返回列表 發新帖

荃灣農田share (已夠人了)

作者: 奶爸 發表于 2011-7-15 18:42:35
2343 24
owlcyr 發表於 2011-8-4 09:50:33 |顯示全部樓層
睇你開頭設計果時的方法o者,作物揀得arm,時機揀得好,作物健康自然無咩病蟲害(當然唔多唔少2有少少蟲,不過對收成影響不太).
除草,你除完一次後,整好o的護根,一係做No-dig gardening,再唔係落本整防草網,可能一季都係除一次草.
至於用藥,時間用得恰當,唔一定要長效的,加上長效農藥一般會比較毒,殘留性強(大陸而家都慢慢唔用呢o的藥,反而自己種用呢o的o野?)

我都係種有機,有時2星期先去一次,收成都唔錯,同埋我唔駛用藥的~

其實種左兩年野,全部自己一手一腳摸同撞版撞出來,所以我覺得兩年以來都學唔到啲咩野...如果得閒可以參觀下你地方嗎?  發表於 2011-8-5 23:33
咁利害!! 我唔知係咪因為我啲地散,好多石仔旁邊都除唔到,所以的鬼針草成日都生得勁快,夏天真係苦過DD. 我想問護根即係乜? no-dig garden同防草網乜?  發表於 2011-8-5 23:32
回復

mono 發表於 2011-8-4 11:48:46 |顯示全部樓層
處理咁大塊地。大家又唔係有共識一同種有機農作。係難度嘅。
最重要係每日打理嘅人,對有機又有無認識?

我個邊個antie每年8月都種菊花,都幾難做到全有機。最重要係我種好多野佢地都無種過,所以教唔到我好多~~  發表於 2011-8-5 23:35
回復

owlcyr 發表於 2011-8-8 17:59:55 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-8-4 09:50
睇你開頭設計果時的方法o者,作物揀得arm,時機揀得好,作物健康自然無咩病蟲害(當然唔多唔少2有少少蟲,不過對 ...

唔好咁講,我都係學習階段,大家上來交流下o者~
其實上網都可以搵到好多資料

比綠記個網你睇下,雖然比較簡單,但較集中~
http://www.producegreen.org.hk/agronomy_15.htm

KFBG
http://www.kfbg.org/wwwroot/imag ... FBG_Connections.pdf
回復

SSL200507 發表於 2011-8-8 18:21:07 |顯示全部樓層
Waiting to see your up-date for the farm.  If your farm is in Sai Kung then I can join you and enjoy the time.  
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-9 17:21:24 |顯示全部樓層
加油~~~~~~~~~~
回復