味搞到我一次過將所有 ...

衣櫃有 up 味我都遇過一次, 原因係有件冷衫未乾透就收入去, 所以搞到衣櫃有up味.  但既然你都話將所有衫洗過, 不如試吓用抽濕機再加吸味炭試吓, 真係搞唔掂的話只好聽ck話掉咗佢.  冇法啦! 個衣櫃一定有問題, 掉走都唔可惜.

我老公話可能做個衣櫃既木有問題呀....原來料做防腐防霉做得唔好囉..  發表於 2011-7-30 09:38
回復

kim123 發表於 2011-7-31 09:39:58 |顯示全部樓層
你上rthk radio1網-聽吓'住家男人' 4-6月間o的重播,曾sir應該有答過類似問題
回復

catina 發表於 2011-8-1 17:42:09 |顯示全部樓層
多謝咁多位的意見...

前兩日, 我終於拎埋d褸去乾洗 (放心, 佢地不嬲著過就唔放入櫃)
問過乾洗店d人, 佢地都認為係個衣櫃d木有問題, 至會搞到d衫出事...

唉, 如果而家丟左個衣櫃, 真係好浪費, 又唔環保
但留著... 下次唔知幾時又要黎多次"一鋪洗"

今次真係食雞肋: 食之無味, 棄之可惜...

個衣櫃實在有問題, 浪費都係咁話. 掉走時最好貼張紙條提醒, 唔好累下一家.  發表於 2011-8-2 11:11
回復

ernestng 發表於 2011-8-1 18:15:51 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-29 11:04
衣櫃最好安裝電熱管, 日本城都可能有得賣
安裝簡單, 我以前都係自已裝, 在櫃背開個小洞穿電綫後, 用膠紙封 ...

電熱管?! 又係一個IDEA WO!!!  我本身良衣櫃有燈, 可能開左佢都WORK

唔會喎﹗因為係已經煮過同烘乾或晒乾咗,唔會好大味﹗我屋企有用係雪櫃同鞋櫃﹗我係先放入茶葉包 (10蚊應該有幾十到100個),先放入雪櫃同鞋櫃﹗  發表於 2011-8-2 12:17
咖啡渣? 會唔會整到d衫一陣咖啡味?  發表於 2011-8-2 12:07
有無咖啡渣?已經烘乾嘅咖啡渣係可以吸味同吸濕嘅﹗但要用幾多我就唔知道喇﹗如果無,聽說可以問啲咖啡店攞﹗  發表於 2011-8-2 11:40
回復

比得大帝 發表於 2011-8-2 12:11:46 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-8-1 18:15
電熱管?! 又係一個IDEA WO!!!  我本身良衣櫃有燈, 可能開左佢都WORK

燈效果不好
1. 燈熱量沒發熱管有高
2. 燈一般都裝在櫃的上方, 熱空氣是向上的, 所以很難熱到下面的衫

裝了發熱管後, 每打開櫃門, 都係覺得很乾爽, 好放心.

其實裝發熱管唔係我諗出嚟, 早幾十年的高級傢私都會預裝發熱管.

依個係同 "綱琴底放暖管" 嘅做法一樣﹗  發表於 2011-8-2 12:20
回復

owlcyr 發表於 2011-8-2 12:55:17 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-7-29 10:11
我星期六再試下... 因為我放工都9點, 食飯都十點, 見到D霉菌真係FEEL 到完全唔夠佢地玩...
間屋所有野都 ...

今年唔算好濕ja wo~

你個櫃用咩板做??實木,夾板定中纖板啊?

一發開會成日發的~

除o左定期抽濕都無乜計,買個好o的o既抽濕機啦~~

不過靚o既抽濕機可能未必有貨,我部三菱上年都要落訂訂貨.......年年加價貴500-600蚊......

回復