種碗蓮比賽前期準備版~

作者: 麥家俊會長 发表于 2011-7-26 00:47:58
11086 54
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 22:13:56 |顯示全部樓層

請問觀葉植物的比賽是怎樣形式的呢?
不若我們先成立一個"辛卯年度香港園藝館碗蓮種植比賽籌備委員會":
主席:麥家俊會長
委員: (請報名,可以同時參賽,只是現階段協助本人訂出比賽條例,賽規,評審等,歡迎報名成為籌委會委員)
1.
2.
3.
4.
5.

有無得加觀眾評分呢????  發表於 2011-7-26 23:13
大約是這樣吧,報名者可另開新帖,然後再把該連結鍵入報名表相應人名中,方便花友觀看,這只為一個參考,不一定要這個方法。希望比賽順利舉行!  發表於 2011-7-26 22:55
fnv234 發表於 2011-7-26 22:15:06 |顯示全部樓層
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 22:08
都好喎,反正宣揚荷文化是我們的使命~
但係我冇咁嘅辦比賽經驗,有沒有前輩好友舊雨新知繼續提供意見? ...

可以開個教學帖先

好呀! 我乜都唔識架  發表於 2011-7-27 00:56
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 22:24:54 |顯示全部樓層
我今年只著重紀錄開花的情況,關於其他蒔養技巧都冇文獻圖像紀錄低,要講解的大大話話都講過幾十次,真係出本書都講唔完,不妨自己去圖書館或網路尋找一下吧~

去圖書館睇書一定會, 但書本上資料有時好大路, 只係想搵個資深花友講吓實戰心得.  發表於 2011-7-27 01:01
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 23:17:37 |顯示全部樓層
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 17:22
"中國荷花品種圖志"有關碗蓮新品種評選標準:
容器口徑廿六厘米,高十七厘米,以塘泥為基質的條件下
一.開花朵 ...

按這個標準就最公正了~
不過我們也可以自己定一些條例,然而首先我們得先要有委員團隊去專責討論這類問題,有興趣的話加入委員團隊吧~
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 23:29:14 |顯示全部樓層
麥家俊會長 發表於 2011-7-26 15:49
我有一大批觀賞荷花的種子,要不分享一些種種看?

我有成百粒,係荷花節時採的,很有機會已經雜交了,所以百粒種子可能每一株都不同,很有驚喜的~
avery 發表於 2011-7-27 07:41:35 |顯示全部樓層
發芽菜都有教學貼, 咁至有機會多人玩

又要話 "宣揚荷文化是我們的使命", 又叫 D 咩都唔識既人 "自己去圖書館或網路尋找一下", 係咪自相矛盾 ??

講真我好懷疑有幾多人可以有充足陽光同足夠地方種荷花 ...
lok_1980 發表於 2011-7-27 15:41:12 |顯示全部樓層
好想玩,但家無全日照............
蝶舞琴心 發表於 2011-7-28 12:30:16 |顯示全部樓層
我都好想参加莲子比赛啦,可惜远在天边,依到根本揾无到莲子

有無去唐人街搵過呀???  發表於 2011-7-28 12:34
適少少 發表於 2011-7-28 13:00:35 |顯示全部樓層
蓮花過造 辦什麼發蓮子比賽 玩人咩

睇情況, 我都要學吓樓主, 攪個乜乜比賽, 做吓主席   
sosxxx12 發表於 2011-7-28 17:05:43 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2011-7-28 13:00
蓮花過造  辦什麼發蓮子比賽  玩人咩

睇情況, 我都要學吓樓主, 攪個乜乜比賽, 做吓主席    ...

其實他也有提及明年春天才舉辦的。
如果你也想舉辦一個比賽也是無任歡迎的!
但你說樓主係想做主席才辦比賽,似乎有點不恰當吧!
大家也是在這交流一下園藝心得的,大家應互相包容一下,令各花友能在此學習及分享~
希望大家能和諧愉快的繼續交流!
適少少 發表於 2011-7-28 17:22:59 |顯示全部樓層
sosxxx12 發表於 2011-7-28 17:05
其實他也有提及明年春天才舉辦的。
如果你也想舉辦一個比賽也是無任歡迎的!
但你說樓主係想做主席才辦比 ...

