窗邊迷岩

作者: B17 發表于 2022-5-5 15:44:42
7637 204
B17 發表於 2024-5-21 15:46:42 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-5-19 06:50
早晨17大,被你毒入坑,正在選購合心意花色迷岩,。

揀啲紅色,鮮豔奪目
回復

小雷子 發表於 2024-5-21 18:12:27 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-5-19 19:35
看看這店,如何不吸引你入垃!

以前B17大的迷岩款色都好多又靚架,排隊分享的龍尾去到火星!當時吸引好多花友種迷岩,我都係其中一個!依加無左分享,少人種迷岩!
回復

小雷子 發表於 2024-5-21 18:13:50 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2024-5-21 15:46
揀啲紅色,鮮豔奪目

火辣辣的紅色一定最靚!
回復

taxitang 發表於 2024-5-22 08:46:33 |顯示全部樓層
B17 發表於 2024-5-21 15:46
揀啲紅色,鮮豔奪目

除了紅色,紫色也不錯,我喜歡鮮豔花色之外,如能揀到花色清晰的就更好。
回復

taxitang 發表於 2024-5-22 08:57:35 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-5-21 18:12
以前B17大的迷岩款色都好多又靚架,排隊分享的龍尾去到火星!當時吸引好多花友種迷岩,我都係其中一個! ...

迷岩真的是不錯的選擇,花期長,易起花,不太佔地方,近期是我的新歡。
回復

Monica20171025 發表於 2024-5-22 11:32:45 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-5-19 06:50
早晨17大,被你毒入坑,正在選購合心意花色迷岩,。

近兩年國內多咗好多新品,推薦種些株型細細及花朵又大的迷套好喇~
我有黛玉,可以分享你一些枝條

迷套:
黛玉(重辦-粉紅底麻點)/ 白月光(重辦-白底麻點)/點绛唇 (重辦-玫紅色)
3種音符-快樂音符(重辦-紅底麻點)-浪漫音符(重辦-粉橙紫色)-優美音符(重辦-粉紅/白色,有香味)
如願(重辦-白底麻點)/ 灰姑娘(重辦-紅底麻點)

回復

taxitang 發表於 2024-5-22 12:07:07 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2024-5-22 11:32
近兩年國內多咗好多新品,推薦種些株型細細及花朵又大的迷套好喇~

先多謝師姐,但來遲了,太太已選了喜愛的幾個品種,暫不需要,謝謝!
找了師姐舉出的幾個品種圖片,確是很美。
回復

小雷子 發表於 2024-5-22 13:23:18 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2024-5-22 11:32

你係迷套大户人家喎!
有香的套筒少見!
回復

Monica20171025 發表於 2024-5-27 18:59:46 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-5-22 13:23
你係迷套大户人家喎!
有香的套筒少見!

唔係呀,上年入咗一款迷套-黛玉;
今年會再收集幾款經典的迷套玩下。
回復

B17 發表於 2024-5-28 16:35:32 |顯示全部樓層
部分迷岩隻球太大要重新插種,Sinn. AQ's Mercurial Lady & Sinn. Ozark Red Lightning,其中之二,初花麻麻地,遲下會靚返
Sinn. AQ's Mercurial Lady-2024-002.jpg
Sinn. Ozark Red Lightning-2024-A001.jpg
回復

taxitang 發表於 2024-5-28 20:07:57 |顯示全部樓層
B17 發表於 2024-5-28 16:35
部分迷岩隻球太大要重新插種,Sinn. AQ's Mercurial Lady & Sinn. Ozark Red Lightning,其中之二,初花麻 ...

請問球太大有什麼問題,要重新插種,何謂插種?
花艷色靚,好吸引!
回復

B17 發表於 2024-5-29 00:01:29 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-5-28 20:07
請問球太大有什麼問題,要重新插種,何謂插種?
花艷色靚,好吸引!

球大會迫爆盆
我亂用字,插種即係插支,剪兩節壯健枝條,浸水或入泥,放溫室,天熱一星期有根,近排涼雙倍時間
回復

taxitang 發表於 2024-5-29 06:46:25 |顯示全部樓層
B17 發表於 2024-5-29 00:01
球大會迫爆盆
我亂用字,插種即係插支,剪兩節壯健枝條,浸水或入泥,放溫室,天熱一星期有根,近排涼雙 ...

早晨17大,剪枝後,老球還有用嗎?球大換大一號盆繼續栽種可以嗎?謝謝!
回復

babyjon 發表於 2024-5-29 08:55:43 來自手機 |顯示全部樓層
這些迷岩顏色彩繽紛燦爛我都唔知何時可以嘗試種植!
回復

taxitang 發表於 2024-5-29 09:22:02 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-5-29 08:55
這些迷岩顏色彩繽紛燦爛我都唔知何時可以嘗試種植!

要種應不太難,要種得好就要請教17大,我正在移情別戀中,吸多啲迷岩資訊,再入多幾株。
回復

B17 發表於 2024-5-29 16:15:35 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-5-29 06:46
早晨17大,剪枝後,老球還有用嗎?球大換大一號盆繼續栽種可以嗎?謝謝! ...

當然可以用大盆,一盆幾個球,開得更燦爛
窗邊空間有限,只可以用細盆,球太大,盆變形,就要插支,重新開始
回復

B17 發表於 2024-5-29 16:17:35 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-5-29 08:55
這些迷岩顏色彩繽紛燦爛<span class="emoji emoji1f44d"></span>我都唔知何時可以嘗試種植! ...

問道taxi大大,睇啱邊隻就淘邊隻囉
回復

taxitang 發表於 2024-5-29 16:29:48 |顯示全部樓層
B17 發表於 2024-5-29 16:15
當然可以用大盆,一盆幾個球,開得更燦爛
窗邊空間有限,只可以用細盆,球太大,盆變形,就要插支,重新 ...

謝謝解答,現在更加有信心,我已經部署某個位置擺放,在窗外單邊牆,半日上午曬,應該位置唔錯,遲啲佈置好才分享。謝謝!
回復

taxitang 發表於 2024-5-29 16:31:15 |顯示全部樓層
B17 發表於 2024-5-29 16:17
問道taxi大大,睇啱邊隻就淘邊隻囉

哈!我睇啱這品,但不知道真花有無咁艷。
回復

Monica20171025 發表於 2024-5-30 13:03:00 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-5-29 16:31
哈!我睇啱這品,但不知道真花有無咁艷。

以前種過類似顏色,淺橙底點點!
回復