(日常處理)需要修剪嗎

作者: wingt903_ 發表于 2020-7-30 16:54:02
4761 59
請問葉尾枯乾可以全枝葉修剪嗎?另外想問一下保留葉長不超出盆的size,如何做?

非常感謝各位專家
己己另 發表於 2020-7-30 18:47:59 來自手機 |顯示全部樓層
1. 建議等葉全枯才剪

2. 換個大d嘅盆?

正解!  發表於 2020-7-31 11:44
回復

Victor9394 發表於 2020-7-31 11:46:06 |顯示全部樓層
補充少少, drosera capensis 響有涼快環境同充足陽光下係會企直
回復

wingt903_ 發表於 2020-8-1 12:31:26 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2020-7-31 11:46
補充少少, drosera capensis 響有涼快環境同充足陽光下係會企直

原來如此! 我家中的夾夾, 毛氈的葉子全都軟軟的, 是因為悶氣嗎?

係!  發表於 2020-8-7 16:05
回復

wingt903_ 發表於 2020-8-1 12:41:02 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-7-30 18:47
1. 建議等葉全枯才剪

2. 換個大d嘅盆?

謝謝.  我是指(葉片不超出)下面透明的盆子。因為葉片會碰到其他植物, 然後就捲曲起來。  本來以為是品種特性只向橫生, 我將他放近冷氣風口位試試
回復

己己另 發表於 2020-8-1 13:10:11 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2020-8-1 12:41
謝謝.  我是指(葉片不超出)下面透明的盆子。因為葉片會碰到其他植物, 然後就捲曲起來。  本來以為是品種 ...

葉捲起是一個問題。葉因為生長而碰到旁邊的花盆可能會被迫向下生長,但一般是不會捲起的,但被花盆壓傷就會了,然後葉尖會始枯死。

另外,光照足夠嗎?葉的水珠多嗎?

好望角茅膏菜成長後有咁上下大細(個別變種例外),你要預留空間俾佢生長。

參考Victor大引用的天然生境條件時要留意,天然生境條例不等於人工環境下的最佳生長條件,只參考當中一個條件而其他因素唔配合有機會出問題。係涼快環境種(例如冷氣環境)是可以的(特別是夏天而室外環境太熱),但放係冷氣風口位等於放係一個大風而寒冷環境,對一般原生於熱帶或亞熱帶環境嘅茅膏菜並不適合。
回復

wingt903_ 發表於 2020-8-1 15:41:21 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-8-1 13:10
葉捲起是一個問題。葉因為生長而碰到旁邊的花盆可能會被迫向下生長,但一般是不會捲起的,但被花盆壓傷就 ...

原本放在窗邊(不近冷氣)的龜缸內,夏天有d熱(但沒放在露台直哂咁熱),keep住底盤有水浸,一日一次噴霧在缸四邊。有水珠但是細細點的水珠。只養了2個月,葉長得快,碰到其他植物及缸邊,所以搬返出來,並發覺好多捲葉。
想請教有什麼方法可以令葉企直d?
放近冷氣口又乾得快?
回復

己己另 發表於 2020-8-2 13:48:10 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2020-8-1 15:41
原本放在窗邊(不近冷氣)的龜缸內,夏天有d熱(但沒放在露台直哂咁熱),keep住底盤有水浸,一日一次噴霧 ...

1. 好望角茅膏菜同大部分原生於熱帶或亞熱帶環境嘅茅膏菜一樣,都要求充夠光照和保持濕潤。如果佢原本放係龜缸內,一般淡水龜都要充夠光照,所以我假設環境合適的。棵好望角茅膏菜如不可以再放在龜缸內,可不可以連下面的透明盆放在龜缸旁?

2. 送在泠氣機口同放在冷氣房對盆栽植物而言係不同環境,重點係太冷同經常有風吹,不會適合好望角茅膏菜生長。

3. 其實植物現時狀態不是太差,建議有充足光照就可以了。
回復

wingt903_ 發表於 2020-8-2 17:29:23 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-8-2 13:48
1. 好望角茅膏菜同大部分原生於熱帶或亞熱帶環境嘅茅膏菜一樣,都要求充夠光照和保持濕潤。如果佢原本放 ...

明白, 及感謝你的資訊。
回復

hobart 發表於 2020-8-3 06:26:31 |顯示全部樓層
可以全枝葉修剪阿 我久唔久就將D底葉剪/拉走用黎插葉繁殖
放係水苔上面一段日子就會發芽 D.capensis 好易葉插成功!
回復

Victor9394 發表於 2020-8-7 16:20:32 |顯示全部樓層
而家既情況我地要
1) 先諗渡夏
2) 保持不死
3) 點樣種靚

d. capensis 係其中一樣最難種得靚既毛

夠光的話,佢會變紅、多水珠
(特別對 d capensis) 夠涼的話先會企直
回復

wingt903_ 發表於 2020-9-21 22:27:54 來自手機 |顯示全部樓層
生左好多新葉,青BB,卷曲問題仍然嚴重。 AE9AB2C9-E3BC-4F71-9BDF-4030ECBC2576.jpeg 同時發現有新BB苗
回復

Victor9394 發表於 2020-9-22 13:43:13 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2020-9-21 22:27
生左好多新葉,青BB,卷曲問題仍然嚴重。同時發現有新BB苗

稱唔上好健康,要捱過夏天睇下會唔會更好
回復

wingt903_ 發表於 2020-9-22 14:11:33 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2020-9-22 13:43
稱唔上好健康,要捱過夏天睇下會唔會更好

自從由龜缸拿出來後就少左水珠. 放在露台(有陽光), 比較大風, 好快乾, 腰水也沒幫助。今日放返入缸.  冇水珠, 蚊子都食少左...

要搵個時候係露台起個透明膠圍住d蝕蝕
回復

Victor9394 發表於 2020-9-22 14:31:36 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2020-9-22 14:11
自從由龜缸拿出來後就少左水珠. 放在露台(有陽光), 比較大風, 好快乾, 腰水也沒幫助。今日放返入缸.  冇 ...

大風都冇問題架,水珠並非真係水,唔會乾
回復

wingt903_ 發表於 2020-10-4 12:30:31 來自手機 |顯示全部樓層
開花⋯
同時d葉枯得很快

剪!  發表於 2020-10-6 11:30
回復

己己另 發表於 2020-10-4 15:52:19 來自手機 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2020-10-4 12:30
開花⋯
同時d葉枯得很快

恭喜有花,可準備遲d收種子。
回復

wingt903_ 發表於 2020-10-6 18:56:23 來自手機 |顯示全部樓層
決定剪花,因為我又唔識收集種子,而且每日枯5-6塊葉。

不過就分左盆,三盆用泥炭,三盆用水苔,一盆同毛氈苔同住,一盆同捕蟲堇同住。 5F14D379-380F-4CDD-9676-E65D73D5C262.jpeg
回復

Victor9394 發表於 2020-10-7 02:13:03 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2020-10-6 18:56
決定剪花,因為我又唔識收集種子,而且每日枯5-6塊葉。

不過就分左盆,三盆用泥炭, ...

實驗精神?
回復

wingt903_ 發表於 2020-10-7 11:25:08 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2020-10-7 02:13
實驗精神?

好奇試下。我見家中夾夾同豬籠一換左水苔就暴長,所以搵毛毛試下。
回復

123下一頁