秋植球根盃 2022 2月25 post 2月21 嘅相

作者: Pica 發表于 2022-10-29 14:23:27
2724 46

2022 秋植球根盃於10月23由9班出馬18匹。
1)oxalis callosa 小三葉
2)oxalis Glabra Double Pink Form
3)Oxalis Glabra Pink Snow
4)oxalis glabra Snow Ball
5)oxalis obtusa Elizabeth
6)Ob Copper Orange
7)Ob Rosefinch 朱雀
8)Ob Lilac丁香
9)Ob Lip
10) Ob Lip²
11) Babiana Stricta “Blue” 蓝色直立狒狒花
12) Babiana stricta blue white 蓝白直立狒狒花
13) Babiana framesii 弗氏狒狒花
14) Babiana Angustifolia 原种 狭叶狒狒花
15) Babiana cedarbergensis  錫徳堡狒狒花
16) Ixia spotlight 谷鸢尾-聚光灯
17) 大重瓣小苍兰香雪兰 半重紫白条
18) Sparaxis tricolor 三色魔杖粉色系混色
Pica 發表於 2022-10-29 14:26:38 來自手機 |顯示全部樓層
20221029_132853.jpg 一出閘,17號小蒼蘭搶先帶出 (28/10)
回復

B17 發表於 2022-10-29 17:56:32 來自手機 |顯示全部樓層
陣容強大,超哂班,一定先拔頭籌
回復

Pica 發表於 2022-10-30 23:25:58 來自手機 |顯示全部樓層
跟住第二位一對狒狒花, 14 Babiana Angustifolia
15 Babiana cedarbergensis
回復

Pica 發表於 2022-10-30 23:32:46 來自手機 |顯示全部樓層
後面有一早發咗芽嘅 1號仔 oxalis callosa 同埋 12號Babiana stricta blue white,都係三粒球有兩粒破咗土。
回復

Pica 發表於 2022-10-30 23:36:38 來自手機 |顯示全部樓層
再落去就有5粒有兩粒破咗土 18號 Sparaxis tricolor 三色魔杖 29/10
回復

Pica 發表於 2022-10-30 23:42:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-10-29 17:56
陣容強大,超哂班,一定先拔頭籌

頭乜鬼籌,你哋酢到見花喇……
回復

Monica20171025 發表於 2022-11-1 20:16:54 來自手機 |顯示全部樓層
早花已經開咗花(粉星星)

回復

B17 發表於 2022-11-1 22:45:58 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2022-10-30 23:42
頭乜鬼籌,你哋酢到見花喇……

有花冇葉,唔正常,遲下唔知會唔會就咁玩完

你嘅星星酢都唔慢啊
回復

Pica 發表於 2022-11-6 22:48:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-11-1 22:45
有花冇葉,唔正常,遲下唔知會唔會就咁玩完

你嘅星星酢都唔慢啊

狒狒都算快,最慢係啲Ob, 今日至得一盆突咗粒仔出黎
回復

B17 發表於 2022-11-6 22:52:39 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2022-11-6 22:48
狒狒都算快,最慢係啲Ob, 今日至得一盆突咗粒仔出黎

出得早未必好,遇啱日日陰天,又高又弱
回復

Pica 發表於 2022-11-8 00:04:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-11-6 22:52
出得早未必好,遇啱日日陰天,又高又弱

如果天文台堅持今日下晝個講法,有排都未有大太陽
回復

B17 發表於 2022-11-8 00:30:11 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2022-11-8 00:04
如果天文台堅持今日下晝個講法,有排都未有大太陽

Stenorrhyncha 同 nidulans已經要加竹簽撐住,間中有陽光已經好開心
回復

Pica 發表於 2022-11-12 22:25:59 來自手機 |顯示全部樓層
呢兩個星期忙到甩轆,淨係夜晚得閑望一望睇下要唔要淋水y都冇時間數下發唔發得齊芽。除咗Ob Rosefinch, 基本上全部都破晒土。Ob Elizabeth 側埋一便影唔到。
回復

B17 發表於 2022-11-12 23:28:50 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2022-11-12 22:25
呢兩個星期忙到甩轆,淨係夜晚得閑望一望睇下要唔要淋水y都冇時間數下發唔發得齊芽。除咗Ob Rosefinch, 基 ...

好齊整,盆盆有名牌,我的亂七八糟,靠個盆的顏色段估
回復

Pica 發表於 2022-11-13 00:22:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-11-12 23:28
好齊整,盆盆有名牌,我的亂七八糟,靠個盆的顏色段估

一冇記性二唔識分……
回復

Pica 發表於 2022-12-3 16:46:15 來自手機 |顯示全部樓層
O Callosa 開咗花個幾‘禮拜,終於俾我見到啲花喇!
回復

B17 發表於 2022-12-3 21:55:42 來自手機 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2022-12-3 16:46
O Callosa 開咗花個幾‘禮拜,終於俾我見到啲花喇!

搵人代勞影相
回復

Pica 發表於 2022-12-25 17:03:38 來自手機 |顯示全部樓層
請教一下,呢盆買其它嘢送嘅;係乜嘢酢黎㗎?

聖誕快樂!
回復

B17 發表於 2022-12-25 22:36:17 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2022-12-25 17:03
請教一下,呢盆買其它嘢送嘅;係乜嘢酢黎㗎?

聖誕快樂!

似係oxalis namaquana

回復

123下一頁