龍猫師姐雷大幫下眼(花開了)

作者: rwgplant 發表于 2020-7-7 15:28:49
3958 47

師姐嘅種子藍天堂x粉紅岩桐,都唔見有花,越種越洩氣,但今日休息執花,見佢好似有動靜,同時心中一直有個疑問,從外觀見和藍天堂無兩樣,但開出嘅花會唔會同佢老豆唔同?如果又一樣,咪即係無溝過一樣
小雷子 發表於 2020-7-7 16:25:20 來自手機 |顯示全部樓層
好專業嘅問题,唔識答!我等你怖告分享結果!
回復

rwgplant 發表於 2020-7-7 16:56:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-7 16:25
好專業嘅問题,唔識答!我等你怖告分享結果!<span class="emoji emoji1f605"></span>

我嘅問題好簡單喎,問你係唔係見有冧,咁都叫專業,有無咁難答呀
回復

kinkitotoro 發表於 2020-7-7 17:42:16 |顯示全部樓層
好叻呀,可以種到咁大棵,我嗰棵好似唔識大咁
幅圖放大睇唔係好清楚見到有冧,可能實物清楚啲
好期待睇佢個花色係點~
睇吓爸爸基因勁啲定媽媽基因勁啲。
好似我嗰棵混血貓咁,有啲似爸爸有啲似媽媽...

喜蔭

喜蔭

花貓

花貓
回復

rwgplant 發表於 2020-7-7 17:56:06 來自手機 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2020-7-7 17:42
好叻呀,可以種到咁大棵,我嗰棵好似唔識大咁
幅圖放大睇唔係好清楚見到有冧,可能實物清楚啲
好期待睇佢個 ...

唔該哂師姐,我覺得似冧,一有開花就馬上報告。你可能無我咁狂施肥谷花,所以你棵生長正常速度,我覺得我棵啲葉唔夠寬,不過都係開花緊要啲
回復

小雷子 發表於 2020-7-7 18:14:20 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-7-7 16:56
我嘅問題好簡單喎,問你係唔係見有冧,咁都叫專業,有無咁難答呀<span class="emoji emoji1f914"></span> ...

你明知故問,我答咩都錯!
回復

rwgplant 發表於 2020-7-7 18:24:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-7 18:14
你明知故問,我答咩都錯!<span class="emoji emoji1f605"></span>

你明知我明知,你就唔可以順住嚟答咩,搞乜鬼磚葉啫
回復

小雷子 發表於 2020-7-7 18:31:00 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-7-7 18:24
你明知我明知,你就唔可以順住嚟答咩,搞乜鬼磚葉啫

嘩!係花冧呀!我睇得好清楚,你真係好……好……叻呀!
回復

rwgplant 發表於 2020-7-7 18:34:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-7 18:31
嘩!係花冧呀!我睇得好清楚,你真係好……好……叻呀!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>[emoji ...

嘩,好滾動呀,連雷大都話有,我唔叻,雷大連咁細嘅冧都睇到,咁至算叻嘛
回復

Calico 發表於 2020-7-8 10:03:50 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-7-7 18:34
<span class="emoji emoji1f602"></span>嘩,好滾動呀,連雷大都話有,我唔叻,雷大連咁細嘅冧都睇到,咁至算叻嘛<span class="emoji emoji1f4 ...

咁快種到咁大舊叉燒,我睇吾到有花冧,張相影得吾清楚啊。不過咁大舊都應該好快有花。
回復

rwgplant 發表於 2020-7-8 10:53:17 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-7-8 10:03
咁快種到咁大舊叉燒,我睇吾到有花冧,張相影得吾清楚啊。不過咁大舊都應該好快有花。 ...

經過一晚,今朝巳經見冧標咗出來,今次肯定有,而且有兩三個添,如果花色不同藍天堂,Cal姐你估又會開乜野色花呢?
回復

小雷子 發表於 2020-7-8 11:44:36 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-7-8 10:53
經過一晚,今朝巳經見冧標咗出來,今次肯定有,而且有兩三個添,如果花色不同藍天堂,Cal姐你估又會開乜 ...

我估係粉紅色花,花心係紫藍色!
估中係咪有獎先?
回復

rwgplant 發表於 2020-7-8 12:05:21 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-8 11:44
我估係粉紅色花,花心係紫藍色!<span class="emoji emoji1f600"></span>
估中係咪有獎先?<span class="emoji emoji1f60f"></span> ...

如果你估中,你想我奬你咩呢?
就算估錯都有安慰奬,奬兩
回復

小雷子 發表於 2020-7-8 12:36:49 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-7-8 12:05
如果你估中,你想我奬你咩呢?
就算估錯都有安慰奬,奬兩<span class="emoji emoji1f590"></span> ...

要你………………………嘅…………智慧!
回復

rwgplant 發表於 2020-7-8 12:49:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-8 12:36
要你………………………嘅…………智慧!

好易啫,你馬上撞頭埋牆,醒番之後就有我同樣智慧,因爲我係傻,我請你食鵝
回復

小雷子 發表於 2020-7-8 13:01:01 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-7-8 12:49
<span class="emoji emoji1f602"></span>好易啫,你馬上撞頭埋牆,醒番之後就有我同樣智慧,因爲我係傻,我請你食鵝<span class="emoji emoji1 ...

傻嘅……???
你彈埋一邊…………自己食燒鵝得啦!
回復

Calico 發表於 2020-7-8 16:17:17 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-7-8 10:53
經過一晚,今朝巳經見冧標咗出來,今次肯定有,而且有兩三個添,如果花色不同藍天堂,Cal姐你估又會開乜 ...

才子呀才子,我估你舊叉燒出黎既花花冇乜點變,只是花朵中心藍色部份會較正常淺色一點,甚至没變。我有新發現呀才子,我用 sinningia bullata 種子x kohleria,  或者 sinningia x sinningia,  又或者玩3p,所結既種子都是黑色,bullata 種子本身是黑色的,但有一個花莢糸 sinningia x 红色大岩桐,所結的種子是浅啡色,紅色大岩桐本身種子是淺啡色,而且種子形状跟 bullata 不—樣,即糸可長大後带大岩桐既基因多D。
回復

rwgplant 發表於 2020-7-10 10:31:41 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-7-8 16:17
才子呀才子,我估你舊叉燒出黎既花花冇乜點變,只是花朵中心藍色部份會較正常淺色一點,甚至没變。我有新 ...

Cal姐你好厲害,溝出咁多新野,連種子都有研究分類,另外有個問題請教你,係唔係混種出來的,有時會不會開花或者有開都可能不育?
回復

Calico 發表於 2020-7-11 12:49:51 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-7-10 10:31
Cal姐你好厲害,溝出咁多新野,連種子都有研究分類,另外有個問題請教你,係唔係混種出來的,有時會不會 ...

糸啩,人都有不育啦,種子都有飽满不飽满,最好選擇鲍满而健康的播種,開花机會會大D,而弱既要靠後大培養,如果培養良好,都有机會開花,但可能花朵数量較少,以上只是純推測。
回復

rwgplant 發表於 2020-7-11 13:43:06 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-7-11 12:49
糸啩,人都有不育啦,種子都有飽满不飽满,最好選擇鲍满而健康的播種,開花机會會大D,而弱既要靠後大培 ...

原來係會咁,我以後要考慮清楚再配種,唔該哂cal姐
回復

123下一頁