荃灣農田share (已夠人了)

作者: 奶爸 發表于 2011-7-15 18:42:35
2333 24

多謝各位支持,我已找到農友幫手了,會不定期上網更新種植資料,謝謝=]

我媽的同事有一塊田早前荒廢了,因我有興趣的關係所以由兩年前開始與另兩個朋友一起開田,半年後,我的兩個朋友都放棄了。現只餘下自己一人繼續努力。無奈因我要返工的關係,一個星期只可上去一次,做除草、翻土、搭棚、移植、施肥等一切工作,實在不勝負荷。現誠徵有意一起耕作的朋友,農田資料如下:

地點:荃灣曹公潭戶外康樂中心附近(需於荃灣坐小巴)
面積:約10米X10米 的山地(啲田都頗分散的,約有6-8塊田左右)
其他:1.因農地田約會於2年後被政府收回,故應該還可以種多一段時間
           2.那裏有一位auntie會替我們淋水
           3.有獨立水源

因我希望搵一啲有意長玩既農友(1~2個)一齊分享種植經驗、分享成果,一齊努力! 但我都想有少少要求

1.捱得苦、唔拍曬、有耐性
2.有至少一年種植經驗
3.不介意分享(因有時啲auntie都會拎走啲農作物食,當然佢地啲都會share 比我地啦)
4.可定期到農田照顧植物

奶爸 發表於 2011-7-15 18:46:28 |顯示全部樓層
我係咪post 錯左區?
回復

new1 發表於 2011-7-15 19:43:15 |顯示全部樓層
有朋友住深X, 她可能有興趣, 多少錢一塊田, 有多大面積?
回復

奶爸 發表於 2011-7-15 20:18:41 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-7-15 19:43
有朋友住深X, 她可能有興趣, 多少錢一塊田, 有多大面積?

不用錢的,只想有人一起種下田咁

是否種有機?  發表於 2011-7-15 20:33
回復

new1 發表於 2011-7-15 20:32:19 |顯示全部樓層
奶爸 發表於 2011-7-15 20:18
不用錢的,只想有人一起種下田咁

我去問她吧! 她沒有什麼經驗, 但她有好朋友協助; 相信不是問題
回復

new1 發表於 2011-7-15 20:34:22 |顯示全部樓層
她因見我種有機, 所以她也想種有機
回復

new1 發表於 2011-7-15 21:30:26 |顯示全部樓層
奶爸 發表於 2011-7-15 18:46
我係咪post 錯左區?

我會和她一起share晒所有地, 因她說好像不太大
我現在跟了一位很有經驗的園主, 她可以提供很多意見, 我現在有種植有機植物, 我的朋友說想看一看你的農地, 請pm你的聯絡電話
回復

奶爸 發表於 2011-7-15 21:31:51 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-7-15 20:34
她因見我種有機, 所以她也想種有機

其實不是全有機,如果一星期上山一次是無可能種有機的,但我只會用很少農藥同收割前一至二星期唔會落。
回復

new1 發表於 2011-7-15 21:35:20 |顯示全部樓層
奶爸 發表於 2011-7-15 21:31
其實不是全有機,如果一星期上山一次是無可能種有機的,但我只會用很少農藥同收割前一至二星期唔會落。 ...

請看pm, 請聯絡
回復

奶爸 發表於 2011-7-15 21:37:18 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-7-15 21:30
我會和她一起share晒所有地, 因她說好像不太大
我現在跟了一位很有經驗的園主, 她可以提供很多意見, 我現 ...

你指不太大的是我的田嗎?
回復

new1 發表於 2011-7-15 21:40:30 |顯示全部樓層
奶爸 發表於 2011-7-15 21:37
你指不太大的是我的田嗎?

因你在頭帖中, 說:面積:約10米X10米 的山地(啲田都頗分散的,約有6-8塊田左右)
她說不太大, 不是我說的
她可能計錯數
回復

奶爸 發表於 2011-7-15 21:42:55 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-7-15 21:40
因你在頭帖中, 說:面積:約10米X10米 的山地(啲田都頗分散的,約有6-8塊田左右)
她說不太大, 不是我說的
...

其實不大的,而且農田很散,因附近有幾棵果樹,但我自己一人一個星期只有數小時,所以做得很辛苦,尤其夏天時上一星期拔完草,第二個星期上去好像打回原形似的
回復

new1 發表於 2011-7-15 21:44:54 |顯示全部樓層
奶爸 發表於 2011-7-15 21:42
其實不大的,而且農田很散,因附近有幾棵果樹,但我自己一人一個星期只有數小時,所以做得很辛苦,尤其夏 ...

I understand what you said because last week my family member helped me to remove all grass but after rain, appeared again!
回復

奶爸 發表於 2011-7-15 21:56:52 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-7-15 21:44
I understand what you said because last week my family member helped me to remove all grass but af ...

大家有共鳴
啲人成日話盆種地方小,話我有咁大地方好羨慕,但無人明白我地既苦況~~
回復

ILoveFlower 發表於 2011-7-16 10:06:53 |顯示全部樓層
我係荃灣花友, 係咪定期一星期上一次都OK?  
如果唔OK, 我地成日去川龍, 可以順道幫手架
回復

奶爸 發表於 2011-7-16 10:17:22 |顯示全部樓層
ILoveFlower 發表於 2011-7-16 10:06
我係荃灣花友, 係咪定期一星期上一次都OK?  
如果唔OK, 我地成日去川龍, 可以順道幫手架 ...

HI, 我通常六或日先上,
但需要人數1個起2個止,始終塊地唔係我私有,
所以真正田主都唔希望太多人上去。
依家暫有兩位花友約了我,我會先看看他們是否適合先~
謝謝你

無問題  發表於 2011-7-18 12:08
回復

song 發表於 2011-7-16 12:43:46 |顯示全部樓層
地方大真係除草都除到手軟呀
回復

new1 發表於 2011-7-16 14:57:11 |顯示全部樓層
song 發表於 2011-7-16 12:43
地方大真係除草都除到手軟呀

agree, after rain, just like you didn't do anything before
回復

Gentoo 發表於 2011-8-2 23:56:09 |顯示全部樓層
Please check PM.  TKS!
回復

owlcyr 發表於 2011-8-3 10:02:27 |顯示全部樓層
奶爸 發表於 2011-7-15 21:31
其實不是全有機,如果一星期上山一次是無可能種有機的,但我只會用很少農藥同收割前一至二星期唔會落。 ...

唔明一星期一次點解種唔到有機??

其實一個星期既變化已經好多,如果種有機好多時做既功夫要多好多,例如捉蟲,除草。而且好多時有機農藥效用比較短,故用有機種好易會失收的。  發表於 2011-8-3 15:05
回復

12下一頁