白皮月界 - 種子發芽挑戰

作者: 己己另 發表于 2023-4-7 12:52:00
1075 20

多謝Monica送贈的白皮月界種子,試下發芽的挑戰。事前參考了Monica、Waiting、Polly888、gantz同ching99013多位大大的貼文,和Monica的提議。滿到月,所以做個記錄。

種子3粒
盆約14cm高
泥炭土:赤玉土:木炭粒:椰衣=3:3:2:2,無消毒。
一星期淋水一次,盆邊落水,會腰水1-2個鐘等泥吸足水。最後1-2日泥面太乾會噴濕佢。

3月7-8日浸水,浸足2日係以為要浸到出根。3月9日上盆時有兩粒種子出到根。

3月13日其中一粒出子葉,其他2粒最後都出唔到芽。開始照燈(18W LED膽)約12小時,燈離盆5-6cm。

3月20日開始出真葉

3月25日第一對葉長大。落左3粒緩解肥。

3月30日第二對葉開始長大,最初啡色,然後轉綠。莖轉紅色。

4月4日要去兩晚旅行。因為timer壞壞地,大LED燈全部休息,轉用10W 有timer燈座,再疊高個盆。落多左10粒緩解肥。唔知番到黎會唔會成盆瞓低左、唔夠光變黃或太濕發霉???

己己另 發表於 2023-4-7 12:56:24 |顯示全部樓層

4月7日晚返到黎,發現莖之前紅色部分開始木質化!4月8日早上模樣。

回復

chuyat10 發表於 2023-4-7 13:25:05 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2023-4-7 12:56
4月7日晚返到黎,發現莖之前紅色部分開始木質化!4月8日早上模樣。

又真葉又木質化又矮。好成功。

多謝十郎兄!  發表於 2023-4-7 18:41
回復

Polly888 發表於 2023-4-7 15:10:11 來自手機 |顯示全部樓層
祝你成功!

多謝Polly大!  發表於 2023-4-7 18:42
回復

Monica20171025 發表於 2023-4-7 16:07:42 來自手機 |顯示全部樓層
好成功呀!
咁啱我今日都拎佢哋出嚟淋水(加少許殺菌藥)
照燈近两個禮拜,近排一直潮濕天氣,
泥干咗都唔敢淋水,琴晚吹北風及降溫才敢淋水。
我就得中間嗰粒較矮圓,隔離兩粒都係唔圓。

0E343CFB-15E9-4D46-B33D-4263B195CE2E.jpeg CEC7CE33-6ED8-447F-8444-668D423AC4FF.jpeg

回復

己己另 發表於 2023-4-7 18:44:31 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2023-4-7 16:07
好成功呀!

已經咁大棵!  依家係幾多個月?
回復

waiting 發表於 2023-4-7 20:38:56 來自手機 |顯示全部樓層
肥肥矮矮好正呀!

多謝wait大!  發表於 2023-4-7 22:57
回復

waiting 發表於 2023-4-7 20:42:57 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2023-4-7 16:07
好成功呀!

Monica大大,你的小苗長勢凌厲!
回復

Monica20171025 發表於 2023-4-7 21:13:43 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2023-4-7 18:44
已經咁大棵!  依家係幾多個月?

兩個月多啲!
回復

Monica20171025 發表於 2023-4-7 21:19:44 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2023-4-7 20:42
Monica大大,你的小苗長勢凌厲!

室內長時間燈照有關係,差唔多有10~12個鐘!
感覺最外圍嘅葉尖都有少少變枯,
今日趁天氣唔錯,淋完水放窗台外透氣吹風。
回復

gantz 發表於 2023-4-7 21:27:29 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2023-4-7 12:56

生得好快下,好成功,
睇黎你盞燈好似唔錯喎,
10w 有咁高郊能,
可以分享下係咩燈?
回復

己己另 發表於 2023-4-7 22:48:33 |顯示全部樓層
gantz 發表於 2023-4-7 21:27
生得好快下,好成功,
睇黎你盞燈好似唔錯喎,
10w 有咁高郊能,

多謝gantz大。

平時係用珀譽18W LED膽,照食蟲植物十分見效。

旅行個2日係用雜牌有timer嘅LED燈,火數似乎唔太足,平時用黎照玻璃盆栽。生得好應該唔關佢事。有興趣可以睇睇tb個po。
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;_u=72fkpl3g7370

重覆照片
回復

waiting 發表於 2023-4-7 23:45:16 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2023-4-7 21:19
室內長時間燈照有關係,差唔多有10~12個鐘!
感覺最外圍嘅葉尖都有少少變枯,
今日趁天氣唔錯,淋完水放 ...

係呀,呢排天氣陰陰濕濕又焗又熱,我都忍住手唔淋水。
我又係琴晚發現轉咗風,涼咗才敢淋水。
回復

Polly888 發表於 2023-4-7 23:57:32 來自手機 |顯示全部樓層
好成功呀!

好利害!!
回復

Monica20171025 發表於 2023-4-8 17:39:05 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2023-4-7 23:45
係呀,呢排天氣陰陰濕濕又焗又熱,我都忍住手唔淋水。
我又係琴晚發現轉咗風,涼咗才敢淋水。 ...

種咗佢,更加留意天氣
回復

Monica20171025 發表於 2023-4-8 17:40:34 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2023-4-7 23:57
好利害!!<span class="emoji emoji1f4af"></span>

試咗三次先有少少經驗啫⋯⋯
回復

waiting 發表於 2023-4-8 18:02:25 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2023-4-8 17:39
種咗佢,更加留意天氣<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span>

種嘢就要睇天淋水
回復

己己另 發表於 2023-5-13 10:48:31 來自手機 |顯示全部樓層
5月13日 播種後兩個月
比較一個月前,葉多左小小,亦甩左第一對真葉。莖粗左。過去兩三個星期變化不大。

回復

己己另 發表於 2023-5-13 10:49:26 來自手機 |顯示全部樓層

回復

己己另 發表於 2023-8-27 13:02:48 來自手機 |顯示全部樓層
白皮無點長大過就落葉度夏,現在似乎有再生跡象。

回復

12下一頁