開心過開花!!!

作者: cheong 發表于 2009-9-10 10:07:30
1785 7
天時暑熱, 再加上搬屋, 大部份花都死晒, 剩番都唔知有無一成命.
好彩無放棄, 有d爛晒所有葉, 得番枝山萮莖, 而家好似又有番d生機!!! 希望佢地番生啦!

好似係137, 又好似係228, 唔記得左. 佢之前真係爛晒所有葉!

好似係137, 又好似係228, 唔記得左. 佢之前真係爛晒所有葉!

呢個唔知落唔落泥好, 好似又未涼番, 好驚佢適應唔到....

呢個唔知落唔落泥好, 好似又未涼番, 好驚佢適應唔到....

128, 中間好似有新葉

128, 中間好似有新葉

呢個又係唔知係乜, 又係得山萮莖. 希望大步誇過...

呢個又係唔知係乜, 又係得山萮莖. 希望大步誇過...
elsa 發表於 2009-9-10 10:43:35 |顯示全部樓層
我想請教下您,如果得番山萮莖,您是否都照樣淋水令它有機會再出新葉的呢??因為我有兩盆av同您的情況差不多,但我未曾掉棄,現在得番個頭在泥裡面,近幾日我無再淋水,不過我都希望它可以再次有生命,如果我繼續淋水的話,是否還有奇蹟呢?!
回復

cheong 發表於 2009-9-10 11:07:13 |顯示全部樓層
我想請教下您,如果得番山萮莖,您是否都照樣淋水令它有機會再出新葉的呢??因為我有兩盆av同您的情況差不多,但我未曾掉棄,現在得番個頭在泥裡面,近幾日我無再淋水,不過我都希望它可以再次有生命,如果我繼續淋水的話,是 ...
elsa 發表於 2009-9-10 10:43

對. 如果佢無越黎越細, 就即係仲吸緊水, 有機會有生機.
我係照頭淋, 不過份量無平時咁多, 唔會多到滴番出黎, 但係就比平時密, 太概1至兩日, 最多3 日就加一次水.
我都唔知個方法啱唔啱, 不過試下, 希望work
回復

Tommytcc 發表於 2009-9-10 16:11:45 |顯示全部樓層
劫後餘生,我都試過!比心機!
回復

蕙蕙 發表於 2009-9-10 21:42:22 |顯示全部樓層
完全明白你的心情, 繼續加油
回復

Claraslm 發表於 2009-9-10 23:21:42 |顯示全部樓層
你真有奈性, 可以這樣救返D死死吓AV
今夏我都死咗好多AV, 下次都要學你方式試吓救佢咃
回復

jo_jo 發表於 2009-9-10 23:50:00 |顯示全部樓層
其實你已好叻,比我就一早掉咗add9icon
回復

cheong 發表於 2009-9-11 09:38:02 |顯示全部樓層
7# jo_jo

Thanks. 雖然我見佢d葉爛晒, 但係枝仲係硬同埋d根都仲爪的實d泥, 所以覺得佢未死得晒, 咪繼續淋水. 希望可以救得番.
回復