稀疏風雨蘭 ..... 2023-3月17-22 失驚無神開花

作者: Pica 發表于 2022-8-4 00:58:07
1561 20

淘嘅隨機派嘅球。十幾粒所謂開花球,隔7~8公分一粒,種出黎葉都係疏疏落落;花就耐唔耐開幾朵……
B17 發表於 2022-8-4 14:46:41 |顯示全部樓層
風雨蘭要曬下,唔夠光會弱。第二張相似Zephyranthes Cooperia traubii?
回復

Monica20171025 發表於 2022-8-4 21:25:53 來自手機 |顯示全部樓層
最近都开了一朵~
回復

B17 發表於 2022-8-4 23:02:06 |顯示全部樓層

Zephyranthes sp. Labuffarosa 'Lily Pies',種一堆,一齊開,好靚
https://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=204284&pid=2360998&fromuid=66917
回復

Monica20171025 發表於 2022-8-5 08:08:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-8-4 23:02
Zephyranthes sp. Labuffarosa 'Lily Pies',種一堆,一齊開,好靚
https://hkplants.com/forum.php?mod= ...

我係買咗十幾球,可惜越種越少
回復

B17 發表於 2022-8-5 18:36:27 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2022-8-5 08:08
我係買咗十幾球,可惜越種越少

咁奇怪,風雨蘭粗生,應該越種越多先啱
回復

Monica20171025 發表於 2022-8-5 22:39:42 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-8-5 18:36
咁奇怪,風雨蘭粗生,應該越種越多先啱

窗邊種風雨蘭,曾經買過七八個品種,依家好似只剩返麗麗派,可能係咪淋水不當,經常兜頭淋⋯
回復

Pica 發表於 2022-8-6 00:03:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-8-4 14:46
風雨蘭要曬下,唔夠光會弱。第二張相似Zephyranthes Cooperia traubii?

經已係原全露養仲要掛係圍欄頂。西斜晒到應,係向東離四十幾M側側地有間屋擋小小…… 有可能基肥唔夠……

第二張相係四款各一果,冇講係乜。
第一張直頭係一堆嘢,更加唔知係乜。

Zephyranthes Labuffarosa Summer's Chill 同 pride of singapore 開咗,但果幾日落狗屎,冇機會影相。Summer Chill 好靚 又大朵。
回復

Pica 發表於 2022-8-6 00:04:53 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-8-4 23:02
https://hkplants.com/forum.php?mod= ...

B大,一堆大慨係幾多?
回復

B17 發表於 2022-8-6 00:52:35 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2022-8-6 00:03
經已係原全露養仲要掛係圍欄頂。西斜晒到應,係向東離四十幾M側側地有間屋擋小小…… 有可能基肥唔夠…… ...

照描述真係夠光,會唔會太曬,乾得快,唔夠水?

第二張唔似四款之一,唔會唔出錯貨?係唔係夜晚開花?

我隻pride of singapore都係一球返嚟,用咗4年時間,先可以8隻冧一齊出

回復

B17 發表於 2022-8-6 00:57:34 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2022-8-6 00:04
B大,一堆大慨係幾多?

實數唔知,又送過一啲俾人,不過一定多過20
回復

B17 發表於 2022-8-6 01:00:52 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2022-8-5 22:39
窗邊種風雨蘭,曾經買過七八個品種,依家 ...

叫得風雨蘭一定唔怕兜頭淋,會唔會同其他植物混種,被遮擋,被壓制,被消失!
回復

Pica 發表於 2022-8-7 09:35:26 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-8-6 00:52
照描述真係夠光,會唔會太曬,乾得快,唔夠水?

第二張唔似四款之一,唔會唔出錯貨?係唔係夜晚開花?

係我掉轉咗,第一張先係4款之一……

我反而擔心啲泥太黏,事關早個禮拜冇雨落啲泥都隔兩三日至乾。

好似係朝早開。夜晚未開,第二日放工返到屋企開晒。
回復

B17 發表於 2022-8-7 15:44:53 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2022-8-7 09:35
係我掉轉咗,第一張先係4款之一……

我反而擔心啲泥太黏,事關早個禮拜冇雨落啲泥都隔兩三日至乾。

風雨蘭一般開到兩日,上午開花,第二日已經變色,殘殘地,下午合上完結
Zephyranthes Cooperia traubii純白花,葉呈條狀
Zephyranthes Cooperia traubii-2018-003.jpg

買球根錯品種,開出嚟變樣,常會發生,當驚喜囉

球根儲水,乾唔死,唔似蘭花要濕透乾透,不過經常乾水驚影響生長,最好保持濕濕地

回復

Pica 發表於 2022-11-13 15:12:00 來自手機 |顯示全部樓層
上個禮拜落完雨,俾面開多三朵;另外兩朵唔知醒趕返工未見過
回復

B17 發表於 2022-11-13 15:16:38 來自手機 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2022-11-13 15:12
上個禮拜落完雨,俾面開多三朵;另外兩朵唔知醒趕返工未見過

純白花,特別搶眼
回復

Pica 發表於 2023-3-24 03:06:26 來自手機 |顯示全部樓層
無風無雨17號開一朵
禮拜日換完盆尋日又開多兩朵
回復

B17 發表於 2023-3-24 15:16:45 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2023-3-24 03:06
無風無雨17號開一朵

禮拜日換完盆尋日又開多兩朵

咁快有花,我啲得幾條殘葉,睇嚟要暖啲先發力
回復

Pica 發表於 2023-3-25 17:55:15 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2023-3-24 15:16
咁快有花,我啲得幾條殘葉,睇嚟要暖啲先發力

舊年都現未試過支菖有咁粗碌
回復

Pica 發表於 2023-3-25 19:11:40 來自手機 |顯示全部樓層
舊年呢個款好似冇咁粗碌;同埋呢盆應該另外三款消失咗……
回復

12下一頁