作者: Pica 發表于 2022-1-25 20:25:30
877 7
聖誕節前行過賓賓,見到荷蘭球根有折扣,身痕買咗兩隻朱頂一包鬼佬水仙。諗住朱頂有花菖,冇乜壞……

返黎放咗兩三日至落盆,點知全部成個月郁都冇郁過;朱頂粒花菖直頭謝咗……
B17 發表於 2022-1-25 22:12:33 來自手機 |顯示全部樓層
朱頂粗生,今次冇咗,等下次,實得

洋水仙得唔得?歐洲夠凍,唔雪都應該有花
回復

Monica20171025 發表於 2022-1-25 22:36:30 來自手機 |顯示全部樓層
記得以前買過進口朱球,有時會夾花劍開唔到或者好矮小開畸形花,唯有好好種植待出年開花。
回復

Pica 發表於 2022-1-29 22:18:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-1-25 22:12
朱頂粗生,今次冇咗,等下次,實得

洋水仙得唔得?歐洲夠凍,唔雪都應該有花 ...

今日影嘅,乜動靜都冇。但撳落去都仲硬生。
回復

Pica 發表於 2022-1-29 22:21:51 來自手機 |顯示全部樓層
舊年留低嘅球,同一日做嘢,見到發芽都成個禮拜。
回復

B17 發表於 2022-1-29 23:10:07 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2022-1-29 22:18
今日影嘅,乜動靜都冇。但撳落去都仲硬生。

唔知洋水仙發芽要乜條件,試過要個幾月先發到
回復

B17 發表於 2022-1-29 23:12:24 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2022-1-29 22:21
舊年留低嘅球,同一日做嘢,見到發芽都成個禮拜。

留足一成年咁有耐性,聽講夠凍先分化到花芽
回復

Pica 發表於 2022-1-31 22:40:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-1-29 23:12
留足一成年咁有耐性,聽講夠凍先分化到花芽

舊年有個樓梯底求其擺低盆嘢。唔理佢又冇變花肥。突然變咗搬屋年,唔記得淋水叫醒佢。有冇花開都冇所謂。
回復