2021年香港花卉展

作者: yunge0 發表于 2021-3-21 07:05:05
3563 30
2021年香港花卉展開始了!今年展覽場地衝出維園,改為網上形式舉辦。市民可於3月19日至4月19日瀏覧專題網頁www.hkflowershow.hk,盡覽20個以杜鵑花為主題花展園圃。除了網上賞花外,署方亦會將花展園圃分拆18區擺放,供市民欣賞「實體花」。

網上花展內容相當豐富,市民可透過3D虛擬導覽,欣賞遍布在港九新界選定公園的20個東方或西方園林造景和特色花圃。

網上花展亦有介紹杜鵑花傳說的有趣動畫、杜鵑花盛開的片段、賞花、影花、種花要訣的專題示範、歷屆花展主題花和精華片段,以及益智的互動遊戲。

(官方截圖)

網上花展更設有投票活動,讓市民投選18區「我最喜愛的東方園圃」及「我最喜愛的西方園圃」,羸取獎品。喜愛賞花的朋友,萬勿錯過!
yunge0 發表於 2021-3-21 07:23:48 來自手機 |顯示全部樓層
十八區園圃及特色花圃設置地點如下:
杜鵑花圃(主題花花圃)          九龍公園       
鬱金香花圃        中西區海濱長廊(中環段)       

東方園林造境:
中西區        遮打花園       
東區        愛秩序灣公園
九龍城        海心公園       
葵青        青衣公園
南區        鴨脷洲海濱長廊
灣仔        灣仔峽公園
黃大仙        獅子山公園
油尖旺        九龍公園       
元朗        天柏路公園

西方園林造境:
離島        達東路花園
觀塘        佐敦谷公園
北區        石湖墟賽馬會遊樂場
西貢        寶康公園       
沙田        沙田公園       
深水埗        荔枝角公園
大埔        大埔海濱公園
荃灣        賽馬會德華公園
屯門        屯門公園       
回復

yunge0 發表於 2021-3-21 11:45:39 來自手機 |顯示全部樓層

參觀了九龍城區的日式花園。

第一次見這個台灣五針松。

暫時只有繡球花開得最美。

可惜大部份杜鵑花和櫻花都未開,計劃四月再去欣賞。
回復

yunge0 發表於 2021-3-22 08:49:50 來自手機 |顯示全部樓層
寶康公園的西式花圃
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-22 12:54:10 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-3-21 07:23
十八區園圃及特色花圃設置地點如下:
杜鵑花圃(主題花花圃)          九龍公園       
鬱金香花圃        中西區海濱長廊( ...

要咁樣走勻十八區去睇好麻煩呀!
回復

yunge0 發表於 2021-3-23 07:13:05 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-3-22 12:54

我喜歡看實體,而且公園的其他花也很漂亮。順路便去逛。
回復

yunge0 發表於 2021-3-23 08:45:25 來自手機 |顯示全部樓層
遇見天堂鳥
回復

yunge0 發表於 2021-3-23 08:46:17 來自手機 |顯示全部樓層

到同區賞櫻花
回復

yunge0 發表於 2021-3-23 08:46:56 來自手機 |顯示全部樓層

美孚的西式花圃
回復

yunge0 發表於 2021-3-23 08:49:19 來自手機 |顯示全部樓層
園內的杜鵑淍伶,反而園外的杜鵑更美。
回復

hohojohn 發表於 2021-3-23 12:23:24 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-3-22 12:54

可能本身都唔預你走勻十八區咁踴躍
純粹諗住 化整為零 避免群聚
又可以慳啲皮費
回復

hohojohn 發表於 2021-3-23 12:26:10 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-3-23 08:49
園內的杜鵑淍伶,反而園外的杜鵑更美。

捱唔捱到去展覽尾呢~
回復

Ming36 發表於 2021-3-23 18:56:14 來自手機 |顯示全部樓層

你唔係諗住走勻18區呀嘛?
我有朋友去咗中環睇鬱金香,佢話一般般,唔值得特登走過去,順便就冇所謂。
之前大埔小白鷺的鬱金香園圃更美呀!
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-23 20:26:47 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-3-23 12:23
又可以慳啲皮費  ...

唔一次過咁睇好無癮架!
回復

yunge0 發表於 2021-3-23 20:30:46 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-23 18:56
我有朋友去咗中環睇鬱金香,佢話一般般,唔值得特登走過去,順便就冇所謂。
之 ...

要返工呀!無可能去足十八區。
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-23 20:30:57 |顯示全部樓層
之 ...

我平時去花展會遂個睇下欣賞架!
分到咁散無mood去囉!
回復

yunge0 發表於 2021-3-23 20:33:21 來自手機 |顯示全部樓層
之 ...

要返工呀!無可能去足十八區。順路咪去吓。
回復

Ming36 發表於 2021-3-23 20:52:49 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-3-23 20:30
我平時去花展會遂個睇下欣賞架!
分到咁散無mood去囉!

今年花展分散十八區,每個花圃都較小型。
有朋友去完荃灣區花圃,分享咗一些相片,這區以蕨類花園為主題,仲有一些地湧金蓮和蘭花。
回復

Ming36 發表於 2021-3-23 20:56:19 來自手機 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-3-23 12:23
又可以慳啲皮費  ...

皮費應該慳唔到幾多,資源人手都要發大來做,運輸物流等等成本也加大了。
令我最失望的,就是冇機會在花展場內,購買優惠的園藝用品及植物
回復

yunge0 發表於 2021-3-23 23:16:13 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-23 20:52
今年花展分散十八區,每個花圃都較小型。
有朋友去完荃灣區花圃,分享咗一些相片,這區以蕨類花園為主題 ...

我都有參觀荃灣,因為相片直接上載會變橫,仲未有時間放上載園藝館。
回復

12下一頁