萬加小美人(換完盆,好清爽,已出新根)

作者: Ming36 發表于 2020-7-17 13:40:46
4396 125
Ming36 發表於 2020-7-18 09:34:50 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-18 09:18
phyche大話用椰殼種好呀!

試咗幾種植料,我家的萬美人小主們,最開心係住在芒板水苔上,好似有動靜。
這迷你小主芳名 L. rubescens, 在我家住了一年多。
附上網上開花圖參考
回復

Ming36 發表於 2020-7-18 09:39:38 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-18 09:18
phyche大話用椰殼種好呀!

網上話秋冬天先開花,我真係唔係好識睇!莫非花梗又要長幾個月?
回復

Ming36 發表於 2020-7-18 10:38:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-17 22:11
超級美人呀!靚到不得了!<span class="emoji emoji1f60d"></span>

減貓、減苦,加蘭啦
回復

小雷子 發表於 2020-7-18 10:50:35 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-18 10:38
減貓、減苦,加蘭啦<span class="emoji emoji1f606"></span>

家中唔夠光,跟本連最少2-3小時陽光都冇,好似師姐話齋,唔想送啲花去死囉!
見師姐咁有心,做義工,整理名牌,又比蚊咬,又熱又辛苦,要比一百個讚佢!
回復

Ming36 發表於 2020-7-18 11:01:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-18 10:50
家中唔夠光,跟本連最少2-3小時陽光都冇,好似師姐話齋,唔想送啲花去死囉!
見師姐咁有心,做義工,整理 ...

抗疫期間我晨咁早起身,揸好防曬,估算出夏天平均一日大約有4-5小時陽光入到屋。
下午四點之後,就有超強散光,大約到七點,室內先需要開燈。
所以試吓引入加美人
考慮要入支植物燈,秋冬天比加美人用
回復

Ming36 發表於 2020-7-18 11:04:51 來自手機 |顯示全部樓層
美人駕到了!
失陪先,我要去揭它們的面紗
回復

小雷子 發表於 2020-7-18 11:09:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-18 11:01
抗疫期間我晨咁早起身,揸好防曬,估算出夏天平均一日大約有4-5小時陽光入到屋。
下午四點之後,就有超強 ...

原來還境咁好,當然要買買買啦!你家方向向東嗎?我向西南,要等到入秋先有陽光入屋!
我的植物燈是粉色光,如果下次换燈的話,我會考慮白色光!
回復

B17 發表於 2020-7-18 11:17:12 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-17 18:58
呆思美人態
癡等佳人來
愁望往來人

終於有少少詩意

之前嗰啲太爛
回復

Ming36 發表於 2020-7-18 11:36:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-18 10:50
見師姐咁有心,做義工,整理 ...

大家萍水相逢,佢親力親為,為花友們精挑細選、細心包裝,安排速遞上門⋯⋯非常感謝也感恩。
祝願好人有好報,靚花有好歸宿
回復

Ming36 發表於 2020-7-18 11:39:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-18 11:17
終於有少少詩意

之前嗰啲太爛

唔夠爛、又唔gag, 點吸引B大入嚟呢?
大家合力幫幫眼,為無名美人把把脈,我好怕它又變成EX呀?
回復

Ming36 發表於 2020-7-18 11:40:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-18 11:09
原來還境咁好,當然要買買買啦!你家方向向東嗎?我向西南,要等到入秋先有陽光入屋!
我的植物燈是粉色 ...

有東、有南、有15度東北偏東,有15度西南偏南
回復

Ming36 發表於 2020-7-18 11:59:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-18 11:09
我的植物燈是粉色 ...

入秋西南陽光入屋,perfect !
有着催生花苞的條件,儲夠能量,入冬就有機會有動靜(睇品種)
回復

B17 發表於 2020-7-18 12:15:33 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-18 11:39
唔夠爛、又唔gag, 點吸引B大入嚟呢?
大家合力幫幫眼,為無名美人把把脈,我好怕它又變成EX呀? ...

呆思美人態
癡等佳人來
愁望故人去 (冇位,掉咗盆舊嘅)
結果差人來! (高空擲物)

我沒有掉過,一係俾晒人,一係呱晒  發表於 2020-7-18 13:22
回復

W88 發表於 2020-7-18 12:16:11 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-18 11:59
入秋西南陽光入屋,perfect !
有着催生花苞的條件,儲夠能量,入冬就有機會有動靜(睇品種) ...

好心急呀!快D影張相分享吓啦!
回復

Ming36 發表於 2020-7-18 12:47:54 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-7-18 12:16
好心急呀!快D影張相分享吓啦!

它就是無名美女!
四吋蘭盆,假球莖大約10 cm,葉片大約10cm, 葉背、葉面有紅色素。
求高姓大名?
有什麼特別要注意的栽種技巧?
點解有紅色素?
我的蝴蝶蘭,如葉背有紅色素,囇得吓,受得光
回復

Ming36 發表於 2020-7-18 12:57:25 來自手機 |顯示全部樓層
這是取代EX 的黃花紅心Pot. Thiti Chanchai Gold
佢應該要換盆。
同無名小美人合照影張相先。
回復

Ming36 發表於 2020-7-18 13:18:10 來自手機 |顯示全部樓層
第三位美人進場。
它就是粉鑽Yenrudee,短小精悍,新芽壯健,可以偷懶唔換盆住。
再與無名美人合照一張,大家一定要和睦共處啊!
回復

Ming36 發表於 2020-7-18 13:26:03 來自手機 |顯示全部樓層

仲有.......遲少少先放相上嚟
我要食brunch先, 否則,冇體力服侍佢哋
回復

B17 發表於 2020-7-18 14:04:24 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-18 11:39
.我沒有掉過,一係俾晒人,一係呱晒.

哈哈哈借詩寄意,係我先至成日話冇位要掉野!
回復

Ming36 發表於 2020-7-18 15:53:15 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-18 14:04
哈哈哈<span class="emoji emoji1f606"></span>借詩寄意,係我先至成日話冇位要掉野!

請問對於無名美人,有冇頭緒呀?

B17
地方冇限,每種蘭花只可以兩三盆,結果永遠都只係新手,乜都唔識!  發表於 2020-7-18 16:25
回復