換盆後...

作者: cheong 發表于 2008-3-18 01:27:25
2007 17
我尋日換左盆. 我係將成棵d泥洗去再放入新泥(花x買, 已溝的珠石+金泥+泥). 但係今日見到佢有d葉軟左, 有d擔心.
就問我個程序有無錯? 我睇過george的換泥教學, 希望無錯.....
george 發表於 2008-3-18 01:39:48 |顯示全部樓層
原帖由 cheong 於 2008-3-18 01:27 發表
我尋日換左盆. 我係將成棵d泥洗去再放入新泥(花x買, 已溝的珠石+金泥+泥). 但係今日見到佢有d葉軟左, 有d擔心.
就問我個程序有無錯? 我睇過george的換泥教學, 希望無錯..... ...

你可能傷左D根,
可以放入溫箱保濕
回復

cheong 發表於 2008-3-18 08:56:48 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-3-18 01:39 發表

你可能傷左D根,
可以放入溫箱保濕

Oh! 多數係, 因為好似感覺到有少少啪啪聲
但係溫箱....真係要搵下先得
回復

trust_fl 發表於 2008-3-18 09:25:39 |顯示全部樓層
原帖由 cheong 於 2008-3-18 08:56 發表

Oh! 多數係, 因為好似感覺到有少少啪啪聲
但係溫箱....真係要搵下先得

你形容得好真實呀~ 好似歷歷在目咁呀~   心都寒埋~

你搵個透明膠袋笠住佢都得架~ 保溫箱實在可遇不可求呀~
回復

peeseela 發表於 2008-3-18 09:30:54 |顯示全部樓層
搵個保鮮袋用住先
回復

kendrew 發表於 2008-3-18 09:37:24 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-3-18 09:25 發表

你形容得好真實呀~ 好似歷歷在目咁呀~   心都寒埋~

你搵個透明膠袋笠住佢都得架~ 保溫箱實在可遇不可求呀~

You can buy them through Mr. Ko from Tai Wai or Leo from Shau Kei Wan
回復

cheong 發表於 2008-3-18 10:50:24 |顯示全部樓層
係喎! 保鮮袋, 今晚就做保濕!
回復

八王爺 發表於 2008-3-18 12:48:19 |顯示全部樓層
使乜咁烦,搵个食完的蛋捲盒咪得啰
回復

cheong 發表於 2008-3-18 15:58:08 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-18 12:48 發表
使乜咁烦,搵个食完的蛋捲盒咪得啰

我.....無食蛋捲.......
回復

mcyan 發表於 2008-3-18 16:01:32 |顯示全部樓層
又或者去惠X買盒提子都得,好好用架。
回復

kobyip 發表於 2008-3-18 16:59:22 |顯示全部樓層
我都係睇george兄個POST 學同花花沖涼及換泥...

換左泥頭果幾日都係軟軟地.....我無理佢..入左保鮮袋...

今日放佢出關... 發現佢出左好多白雪雪根仔...

你唔駛咁擔心啦...比少少時間佢自己休養一下啦...

IMGP1567 (Small).JPG
IMGP1569 (Small).JPG

P.S.我搵唔到透明保鮮袋...用左呢個藍色保鮮袋都無事....哈哈
回復

joey 發表於 2008-3-18 17:06:13 |顯示全部樓層
咁入保鮮袋其間洗唔洗淋水ga? 同埋入幾耐到?
回復

cheong 發表於 2008-3-18 17:16:54 |顯示全部樓層
原帖由 kobyip 於 2008-3-18 16:59 發表
我都係睇george兄個POST 學同花花沖涼及換泥...

換左泥頭果幾日都係軟軟地.....我無理佢..入左保鮮袋...

今日放佢出關... 發現佢出左好多白雪雪根仔...

你唔駛咁擔心啦...比少少時間佢自己休養一下啦.. ...

Thanks. 今晚會幫d苗仔換泥, 我會用保鮮袋.
回復

kobyip 發表於 2008-3-18 17:33:56 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2008-3-18 17:06 發表
咁入保鮮袋其間洗唔洗淋水ga? 同埋入幾耐到?

實不相暪....其實我都係一個新丁仔...

不過我即管係度同你分享一下..
我果棵菜菜..入左保鮮袋2星期..淨係淋過一次水咋..
因為係個袋度..個濕度比係出面高..所以唔駛成日淋水囉..

至於..你問要入幾耐...?!
我都唔係好識答你喎...我諗會係因應返你想棵野生成點啦..
好似我棵菜菜咁...佢沖完涼...又換泥..又比我cut根..
咁見佢元氣大傷..咪入袋囉..
其實我都係想佢生返D根...可以自給自足...所以家下見到佢生活OK..咪放佢出關囉
回復

kobyip 發表於 2008-3-18 17:37:17 |顯示全部樓層
原帖由 cheong 於 2008-3-18 17:16 發表

Thanks. 今晚會幫d苗仔換泥, 我會用保鮮袋.

加油呀..

喂喂...入左保鮮袋...記得要同佢做人工呼吸(吹賬個袋)...
因為保鮮袋唔同盒咁硬淨..會軟.
軟左既保鮮袋內則有水氣...會整傷D葉架!
回復

GMT+8 發表於 2008-3-18 22:19:45 |顯示全部樓層
我今日係灣仔"溢本乘" (自己讀一次就知係乜)見到有用來裝蔘茸海味個D透明存氣膠箱賣, 有3個SIZE,最細同麻雀箱一樣大, 最大係一個DOUBLE. 有興趣可以去睇下
回復

trust_fl 發表於 2008-3-18 23:52:48 |顯示全部樓層
原帖由 kendrew 於 2008-3-18 09:37 發表

You can buy them through Mr. Ko from Tai Wai or Leo from Shau Kei Wan

高生同leo o個到我都係去過一次咋~ 唔識路呀~
間唔中都見到花po 有d 溫室買呀~ 不過次次都睇唔啱~
回復

cheong 發表於 2008-3-19 11:14:24 |顯示全部樓層
原帖由 kobyip 於 2008-3-18 17:37 發表

加油呀..

喂喂...入左保鮮袋...記得要同佢做人工呼吸(吹賬個袋)...
因為保鮮袋唔同盒咁硬淨..會軟.
軟左既保鮮袋內則有水氣...會整傷D葉架! ...

Thanks!!
我尋日將佢入左袋, 整左4個孔. 希望快d無事.
回復