窗邊迷岩

作者: B17 發表于 2022-5-5 15:44:42
6500 167
小君 發表於 2022-8-25 09:07:42 來自手機 |顯示全部樓層
你說的這個還沒有,我又扦插了二個(共四個了)。二個開花了。
回復

B17 發表於 2022-8-25 11:36:11 |顯示全部樓層
小君 發表於 2022-8-25 09:07

以前俾過你,以為仍存在,品種冇所謂啦,一堆開花已經是美!

葉片又綠又大,比我的強壯,環境一定很合適
回復

小君 發表於 2022-8-25 11:51:43 |顯示全部樓層
,mercurial lady這個還沒有開花。
只是,我又扦插了二盆。現在一共有四盆了。(在圖片的右手邊,矮矮的四盆)
回復

小君 發表於 2022-8-25 11:54:56 |顯示全部樓層
An!s Bom Dia第一朵開了白色。第二朵有紅色了。
回復

小君 發表於 2022-8-25 12:01:30 來自手機 |顯示全部樓層
第一朵花白色。第二朵花開紅色了
回復

B17 發表於 2022-8-25 12:25:50 |顯示全部樓層
小君 發表於 2022-8-25 12:01
第一朵花白色。第二朵花開紅色了

an's bom dia天熱會退色,開下開下又會有返色
回復

B17 發表於 2022-8-25 12:26:49 |顯示全部樓層
小君 發表於 2022-8-25 11:51
,mercurial lady這個還沒有開花。
只是,我又扦插了二盆。現在一共有四盆了。(在圖片的右手邊,矮矮的四 ...

見到啦,小君成了繁殖大師
回復

YonnieKwan 發表於 2022-8-25 20:57:32 來自手機 |顯示全部樓層
小君 發表於 2022-8-25 09:07

好靚呀。。
回復

B17 發表於 2022-8-28 11:27:12 |顯示全部樓層
butterfly,背光影,有點暗
Sinn. AP's Amethyst Butterfly-2022-004.jpg

orange blossom,開得最好呢盆,4朵+個冧
Sinn. Nora's Orange Blossom-2022-006.jpg

red lightning,K花
Sinn. Ozark Red Lightning-2022-004.jpg

jessica,靚
Sinn. Stone's Jessica-2022-005.jpg

nate,缺一瓣
Sinn. Stone's Nate-2022-003.jpg

super orange,保持水準
Sinn. Supper Orange-2022-004.jpg

無名紫,曬得多,有雀斑
回復

Polly888 發表於 2022-8-28 15:58:01 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-8-28 11:27
butterfly,背光影,有點暗

花兒開在熱辣辣的日子裏,令人更心花放
回復

B17 發表於 2022-8-28 17:50:27 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-8-28 15:58
花兒開在熱辣辣的日子裏,令人更心花放

20盆得7盆開花,唔滿意啊

相比小君的葉又大又綠,棵taurus一開就有重瓣,黯然失色了

回復

Polly888 發表於 2022-8-28 23:50:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-8-28 17:50
20盆得7盆開花,唔滿意啊

相比小君的葉又大又綠,棵taurus一開就有重瓣,黯然失色了

小君的靚,你的也靚
請問它們最靚是什麽季節開?
回復

B17 發表於 2022-8-29 18:13:53 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-8-28 23:50
小君的靚,你的也靚
請問它們最靚是什麽季節開?

我窗邊嗰堆春秋兩季較好,小君嘅夏天都靚,睇嚟環境更合適
回復

Polly888 發表於 2022-8-29 20:50:17 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-8-29 18:13
我窗邊嗰堆春秋兩季較好,小君嘅夏天都靚,睇嚟環境更合適

佢哋夏天有冇冷氣嘆?
回復

B17 發表於 2022-8-30 10:12:28 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-8-29 20:50
佢哋夏天有冇冷氣嘆?

電費貴。冇㗎
回復

Polly888 發表於 2022-8-30 16:11:33 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-8-30 10:12
電費貴。冇㗎

種得很好啊!
回復

Quicker 發表於 2022-9-2 16:25:34 |顯示全部樓層

以前多數種AV, 較喜歡(草)綠葉. 去年學種迷岩, 好多花都係墨綠色葉, 只有Orange  zinger 才是綠葉. 佢keep住全年不停開一,兩朵, 化身露台盆花, 只可借易掉花和扁咀.

好奇請教B大, 係咪多數橙花系才是草綠色葉?
回復

B17 發表於 2022-9-3 00:19:54 |顯示全部樓層
Quicker 發表於 2022-9-2 16:25
以前多數種AV, 較喜歡(草)綠葉. 去年學種迷岩, 好數花都係墨綠色葉, 只有Orange  zinger 才是綠葉. 佢keep ...

我種得唔算多,所以唔知
印象中迷岩多數墨綠葉,曾經有盆sinn .super red都係青綠葉
Sinn. Super Red-2016-014.JPG

另外一隻sinn. sister irenea葉都係青綠
Sinn. Sister Irenea-2020-B006.jpg
回復

YonnieKwan 發表於 2022-9-4 22:24:02 來自手機 |顯示全部樓層
請問B17大大,怎樣先知道根球是否呆球?若是呆球,又應怎樣處理,因為我有1根球,7月同8月都有光線照,但就是冇發芽。
回復

B17 發表於 2022-9-4 23:09:16 |顯示全部樓層
YonnieKwan 發表於 2022-9-4 22:24
請問B17大大,怎樣先知道根球是否呆球?若是呆球,又應怎樣處理,因為我有1根球,7月同8月都有光線照,但就 ...

高手前輩話修剪起碼要留一節葉,俾佢有芽點發芽
生過枝葉位置有時會有芽點,就算冇葉仍有機會發芽
呆球就乜都冇哂,得番隻球,冇芽點,等死!
聽講用針吉傷球面,傷口有機會出芽。可能我手勢差,試過係唔得嘅
仲有個方法製造呆球,就係插葉,會生根長球,不過冇芽點,實呆  
超過一個月發唔到芽,呆機會大,兩個月,基本上已經呆咗!
回復