小幼苗,大作戰

作者: Polly888 發表于 2021-6-29 18:51:20
15971 193
aerial 發表於 2022-3-4 10:59:36 |顯示全部樓層
想請敎大家點解我買番黎d bb 種, 點樣先可以keep 住係bb?我d葉同花都變得好大是否太多水或用錯花泥?
回復

Polly888 發表於 2022-3-4 14:03:43 來自手機 |顯示全部樓層
aerial 發表於 2022-3-4 10:59
想請敎大家點解我買番黎d bb 種, 點樣先可以keep 住係bb?我d葉同花都變得好大<span class="emoji emoji1f605"></span>是否太 ...

哈哈!你問錯人了,我都是初哥啊!

不過都可以嘗試答下,希望可以幫到你
其實應該恭喜你,你嘅環境好適合佢哋生長,所以佢哋啲花同葉都好大
第二,就是bb種內裏的基因不穩, 即可以是bb,但遇到非常適合環境嘅時候,就會 長得 大大棵。 基因穩定的bb種就唔會有這樣的情況
第三就是你 給予它們 太豐富的資源了 ,包括:水、肥 、光等等。 (基因不穩的bb)要它們是bb,當然 只能有bb的份量,不能過多, 否則bb都可以 變巨獸
回復

小雷子 發表於 2022-3-4 14:53:51 來自手機 |顯示全部樓層
想請敎大家點解我買番黎d bb 種, 點樣先可以keep 住係bb?我d葉同花都變得好大<span class="emoji emoji1f605"></span>是否太 ...

你想keep住細細棵的話,一定由品種開始着手,選迷你品種啦!
唔好選俄種,俄種一定係大盆,你見外國人比中國人高大就知啦!
回復

Polly888 發表於 2022-3-4 17:54:55 來自手機 |顯示全部樓層

補充一點,bb種即迷你種,在過多的資源下都會變大 。下次你可選擇一些超級迷你種即超b種來種種,它不會變得大大棵
這是我上年5月買的超級迷你種苗,葉子沒怎麼變大, 不過生長就慢好多
回復

Polly888 發表於 2022-3-5 13:06:47 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-2-19 12:53
佢越開越大朵<span class="emoji emoji1f601"></span>

佢開多咗2朵花, 都係變咗白色
睇下初開嘅花,同開咗一段時間嘅花, 大細相差好遠
回復

aerial 發表於 2022-3-6 16:38:04 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-3-4 14:03
哈哈!你問錯人了,我都是初哥啊!

不過都可以嘗試答下,希望可以幫到你

好清楚啊!新手應該是我 感謝妳!
回復

aerial 發表於 2022-3-6 16:45:06 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2022-3-4 14:53
你想keep住細細棵的話,一定由品種開始着手,選迷你品種啦!
唔好選俄種,俄種一定係大盆,你見外國人 ...

我買嘅時候係迷你種 一言驚醒夢中人, 仲以為俄種係新品種,所以我買個兩盆都係俄種,唔怪之得...
想請敎邊款品種會比較迷你呀?我再去花墟買
回復

aerial 發表於 2022-3-6 16:51:57 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-3-5 13:06
佢開多咗2朵花, 都係變咗白色
睇下初開嘅花,同開咗一段時間嘅花, 大細相差好遠 ...

都好靚呀!我個盆開d花好大但只得3、4朶,同埋開得超慢! 好想試種超迷你、 花細而多嘅品種
回復

小雷子 發表於 2022-3-6 16:55:17 來自手機 |顯示全部樓層
aerial 發表於 2022-3-6 16:45
我買嘅時候係迷你種<span class="emoji emoji1f605"></span> 一言驚醒夢中人, 仲以為俄種係新品種,所以我買個兩盆都係俄種 ...

你可以上網check吓個名,睇下圖片,都可以大約知道,依加迷你比較少!
俄種比較大,但花式又特別靚!
有另一方法可以keep住冇咁大棵,就係用細盆種!你可以試下!
回復

Ming36 發表於 2022-3-6 17:16:39 來自手機 |顯示全部樓層
aerial 發表於 2022-3-6 16:45
我買嘅時候係迷你種<span class="emoji emoji1f605"></span> 一言驚醒夢中人, 仲以為俄種係新品種,所以我買個兩盆都係俄種 ...

妳買的是俄種苗,俄種比標準型還要大一些,苗在適當環境下,就會長大,成株後就會開花。
如果妳想節省地方,種多幾個品種,可以選擇迷你或超迷你品種的非洲紫羅蘭。
回復

aerial 發表於 2022-3-6 18:13:16 |顯示全部樓層
謝謝兩位回覆! 已選用細盆約4cm
回復

小雷子 發表於 2022-3-6 18:17:41 來自手機 |顯示全部樓層
aerial 發表於 2022-3-6 18:13
謝謝兩位回覆! 已選用細盆約4cm<span class="emoji emoji1f605"></span>

朵花又大又靚呀!用多少少空間都值喎!
回復

Polly888 發表於 2022-3-6 20:38:03 來自手機 |顯示全部樓層
aerial 發表於 2022-3-6 18:13
謝謝兩位回覆! 已選用細盆約4cm<span class="emoji emoji1f605"></span>

原本妳係AV高手,種得好靚呀
回復

Polly888 發表於 2022-3-10 13:23:08 來自手機 |顯示全部樓層
另一盆小苗也有花苞了
回復

Polly888 發表於 2022-3-15 20:02:30 來自手機 |顯示全部樓層
佢再開了幾朵,都是白色
回復

Polly888 發表於 2022-3-21 14:27:03 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-3-10 13:23
另一盆小苗也有花苞了<span class="emoji emoji1f601"></span>

這盆小苗都開花啦
回復

Polly888 發表於 2022-3-21 14:28:40 來自手機 |顯示全部樓層
比較兩款花朵, 大細相差好遠
回復

Polly888 發表於 2022-3-21 14:32:34 來自手機 |顯示全部樓層
白花這盆開咗好多花, 不過唔夠集中
回復

hkclive 發表於 2022-3-21 22:47:52 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-3-21 14:32
白花這盆開咗好多花, 不過唔夠集中

可以人手微調,整向中間,不過都有風險,試過整斷

多謝hkclive大賜教。◕‿◕。  發表於 2022-3-22 14:48
回復

Polly888 發表於 2022-3-22 20:41:05 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2022-3-21 22:47
可以人手微調,整向中間,不過都有風險,試過整斷

啱啱用人手微調咗, 睇下有冇分別
其實唔敢好大力喐啲花, 好驚整斷
回復