萬加小美人(換完盆,好清爽,已出新根)

作者: Ming36 發表于 2020-7-17 13:40:46
4397 125
Ming36 發表於 2020-7-18 17:15:06 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-18 17:08
我的多是市場蘭,無名無姓,嘉仔只得Blc. Young-Min Orange有名,仲要是本來無名,靠花友話我知 ...

你的橙加,令人一見難忘呀!
店舖內見有得買時,一比較你嗰株,就買唔落手
回復

B17 發表於 2020-7-18 17:20:35 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-18 17:15
你的橙加,令人一見難忘呀!
店舖內見有得買時,一比較你嗰株,就買唔落手 ...

回來時細細棵一枝花,種兩年先再多一枝花
Blc. Young-Min Orange.JPG
回復

nekotoro 發表於 2020-7-19 08:48:06 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-18 13:18
第三位美人進場。
它就是粉鑽Yenrudee,短小精悍,新芽壯健,可以偷懶唔換盆住。
再與無名美人合照一張,大 ...

Ming 大,你冇買萬春園啲花盆咩?佢哋啲瓦盆同膠盆都好正㗎!我屋企棵象耳都係用佢哋嘅白色膠盆,生得好好!另外,我建議你換咗啲植料佢先放室內種,因為蘭場生機處處,有好多小生物棲息! 637D6D16-330A-41E5-A97D-E38D98419892.jpeg
回復

Ming36 發表於 2020-7-19 09:31:17 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-19 08:48
Ming 大,你冇買萬春園啲花盆咩?佢哋啲瓦盆同膠盆都好正㗎!我屋企棵象耳都係用佢哋嘅白色膠盆,生得好 ...

好驚呀!但條蟲蟲好靚喎!
多謝提醒,昨天它們入宮,我己圍住它們噴了biokill 一圈。希望能維持我家沒有昆蟲的狀況(飛入嚟的就冇辦法)
我有買佢哋嘅素燒盆,浸左啲植料,有啲擔心炎熱夏天換盆,搞到佢哋啲根,猶豫不決中
而家好抵,妳有冇入貨啊?

我有呀!入咗唔少!XD  發表於 2020-7-19 12:01
回復

Ming36 發表於 2020-7-19 09:37:46 來自手機 |顯示全部樓層
Ming 大,你冇買萬春園啲花盆咩?佢哋啲瓦盆同膠盆都好正㗎!我屋企棵象耳都係用佢哋嘅白色膠盆,生得好 ...

我好喜歡盆上蓋的青苔,好有生命力!
如換咗下底啲植料,唔知可唔可以用得返這青苔呢?
如果重鋪新水苔,唔知幾時才會長得出咁靚的青苔了?
回復

nekotoro 發表於 2020-7-19 12:00:50 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-19 09:37
我好喜歡盆上蓋的青苔,好有生命力!
如換咗下底啲植料,唔知可唔可以用得返這青苔呢?
如果重鋪新水苔, ...

青苔有水有陽光好快生,唔使擔心!
回復

Ming36 發表於 2020-7-19 12:19:30 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-19 12:00
青苔有水有陽光好快生,唔使擔心!

neko 大大,大豐收 得閒分享一下吖!
青苔我冇經驗,感謝您話我知!另想問,夏天換植料,有一定風險嗎?我見王太示範嗰條link,好似又得喎!
妳係咪覺得真係抵呢?如果星期日行得開,我都會衝入去。
今次好彩得到花友幫助,精心挑選並安排送上門,喜悅之情難以形容!
回復

nekotoro 發表於 2020-7-19 12:22:41 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-19 12:19
neko 大大,大豐收 得閒分享一下吖!
青苔我冇經驗,感謝您話我知!另想問,夏天換植料,有 ...

其實如果環境通風,你放喺啲散光地方俾佢休養下好快會恢復,我嗰啲都會換植料。
回復

Ming36 發表於 2020-7-19 12:27:55 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-19 12:22
其實如果環境通風,你放喺啲散光地方俾佢休養下好快會恢復,我嗰啲都會換植料。 ...

有冇順便買埋火山石仔和樹皮?
回復

nekotoro 發表於 2020-7-19 15:03:49 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-19 12:27
有冇順便買埋火山石仔和樹皮?

無呀,其實王太已經只係夠自己用,要等psyche大佢安排。
回復

Ming36 發表於 2020-7-19 15:34:23 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-19 15:03
無呀,其實王太已經只係夠自己用,要等psyche大佢安排。

咁就等佢安排啦!
如緣份到,大家就可以買到靚嘢
回復

Ming36 發表於 2020-7-19 15:36:02 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-18 17:20
回來時細細棵一枝花,種兩年先再多一枝花

佢咁靚,點解仲用個塑膠兜嘅?
回復

B17 發表於 2020-7-19 16:01:38 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-19 15:36
佢咁靚,點解仲用個塑膠兜嘅?

買時帶冧,種住先,開完花先換盆
回復

Ming36 發表於 2020-7-19 16:29:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-19 16:01
買時帶冧,種住先,開完花先換盆

我的情況,如果買時冇花冧,只有新芽,夏天換盆換植料,可行嗎?
除咗消毒晒所有嘢,仲有什麼要特別注意?
有啲擔心呀!
回復

nekotoro 發表於 2020-7-19 17:23:12 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-19 16:29
我的情況,如果買時冇花冧,只有新芽,夏天換盆換植料,可行嗎?
除咗消毒晒所有嘢,仲有什麼要特別注意 ...

出新芽應該係好時機,有新芽就有新根,所以換過合適嘅植料,同提供通風又舒服嘅環境俾佢應該會成功的。你可以放啲陶粒或一舊仔發泡膠响盆底,咁令根部會更透氣。你都可以參考下你屋企定植咗嘅加仔中意乜組合嘅種植方式,咁會比較適合你屋企環境。
回復

B17 發表於 2020-7-19 17:46:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-19 16:29
除咗消毒晒所有嘢,仲有什麼要特別注意 ...

睇情況,有花就等開完先搞。如果水苔狀態唔差,會保留,除去醜樣膠盆,加水苔,套入大盆,成了。如果水苔唔靚,就全部拆走,換哂佢。有芽冇芽都冇分別,照咁處理。如果係樹皮,唔使諗,換!樹皮唔啱我環境!
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-19 19:31:08 |顯示全部樓層

千足蟲BB可以放走佢啦!
回復

Ming36 發表於 2020-7-19 20:16:14 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-19 17:23
出新芽應該係好時機,有新芽就有新根,所以換過合適嘅植料,同提供通風又舒服嘅環境俾佢應該會成功的。你 ...

解釋得好詳細,增強我盛夏換盆的決心,感謝
家中尚能生存的加仔都係用粗料,全部未開過花!
今年初轉左放正東位,假球莖肥咗好多,希望能如願以償
回復

Ming36 發表於 2020-7-19 20:39:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-19 17:46
睇情況,有花就等開完先搞。如果水苔狀態唔差,會保留,除去醜樣膠盆,加水苔,套入大盆,成了。如果水苔 ...

感謝B大咁詳細的經驗分享
新買的加仔無花、新芽算大隻,炎夏換盆、換植料,網上教保留三份一舊植料(有蘭菌)我諗緊點搞好?
樹皮,我家種植環境,暫時未見大問題,會照用住先。
也會考慮試用芒骨,石斛用咗幾好,但要好勤淋水
回復

Ming36 發表於 2020-7-19 20:40:21 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-19 19:31
千足蟲BB可以放走佢啦!

咁大條!點會係BB?
放走?放去邊啊?
回復