返回列表 發新帖

新圖●hot papper 開花施肥問題 (P.2)

作者: *豹妹yabbe 發表于 2011-7-24 14:30:49
2001 25
*豹妹yabbe 發表於 2011-8-2 00:53:38 |顯示全部樓層
neddylo 發表於 2011-8-1 14:29
洗米水都難搵 ?

變質牛奶... 係咪放到變???

洗米水有呀! 我有落嫁!!*~~
回復

owlcyr 發表於 2011-8-2 14:31:22 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-8-2 00:53
變質牛奶... 係咪放到變???

洗米水有呀! 我有落嫁!!*~~

有o的唔明,你2棵o野係原本種落地,你再移落盤??(如果佢種地果時健康已經有問題,你再移佢差唔多係送佢一程....)

如果係的話,
1. 你移果陣整死o左好多根,所以落盤後幾日頭dup dup
2. 擺佢去o的唔好直晒o既位等佢recover
3. 唔好淋太多水
4. 有事o既植物唔好再落肥(除非你肯定佢係缺乏某種原素令佢變成咁)

另外,你想自制鉀肥,一般都係草木灰,seaweed果o的lor,再唔係自己種comfrey,割o左佢浸水都得.

唔好用埋o的偏方啦,咁樣淋o的奶落去........

上google搵下啦,多不勝數~
http://www.greenlivingtips.com/a ... ral-fertilizer.html
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-2 14:37:54 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-8-2 14:31
有o的唔明,你2棵o野係原本種落地,你再移落盤??(如果佢種地果時健康已經有問題,你再移佢差唔多係送佢一程. ...

我2棵野本身買返黎種左落地,,冇幾耐俾兔仔食左一半...
已經佢又生返哂....
個半月左右,左邊開始黃開始枯....莖冇事...葉就軟哂.....*

跟住唔對路我將佢轉返落盤,,佢本身痴住健康o個棵好近...
同埋出面其實好曬好曬....所以我將佢拎返入黎!!!*

肥方便:: 咖啡渣算唔算係幫到pepper呢咁~????

咁我e+停哂所有肥先....另外係唔係唔好淋水住?? 我仲淋好多水俾佢=3=""
試埋牛奶喎岩岩..不過好少姐!   錯哂~><
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-3 04:06:49 |顯示全部樓層
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-5 04:03:41 |顯示全部樓層
就死o個棵就.....慘不忍倒....
今日仲要俾唔知咩野食哂d葉.....吼....*
個盤已經好高喇!! 到底咩黎嫁~?

掉左佢啦=.=""  發表於 2011-8-5 11:58
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-5 04:05:41 |顯示全部樓層
期待好耐,,e+ 終於開花喇*^^~好開心.....
不過....我見佢有d呢開唔到點解呢????*
回復