Flamingo dance 春日起舞,夏日跳舞

作者: Ming36 發表于 2021-3-18 14:37:32
2355 25

感謝栗子小姐的小苗,Flamingo dance 在溫暖的跳舞春日翩翩起舞了。
兩朵也是初花,無分彼此
粉紅色好似淡咗少少,葉片少少偏黃,花後要換植料了!
#15 Update  24/3 第三朶好似開返單瓣
#18 Update  7/5 第二輪開花,對版了
# 26 Update 及時換泥的重要
chestnut007 發表於 2021-3-18 18:20:08 來自手機 |顯示全部樓層
好靚喎!
回復

小雷子 發表於 2021-3-18 18:24:13 來自手機 |顯示全部樓層
清雅美人!同個名好襯呀!
回復

chestnut007 發表於 2021-3-18 18:35:34 來自手機 |顯示全部樓層
去年第一次開花的樣子,今年未必開花。
回復

Ming36 發表於 2021-3-18 18:51:36 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2021-3-18 18:35

這品種花是單瓣或是重瓣?
點解這初花與栗子小姐及網圖的,相差咁遠嘅?
回復

Ming36 發表於 2021-3-18 18:53:35 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2021-3-18 18:35

是不是因為去年開花期比較長?
回復

chestnut007 發表於 2021-3-18 22:16:39 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-18 18:51
點解這初花與栗子小姐及網圖的,相差咁遠嘅? ...

應該是單瓣指模花。你的更美,你的是重瓣。
回復

chuyat10 發表於 2021-3-19 10:55:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-18 18:51
點解這初花與栗子小姐及網圖的,相差咁遠嘅? ...

下次再開粉紅部份會更靚,落多少少基肥間中曬曬太陽。
回復

Ming36 發表於 2021-3-19 12:42:35 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-3-19 10:55

溝泥的時候有落平均化肥,是否十郎兄所指的基肥?
放室內窗台,有強散光。
先欣賞頭輪初花,再期望下一次開花
回復

Ming36 發表於 2021-3-19 12:45:08 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-3-19 10:55

之前有試過混少少自家brew 的咖啡渣,但發覺發霉啊!唯有嗱嗱聲換晒佢。
請問十郎兄,咖啡渣怎樣才能避免發霉,莫非又係要炒炒佢?
回復

chuyat10 發表於 2021-3-19 14:55:09 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-19 12:45
之前有試過混少少自家brew 的咖啡渣,但發覺發霉啊!唯有嗱嗱聲換晒佢。
請問十郎兄,咖啡渣怎樣才能避免 ...

ming大,所謂基肥另一名稱叫底肥,我咖啡渣唔係鋪泥面的,用咖啡渣同泥炭土5:5伴均,花盆底鋪少少水苔堵住盆底去水洞,5:5咖啡泥炭土鋪二分一高,AV多數根唔會好深,剩返高度的二分一鋪2:8咖啡泥炭土(土多咖啡渣少),小苗種入後面頭就全部係泥炭土了(我買花墟大包科學泥,一包有排用),咁鋪盆咖啡渣有冇霉完全睇唔到的,此方法我覺得小苗成長到開完花,肥力完全冇問題,迷岩花猫我都係咁做的。
回復

Ming36 發表於 2021-3-19 15:16:42 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-3-19 14:55
ming大,所謂基肥另一名稱叫底肥,我咖啡渣唔係鋪泥面的,用咖啡渣同泥炭土5:5伴均,花盆底鋪少少水苔堵 ...

謝謝十郎兄詳細的指導
嚟緊的修葉苗換大盆,也試試這方法先。因全室內種植,我會把咖啡渣焗一焗或炒一炒,破壞它的剩餘養份,以免發霉被人嫌棄
回復

Ming36 發表於 2021-3-23 16:24:56 來自手機 |顯示全部樓層
ming大,所謂基肥另一名稱叫底肥,我咖啡渣唔係鋪泥面的,用咖啡渣同泥炭土5:5伴均,花盆底鋪少少水苔堵 ...

送一幅花花近照給十郎兄,感激詳細解釋種植技巧,好快就要換盆,植料、咖啡渣(日日都有)也準備好
回復

chuyat10 發表於 2021-3-24 10:22:16 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-23 16:24
送一幅花花近照給十郎兄,感激詳細解釋種植技巧,好快就要換盆,植料、咖啡渣(日日都有)也準備好[emoji ...

屋企種開嗰D大膽好多,求祈搣幾塊葉插係乜地方都可以成功,睇下我隨意插係泥炭度,豬籠草盆度,紅掌小苗盆度,周圍插都照出苗,當然都有失敗爛鬼左的。
影幾枝俾你睇下。

夠肥沃,扦插什麼也容易  發表於 2021-3-24 15:36
回復

Ming36 發表於 2021-3-24 15:35:18 來自手機 |顯示全部樓層
越開越大朵,第三朵好似開回單瓣。

恭喜恭喜!  發表於 2021-5-12 19:47
回復

小雷子 發表於 2021-3-24 20:46:26 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-24 15:35
越開越大朵,第三朵好似開回單瓣。

越大越靚!
回復

chuyat10 發表於 2021-3-25 16:43:06 來自手機 |顯示全部樓層
白裡透紅,好靚。
回復

Ming36 發表於 2021-5-11 19:23:54 來自手機 |顯示全部樓層

單瓣指模花,終於對版了
回復

avrillavigne 發表於 2021-5-12 10:50:58 |顯示全部樓層

多謝Chuyat大,呢個要bookmark
回復

Ison 發表於 2021-5-12 13:10:59 來自手機 |顯示全部樓層
好靚又好幸福得到栗子小姐真傳,下轉會更靚,加油!
回復

12下一頁