重點是者居首

免得他日笑大方

你說的有道理,如果大家有意參賽,大家互相協助一下也未嘗不可的!  發表於 2011-7-28 17:46
蝶舞琴心 發表於 2011-7-29 06:26:33 |顯示全部樓層
zoeyuhk ,柏林这里没有唐人街的啊,就算有亚洲店,都无会有新鲜莲子嘎。
唯有等下次如果夏天回国咯话,就带一D返德国啦。

oh...你會返去就買多啲嚟玩hehe....都可以擺幾耐下架  發表於 2011-7-29 12:58
八王爺 發表於 2011-7-29 09:53:20 |顯示全部樓層
八月都黎,太遲,若要搞比賽,應該4月開始。
現在播種到長大,已經十月了!
十月荷花?

認同八王爺講法, e+發蓮子只會浪費生命, 受眾亦未能見得最美時刻。 未免兒戲吧 !  發表於 2011-7-29 11:40
麥家俊會長 發表於 2011-7-29 14:10:30 |顯示全部樓層
"而家呢個時節荷花開始過造,要利用反季節培植在十月開花,新手可能有點兒那個,可以試下明春種,到時便更加感受到荷花驚人的生長能力~"
本人早就有上述言論,可見我的確是有兼顧此情況,且現在比賽還在咨詢階段,所以未存"兒戲"之說~
謝謝意見!
avery 發表於 2011-7-30 16:17:05 |顯示全部樓層
阿會長真係有教學貼架 ~ 所以咪叫我地去網路尋找一下囉 ~

http://forums.plant-seeds.idv.tw/showthread.php?t=154648

實在係為港 ( 定澳呢 ?? ) 增光 ~ Yeah ~
適少少 發表於 2011-7-30 17:17:14 |顯示全部樓層

阿會長係 " 宣揚荷文化 " 先鋒 ~ 緊係為國増光啦 !!

另, 多謝會長 --->由"大會"(我)統一提供碗蓮種子, ...... 打算買一些碗蓮標準盆。

有冇標準泥提供呢?

整個 " 網上碗蓮大賽 " 版權屬誰 , 牽涉的收益, 是否全歸本館呢 ?

麥家俊會長 發表於 2011-7-30 17:55:06 |顯示全部樓層
據花協規定,上述評分標準是以塘泥為基質,所以必須是自備塘泥來進行種植~
碗蓮比賽,只是推動種荷賞荷文化之一個活動,沒有甚麼版權之限,大家喜歡自己搞一個都可以的~
而我想不到這項目有甚麼收益,悔聆教益
avery 發表於 2011-7-30 19:46:35 |顯示全部樓層
咩叫 "聆教益" 呀 ....

你話 親聆教益, 面聆教益 都得

書包唔好亂拋至得架 ....
麥家俊會長 發表於 2011-7-30 21:33:14 |顯示全部樓層
意思是"求教"~
這不是文學討論區,不必咁在意;
感謝提點!

"聆教益" 意為聆聽教導而有所得益的意思, 常用作恭維師長或學者的言論, 所以並不可能存在 "悔" 教益 ~  發表於 2011-7-31 00:43
avery 發表於 2011-7-30 23:04:08 |顯示全部樓層

我當然唔會同你討論文學,我D 中文咁水皮 ~

只係見你講野文皺皺,白話書面語都唔用,一副老氣橫秋唔樣,所以諗住你係文化界老前輩咋~ 哈哈哈~

後生仔, 都係謙虛 D 好 ~

行哥 , 我中文都好水皮架 , 做得 " 會長 " 當然係 高班馬啦 !! 駛乜識 " 謙虛 " 呀...  發表於 2011-7-31 08:03