(日常處理)需要修剪嗎

作者: wingt903_ 發表于 2020-7-30 16:54:02
4711 59
wingt903_ 發表於 2020-10-13 15:28:11 來自手機 |顯示全部樓層
腰水腰一半三日就出現返水珠
回復

wingt903_ 發表於 2020-10-17 18:27:50 來自手機 |顯示全部樓層
分左株之後狀態越來越好
回復

Victor9394 發表於 2020-10-21 23:21:18 |顯示全部樓層
腰水腰得咁高既~
回復

wingt903_ 發表於 2020-10-22 17:42:15 |顯示全部樓層
我覺得腰水高係好好用, 尤其拯d快死既毛氈, 3日見效.   之前乾哂, 虫都痴唔住, 而凡家好好餵口
回復

wingt903_ 發表於 2020-10-22 17:50:21 來自手機 |顯示全部樓層
剛剛我幫一盆就死既毛氈換咗盆 ,啲水有咁高腰咁高。 過三日睇下會唔會出番水珠。
回復

Victor9394 發表於 2020-10-23 00:48:59 |顯示全部樓層
你高腰水左幾耐?係咪冇水先再加?

我嫌高腰水容易令介質爛得快,特別係水苔
其次係容易生綠藻
回復

wingt903_ 發表於 2020-10-23 04:55:35 來自手機 |顯示全部樓層
見佢生得幾好,腰左2星期。一直腰緊水到現在,2-3日換一次水。
係呀,水苔個幾盆生左青苔。所以泥炭土更好,不過泥炭腰水又流失好多泥。

但毛氈狀態好好,少左枯葉,分株時修過一次到而家都冇枯葉,水珠多左,更鯰。唔再捲曲。捕蟲成功仲捲得蟲蟲好實。
回復

wingt903_ 發表於 2020-10-23 04:58:41 來自手機 |顯示全部樓層
而家夾到蟲蟲實哂(之前葉只有少許彎曲,靠少許水珠鯰住,捲唔實)
回復

wingt903_ 發表於 2020-10-23 05:14:40 來自手機 |顯示全部樓層
呢個係另一盆毛氈用高腰水,d水珠鯰到隻蒼蠅,令佢一度受困,呢隻蒼蠅抆起一隻腳,另一隻腳又痴住,玩左十幾秒先甩到身
回復

Victor9394 發表於 2020-10-23 14:51:07 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2020-10-23 04:55
見佢生得幾好,腰左2星期。一直腰緊水到現在,2-3日換一次水。
係呀,水苔個幾盆生左青苔。所以泥炭土更好 ...

生青苔或苔蘚都OK,綠藻就要換方法喇~

其實有好多方法令到D泥冇走得咁快,一般盆既下半部都係用比較大既顆粒為介質
回復

己己另 發表於 2020-10-24 18:00:17 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2020-10-23 04:55
係呀,水苔個幾盆生左青苔。所以泥炭土更好 ...

好望角似乎受得長時間高腰水的。

泥炭土keep住高腰水一樣會生綠藻或藍綠藻(一種可進行光合作用的細菌),好似綠色鼻涕咁。可鋪砂,或種活水苔係面。
回復

己己另 發表於 2020-10-24 18:02:00 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2020-10-23 05:14
呢個係另一盆毛氈用高腰水,d水珠鯰到隻蒼蠅,令佢一度受困,呢隻蒼蠅抆起一隻腳,另一隻腳又痴住,玩左十 ...

請問捉到烏蠅的茅膏菜是甚麼品種?
回復

wingt903_ 發表於 2020-10-25 12:06:25 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-10-24 18:00
好望角似乎受得長時間高腰水的。

泥炭土keep住高腰水一樣會生綠藻或藍綠藻(一種可進行光合作用的細菌), ...

等我買D河沙試下先.
回復

wingt903_ 發表於 2020-10-25 12:12:45 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-10-24 18:02
請問捉到烏蠅的芽膏菜是甚麼品種?

我都唔知, 係花墟一個小檔見到, 買個時只有紅色葉, 矮矮的貼地的.  而家高左, 新葉青色哂。  現在似有花, 等睇開花先知係咩品種 ...
回復

己己另 發表於 2020-10-26 10:14:57 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2020-10-25 12:06
等我買D河沙試下先.

留意post#17及之後有關河沙的討論。

https://hkplants.com/forum.php?m ... 9&fromuid=97066
回復

wingt903_ 發表於 2020-10-26 11:40:17 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-10-26 10:14
留意post#17及之後有關河沙的討論。

https://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid= ...

多謝提醒!!
回復

wingt903_ 發表於 2020-11-4 07:50:42 來自手機 |顯示全部樓層
蒼蠅都痴到,究竟我要清走隻死左既蒼蠅,定比佢試下消化
回復

己己另 發表於 2020-11-4 10:34:51 來自手機 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2020-11-4 07:50
蒼蠅都痴到,究竟我要清走隻死左既蒼蠅,定比佢試下消化

捉到大嘢!依家塊葉應該捲起左,可以等發霉或塊葉攤番開先清走。
回復

wingt903_ 發表於 2020-11-5 08:16:28 來自手機 |顯示全部樓層
呢個瀕臨死亡嘅迷你毛氈 竟然復活重開花
回復

wingt903_ 發表於 2020-11-5 08:17:39 來自手機 |顯示全部樓層
好似一隻小飛碟好得意
回復