豬籠草一盆 (完)

作者: 己己另 發表于 2022-10-2 21:44:32
1915 20

空間有限,所以送出。現時室內種,平時淋水喉水,有照燈。出緊新籠。

只限面交,放工後深水埗至馬鞍山沿線鐵路站。

注意
* 覺得有須要請自行換植料,如有蟲害本人不會負責。
* 送出與否,本人有最後之決定權。

評分

查看全部評分

YonnieKwan 發表於 2022-10-2 22:22:29 來自手機 |顯示全部樓層
有興趣,謝謝分享。
回復

己己另 發表於 2022-10-2 22:57:22 |顯示全部樓層
ok.  whatsapp傾.
回復

己己另 發表於 2022-10-3 18:42:54 |顯示全部樓層
上一手唔要,再推。

講多兩句,豬籠草係食蟲植物中比較易養,可淋水喉水,但光照要足夠。豬籠草其實係藤本植物,可以生到好大棵,室內種空間不足可定期修剪,斬頭重來,但可能出唔到成熟特徵。

此外,一如其他食蟲植物,佢地唔會好有效咁幫你除蟲滅蚊。事實上,佢地亦有機會被害蟲侵襲。要防蟲有好多方法,但種食蟲植物唔係其中之一。
回復

A.leung 發表於 2022-10-6 10:55:31 來自手機 |顯示全部樓層
己大大,你種到D籠咁大有乜秘訣?
回復

suisuet 發表於 2022-10-6 11:00:17 |顯示全部樓層
A.leung 發表於 2022-10-6 10:55

我都想知,我都有一盆, 不停出籠,但就好細棵~
回復

己己另 發表於 2022-10-6 15:30:44 來自手機 |顯示全部樓層
A.leung 發表於 2022-10-6 10:55

其實我係將佢種細左喎,佢應該係可以生到好大棵。

回復

己己另 發表於 2022-10-6 15:40:14 來自手機 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2022-10-6 11:00
我都想知,我都有一盆, 不停出籠,但就好細棵~

通常都係環境唔太理想籠就會細。整個籠出黎應該要用好多資源,生長環境唔好就唔會出到大籠。

試過唔記得淋水死左一半葉先發現,出得番新葉但d籠好細。另一盆送左俾同事,個位比較暗,新葉嘅籠都係好細,但係過左幾個月似乎適應左,新籠又大番。
回復

A.leung 發表於 2022-10-6 19:06:25 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2022-10-6 15:30
其實我係將佢細左喎,佢應該係可以生到好大棵。

都算大啦~最起碼要有嘅形同色都出齊
屋企養開都出到正常籠,但轉到公司好食好住竟然只出葉,沒有籠~吹脹
回復

己己另 發表於 2022-10-6 22:16:03 來自手機 |顯示全部樓層
A.leung 發表於 2022-10-6 19:06
屋企養開都出到正常籠,但轉到公司好食好住竟然只出葉,沒有籠~ ...

唔好對佢地太好
回復

Monica20171025 發表於 2022-10-7 15:28:23 來自手機 |顯示全部樓層
A.leung 發表於 2022-10-6 19:06
屋企養開都出到正常籠,但轉到公司好食好住竟然只出葉,沒有籠~ ...

我個棵就慘囉,現時不再照燈擺放的位置轉左窗邊位,佢高大啲出嚟很多新葉不過冇籠。
回復

A.leung 發表於 2022-10-7 15:30:25 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2022-10-6 22:16
唔好對佢地太好

己大大你睇下....一粒籠都無
回復

kwanman1 發表於 2022-10-7 16:38:51 |顯示全部樓層
要空氣好潮濕.先至有籠
回復

A.leung 發表於 2022-10-7 19:44:26 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2022-10-7 15:28
我個棵就慘囉,現時不再照燈擺放的位置轉左窗邊位,佢高大啲出嚟很多新葉不過冇籠。 ...

你咪同我棵差唔多
回復

Monica20171025 發表於 2022-10-8 20:00:54 來自手機 |顯示全部樓層
A.leung 發表於 2022-10-7 19:44
你咪同我棵差唔多

,同意!
回復

Morpheus 發表於 2022-10-9 12:43:06 來自手機 |顯示全部樓層
樓主,如未送出,我有興趣,排唔排到都多謝您分享
回復

己己另 發表於 2022-10-9 13:24:57 |顯示全部樓層
A.leung 發表於 2022-10-7 15:30
己大大你睇下....一粒籠都無

好似上面咁講,通常唔出籠都係棵植物去左個無咁理想嘅環境,所以會停左出籠。無咁理想嘅環境可能係同光照、濕度同溫度有關。如果棵植物後來適應到,就會出番籠(可能D籠會細左)。

光照、濕度同溫度,我覺得光照係一般種植環境下對豬籠草最重要。豬籠草當然喜歡高濕度,但一般種植環境(尤其係室內)濕度都唔會太高,最非係由高濕度轉低濕度,否則濕度影響唔係最重要。另外,除非新環境係室內對住冷氣口,否則20零度對一般低地品種都ok嘅。但如果唔夠光,光合作用速度只能支持基本生長,唔出籠亦好合理。

如果種左大半年以上都唔出籠,只能試下轉過另一個較合適地方再種。

明白[emoji]1f44d[/emoji]  發表於 2022-10-10 23:55
回復

己己另 發表於 2022-10-9 13:29:00 |顯示全部樓層
呢盆係公司嘅Gaya今年送左俾同事,之前種到好高幾乎貼住天花板盞LED燈。同事接手後將佢種係窗邊,但每日只得上午有三幾個鐘陽光,結果係出到新葉,但所有籠都係指甲咁大,要幾個月後新籠先生到較大size。

n office.jpg
回復

己己另 發表於 2022-10-9 13:29:59 |顯示全部樓層
Morpheus 發表於 2022-10-9 12:43
樓主,如未送出,我有興趣,排唔排到都多謝您分享

ok.  請約時間。因為pm系統不能顯示所有留意,可以的話請留電話。
回復

Morpheus 發表於 2022-10-10 18:43:20 來自手機 |顯示全部樓層
已交收,盆豬籠草好靚,多謝
回復

12下一頁