小幼苗,大作戰

作者: Polly888 发表于 2021-6-29 18:51:20
15700 193

小苗大軍於4至5月陸續抵達我家,只訓練了個半月,就要迎戰酷熱的夏魔了。 雖然如此,但個個訓練有素 , 定能無所匹敵。
Polly888 發表於 2021-6-29 19:03:25 來自手機 |顯示全部樓層
介紹下大軍將領先
1號,總司令:最強壯,葉子長得最大,最快
2號,大將軍 : 有強壯而有力的葉子
3號,將軍 : 葉壯而多
4號,前鋒 :葉多而綠
其他是戰鬥力強的士兵
Polly888 發表於 2021-6-29 19:13:08 來自手機 |顯示全部樓層
這場戰爭艱巨又漫長, 但小苗大軍士氣高昂, 已準備好背水一戰
Polly888 發表於 2021-7-29 13:35:38 來自手機 |顯示全部樓層
戰鬥咗一個月, 在冇冷氣、少風扇嘅惡劣環境下,小苗軍暫時未有損傷, 而且越戰越強, 大咗好多
chuyat10 發表於 2021-7-29 15:37:34 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-7-29 13:35
戰鬥咗一個月, 在冇冷氣、少風扇嘅惡劣環境下,小苗軍暫時未有損傷, 而且越戰越強, 大咗好多<span class="emoji emoji1f4a ...

狀態唔錯,等睇靚花。
Polly888 發表於 2021-7-29 19:35:26 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-7-29 15:37
狀態唔錯,等睇靚花。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

多謝十郎大的支持
希望佢哋可安全渡夏
chuyat10 發表於 2021-7-29 20:33:23 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-7-29 19:35
多謝十郎大的支持<span class="emoji emoji1f60a"></span>
希望佢哋可安全渡夏<span class="emoji emoji1f4aa"></span>

唔會直曬應該冇問題,今年我都冇俾入屋嘆冷氣,同你嗰D差唔多。
Polly888 發表於 2021-7-29 21:01:34 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-7-29 20:33
唔會直曬應該冇問題,今年我都冇俾入屋嘆冷氣,同你嗰D差唔多。

有十郎大大嘅教路, 的確安♡好多
謝謝您。◕‿◕。
Ming36 發表於 2021-7-29 21:06:20 來自手機 |顯示全部樓層
我的AV,就只有我們在家才有冷氣及風扇,現時狀態還可以,只是沒有花。希望捱多三個月,往年多數在九月尾10月陣亡,希望今年例外
chuyat10 發表於 2021-7-29 21:58:48 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-7-29 21:06
我的AV,就只有我們在家才有冷氣及風扇,現時狀態還可以,只是沒有花。希望捱多三個月,往年多數在九月尾10 ...

我得一盆有花,絕大多數冇花
Ming36 發表於 2021-7-29 22:35:04 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-7-29 21:58
我得一盆有花,絕大多數冇花

十郎兄,它們如能成功渡夏,就能盆盆爆花,有排high tea 呀
Polly888 發表於 2021-7-29 23:06:00 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-7-29 21:06
我的AV,就只有我們在家才有冷氣及風扇,現時狀態還可以,只是沒有花。希望捱多三個月,往年多數在九月尾10 ...

多謝Ming大提點。◕‿◕。
我會多多留意9月10月,希望佢哋能順利過渡
第一次渡夏係緊張咗啲
Ming36 發表於 2021-7-30 00:37:20 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-7-29 23:06
多謝Ming大提點。◕‿◕。
我會多多留意9月10月,希望佢哋能順利過渡
第一次渡夏係緊張咗啲 ...

6789月,好明顯酷熱,我們一般在家會開冷氣或風扇。
但踏入九月尾、10月初,氣溫稍微下降,
或許會減少開冷氣及風扇。
我估計,仍然悶熱的天氣,但我疏忽了,或許就是它們陣亡的原因
Polly888 發表於 2021-8-12 13:18:08 來自手機 |顯示全部樓層
今早大發現
少苗大軍中的1號總司令, 竟然有個小小的花苞, 實在難以置信
Monica20171025 發表於 2021-8-13 14:27:25 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-8-12 13:18
今早大發現
少苗大軍中的1號總司令, 竟然有個小小的花苞, 實在難以置信 ...

好得意既花冧,葉色翠綠,靚~
Polly888 發表於 2021-8-28 18:03:44 來自手機 |顯示全部樓層

炎熱的八月將會過去 ,戰鬥了2個月的小苗軍撐得好辛苦, 好多都停咗生長 。只有一號總司令和2號大將軍,繼續無畏無懼地大展拳腳
在這惡劣的環境下,小苗軍雖然有啲殘,不過 一棵都冇少,好開心呀
Polly888 發表於 2021-8-28 18:20:13 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-8-12 13:18
今早大發現<span class="emoji emoji1f62f"></span>
少苗大軍中的1號總司令, 竟然有個小小的花苞, 實在難以置信 ...

原來總司令長了好幾個小花苞, 花應該是粉紅色的 ,但現在似乎變咗白色。 喺咁熱嘅天氣,開唔開花都冇所謂, 因為啲花都會變咗樣, 唔靚啦
Polly888 發表於 2021-10-6 14:24:23 來自手機 |顯示全部樓層
剛過去的九月 ,原來是歷年最熱的九月 。 以為九月會涼些, 卻是恰恰相反 。小苗軍戰鬥得好疲累 ,殘的殘,傷的傷,有的就嚟捱唔住了
Ming36 發表於 2021-10-15 20:08:55 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-10-6 14:24
剛過去的九月 ,原來是歷年最熱的九月 。 以為九月會涼些, 卻是恰恰相反 。小苗軍戰鬥得好疲累 ,殘的殘, ...

繼續加油啊,Polly 大大
應該捱完㗎啦!天氣開始轉涼了
剛剛過去的颱風假日,我已幫所有能順利渡夏的AV換植料,除去老葉、枯根,上盆或下盆,希望能快快定植好,再次加速生長。
Polly888 發表於 2021-10-15 23:08:32 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-10-15 20:08
繼續加油啊,Polly 大大
應該捱完㗎啦!天氣開始轉涼了
剛剛過去的颱風假日,我已幫所以能順利渡夏的AV ...

種av是我的新嘗試 。我覺得冇空調下的 av好難服侍 , 冇太多時間和精力去照顧佢 。如果種到就種,種唔到就算 。  我有幾盆小苗宜家先至開始慢慢凋謝