夾花莖上長出捕食葉片?

作者: vichim 發表于 2021-3-16 09:44:04
5437 18
除了花莖以外,一般不會有向上長得較高大的部位,正常的莖短小不易發覺,葉柄與葉子又幾乎是貼地而長。這是食肉植物的一種特徵。因為除了補食昆蟲吸取其養分以外,為了後代的延續也需要藉助昆蟲協助傳粉,這也是屬於所謂的蟲媒花。所以必須將捕蟲葉和花兩個部份有所區分,可以說這是大自然給予他們的天然智慧。

摘自維基百科
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E6%8D%95%E8%A0%85%E8%8D%89

葉片有捕食能力
有其他新葉片正在長出
突變?
環境誘發非典型生長?
(與瓶子草拼盤,起初互不相干,後來瓶子越長越大,完全遮蓋捕蠅夾)
Victor9394 發表於 2021-3-16 17:18:11 |顯示全部樓層
第一次見
回復

Dtwfung 發表於 2021-3-16 17:50:28 來自手機 |顯示全部樓層
長知識!
回復

己己另 發表於 2021-3-17 07:46:12 來自手機 |顯示全部樓層
倒自己米
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-17 08:19:45 |顯示全部樓層
長知識!
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-17 08:20:25 |顯示全部樓層

點解呀另大?
回復

己己另 發表於 2021-3-17 09:04:12 |顯示全部樓層

樓主都有講到,夾仔葉同花要分開一段距離,避免食左幫手傳粉嘅昆蟲。係花菖上生塊夾仔葉,係咪倒自己米?!
回復

Dtwfung 發表於 2021-3-17 09:52:15 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-3-17 09:04
樓主都有講到,夾仔葉同花要分開一段距離,避免食左幫手傳粉嘅昆蟲。係花菖上生塊夾仔葉,係咪倒自己米?! ...

二五仔!
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-18 06:55:48 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-3-17 09:04
樓主都有講到,夾仔葉同花要分開一段距離,避免食左幫手傳粉嘅昆蟲。係花菖上生塊夾仔葉,係咪倒自己米?! ...

授完粉食左佢補身咪啱囉!
回復

vichim 發表於 2021-3-18 07:34:40 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-3-18 06:55
授完粉食左佢補身咪啱囉!

捕蠅草同株受粉的現象比較少,原因是因為當雄蕊的花藥長出花粉的時候,雌蕊的花柱是封閉的狀態。等到雄蕊開始向外側傾倒時,柱頭才會開放變成分叉狀,這時才是處於可能受粉的狀態。這類雄蕊先成熟後雌蕊才長成在植物界中相當常見,主要就是要避免同株受粉的情況。一般專業術語稱這種花為「雄蕊先熟花」(Protandrous flower)[9]。

同摘自維基百科

assume你嘅hypothesis正確
咁佢會唔會有咩機制嚟確保食嘅蟲係帶完
花粉嚟嘅蟲而唔係嚟帶走花粉嘅蟲呢
(因為唔會同花授粉)
而且同一菖花有5個朵花 所處嘅階段都唔同
如果唔係所有花都完成授粉先開始食蟲
其實都係己大話齋—倒自己米
回復

己己另 發表於 2021-3-18 19:02:38 |顯示全部樓層

其實這個情況應該是個體出現發育異常吧,如果以繁殖下一代作為生物的最終目標,這情況應該係倒米多過有賺的。

下post有更詳細解釋食蟲植物解決傳粉者/獵物身份重疊的策略及例子,有興趣可參考一下。

https://www.facebook.com/groups/ ... /10157068577428048/
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-19 20:16:06 |顯示全部樓層
vichim 發表於 2021-3-18 07:34
捕蠅草同株受粉的現象比較少,原因是因為當雄蕊的花藥長出花粉的時候,雌蕊的花柱是封閉的狀態。等到雄蕊 ...

原來有咁嘅學問!
多謝資料提供!
回復

vichim 發表於 2021-3-19 21:06:21 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-3-18 19:02
其實這個情況應該是個體出現發育異常吧,如果以繁殖下一代作為生物的最終目標,否則這情況應該係倒米多過有 ...

我search咗港大website搵咗個話自己對plant biology嘅博士腥e貓問佢點解
佢都無覆我
原來我一開波就錯咗
應該去中大搵
回復

己己另 發表於 2021-3-19 22:13:13 來自手機 |顯示全部樓層
vichim 發表於 2021-3-19 21:06
我search咗港大website搵咗個話自己對plant biology嘅博士腥e貓問佢點解
佢都無覆我
原來我一開波就錯咗

認真就輸了
回復

vichim 發表於 2021-3-23 23:11:06 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-3-18 19:02
其實這個情況應該是個體出現發育異常吧,如果以繁殖下一代作為生物的最終目標,這情況應該係倒米多過有賺的 ...

己大
我剛剛對我棵捕蠅堇進行觀察
佢都有相同情況
抱歉有啲失焦
但你從相中可以睇到捕蠅堇嘅花莖其實都有為數不少嘅小蟲痴咗係度
我唔肯定佢有無吸收能力
但肯定有捕蟲能力
回復

vichim 發表於 2021-3-23 23:17:10 來自手機 |顯示全部樓層
雖然唔知有無關係
但補充少少
夾夾有人工餵食
捕蠅堇就從來無餵食
(我因為個人原因要幾日先淋到一次水,所以腰水,堇腰水就種得唔好,種得唔好我就無心機餵佢)
回復

vichim 發表於 2021-3-23 23:22:34 來自手機 |顯示全部樓層
另外夾夾花期已經完結
我諗住果熟之後唔剪佢
想睇吓自然發展下
花莖上面嘅葉會唔會連埋花莖一齊枯乾
回復

己己另 發表於 2021-3-24 23:07:51 |顯示全部樓層
vichim 發表於 2021-3-23 23:11
己大
我剛剛對我棵捕蠅堇進行觀察
佢都有相同情況

你留意下棵菫花嘅正面同側面,正面係兩側對稱(zygomorphic),呢個形態能夠令花粉集中點落傳粉動物身體的指定位置,所以呢類花基本上係依賴動物傳粉。

https://en.wikipedia.org/wiki/Floral_symmetry

花嘅側面有條好長嘅spur,即係傳粉動物個嘴好長。

以上特徵睇到,捕蟲菫嘅傳粉動物唔會係細蚊仔,所以食左當進補。再google下捕蟲菫野外嘅傳粉動物,根據以下研究,都係比較大隻嘅蜜蜂同熊蜂、長嘴嘅鱗翅目(例如蝴蝶)、甚至係蜂鳥。佢地可以直接降落係花瓣上,或係空中採蜜,咁大隻被花菖痴住嘅機會亦較細。

file:///C:/Users/kscheung/Downloads/Fleischmann_2016_Pinguicula_flowers.pdf (p. 89)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29083079/

https://www.tandfonline.com/doi/ ... 38078.1994.10515167

https://link.springer.com/article/10.1007/s00709-019-01433-8

https://en.wikipedia.org/wiki/Pi ... phytica#cite_note-6

回復

vichim 發表於 2021-3-25 00:34:33 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-3-24 23:07
你留意下棵菫花嘅正面同側面,正面係兩側對稱(zygomorphic),呢個形態能夠令花粉集中點落傳粉動物身體的 ...

理解
咁夾嘅情況都可能一樣啵
遲吓有時間我google吓夾係靠咩蟲授粉
再報告
回復