種碗蓮比賽前期準備版~

作者: 麥家俊會長 发表于 2011-7-26 00:47:58
11090 54

借鑒花友的發豆芽比賽十分成功,本人有意舉辦一個發蓮子比賽,現在開一版徵求各方意見活動該如何舉辦~希望大家踴躍提意見~
zoeyuhk 發表於 2011-7-26 01:01:49 |顯示全部樓層
霸頭住睇先hehe...
babycherry 發表於 2011-7-26 01:19:39 |顯示全部樓層
~我想試下~不過我老公應該唔比,因為我怕我會佔領埋個浴缸

你種迷你版咪得囉 hehe...  發表於 2011-7-26 11:49
babycherry 發表於 2011-7-26 01:20:58 |顯示全部樓層
不過我想問,發蓮子係咪要好耐架?
有無d蓮係無咁大棵易於收藏?
最好唔比我老公發覺就最好
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 01:24:19 |顯示全部樓層
種啲細細盆應該都冇問題嘅

開花時放在案頭觀賞,真係好吸引,只要您唔刻意去繁殖她們,一兩年內都應該唔會變一百盆嘅~^~^
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 01:29:33 |顯示全部樓層
用種子種從浸水至開第一朵花大概要兩個月,而用種藕種最快一個月便可以開花~
而家呢個時節荷花開始過造,要利用反季節培植在十月開花,新手可能有點兒那個,可以試下明春種,到時便更加感受到荷花驚人的生長能力~

街市買嗰d蓮藕得唔得???  發表於 2011-7-26 11:50
csw_sylvia 發表於 2011-7-26 09:22:14 |顯示全部樓層
綠豆隨時都可買到, 新觧蓮子可在那裡可買到呢 ? 在街市很少見到.
波波 發表於 2011-7-26 09:33:32 |顯示全部樓層
我未買蓮子, 要星期六先可以去買, 因為住村好唔方便, 你地浸住食住花生等我~~~~~
zoeyuhk 發表於 2011-7-26 11:51:42 |顯示全部樓層
我地班新手可以攪下發蓮藕比賽 wakakakaka

good!  發表於 2011-7-26 12:59
babycherry 發表於 2011-7-26 13:00:25 |顯示全部樓層
咁我想問蓮藕係成舊上定可以碎上?
我記得過大禮時果舊蓮藕都唔野少,早知果時叫媽咪係天台浸喇~
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 15:48:22 |顯示全部樓層
荷花按用途主要分為三類:花蓮,子蓮和藕蓮;
顧名思義,花蓮是主要觀花的,主要按花瓣,花型,花色,植株大小等分為不同種類上千個品種,其中因雜交而令子房趨向瓣化為之"進化",反之則代表品種退化~
而花蓮因為品系的不同,種子由一毫幾仙至幾蚊一粒不等,而一些完全瓣化的品種則要靠種藕繁殖~
而花蓮的植株大小可以小到放在掌上觀賞,大的品種則長得像人那麼高,視乎不同的品種

子房完全瓣化的例子@重台蓮

具有完整雌蕊的花蓮
而子蓮則是專產蓮子的,開花一樣多,不過花型,花色較簡單,通常只是紅色或白色的單瓣品種,一般市場上買到的新觧蓮子以及藥材鋪的蓮子就是這一種,價格較便宜,幾元已經有很多,而子蓮品種一般不可盆栽,要種在荷塘裡才可以正常生長開花

至於藕蓮,是主要產藕的品種,一般不會開花,枝葉也不太繁盛,觀賞價值低~
所以在街市買到的蓮藕是不適合種植的,要用種藕的話要在冬春季向國內的荷花場郵購,或者問身邊的"愛荷人"索取~

"愛荷人" <-- 好正~  發表於 2011-7-26 23:24
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 15:49:39 |顯示全部樓層
我有一大批觀賞荷花的種子,要不分享一些種種看?

可唔可以有得分享呀  發表於 2011-9-1 16:34
我想分享您的觀賞荷花的種子,不知怎么邮寄好哪?我在山东  發表於 2011-8-31 22:14
好恨呀......... 不過出面有無得買架, 你果d咁靚留比參加者喇~不過如果有淨...嘿嘿...嘿嘿...  發表於 2011-7-26 23:24
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 16:06:46 |顯示全部樓層
大家見我放在家中的碗蓮其實不是種在室內的,之前也是種在花園裡,開花後才移入家裡觀賞~
SSL200507 發表於 2011-7-26 16:42:02 |顯示全部樓層
I try before.  I used the fresh seeds from market and it grew two three leaves then died.    Please advise where to buy your seeds for flowering.

If we do not have a farm/land by ourself how can we join your competition.
金盞花 發表於 2011-7-26 16:56:23 |顯示全部樓層
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 15:49
我有一大批觀賞荷花的種子,要不分享一些種種看?

好呀! 恨咗好耐, 到分享版定呢處做分享?  我估有好多愛蓮人士都等緊你開聲

强烈支持!!  發表於 2011-8-31 22:16
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 17:17:04 |顯示全部樓層

更好說在此報名,由"大會"(我)統一提供碗蓮種子,然後就開始浸發~
但我考慮緊而家馬上舉辦定係明春才舉辦,而家搞的話可以是比較誰人的荷花能在冬天前盡量開最多花~
明年舉辦的話可以根據花協的標準評核~
大家有何意見?

這比賽十分值得支持,在技術上可以以觀葉植物比賽作參考,因我不能開一個子版出來,若有需要,我會盡量配合~  發表於 2011-7-26 22:08
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 17:22:02 |顯示全部樓層
"中國荷花品種圖志"有關碗蓮新品種評選標準:
容器口徑廿六厘米,高十七厘米,以塘泥為基質的條件下
一.開花朵數(滿分卅分):十朵以上為卅分,五至九朵廿分,三至四朵十分。
二.花徑(滿分廿分):八厘米以下廿分,九至十厘米十五分,十一至十二厘米十分。
三.立葉高度(滿分廿分):十五厘米以下廿分,十六至廿四厘米十五分,廿五至卅三厘米十分。
四.立葉直徑(滿分廿分):十五厘米以下廿分,十六至二十厘米十五分,廿一至廿四厘米十分。
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 21:55:59 |顯示全部樓層
碗蓮標準盆
工欲善其事,必先利其器,我打算買一些碗蓮標準盆用以日後所謂的"比賽"用,大家怎看?
fnv234 發表於 2011-7-26 22:03:07 |顯示全部樓層
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 17:17
更好說在此報名,由"大會"(我)統一提供碗蓮種子,然後就開始浸發~
但我考慮緊而家馬上舉辦定係明春才舉辦,而 ...

搞2次
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 22:08:13 |顯示全部樓層
都好喎,反正宣揚荷文化是我們的使命~
但係我冇咁嘅辦比賽經驗,有沒有前輩好友舊雨新知繼續提供意見?
123下一頁