天台上的星星(星球屬仙人掌)

作者: sasock 發表于 2020-5-25 22:13:25
3550 28

今日數數下,原來我都有唔少仙人掌,其中星星都好多,全部露養在天台。都是普通貨色
般若,全部返來都是細過一寸
鸞鳳玉
以上三棵是由一棵少苗切開繁殖。還有
這棵由三稜變成四稜而且出現蟲害
這個不知是無刺般若還是八稜鸞鳳玉,而且還有黃色錦
鸞鳳玉錦,由四稜變成五稜
恩冢鸞鳳玉
覆稜鸞鳳玉

兜錦,不過還是很細小
六稜兜
瑞鳳玉
大鳳玉,種了差不多年半都未有那些狂刺

因為露養關係,球體上星點有些殘缺。

評分

查看全部評分

MasterTT 發表於 2020-5-25 22:15:14 |顯示全部樓層
唔錯,幾精神幾飽滿!
回復

superbeginner 發表於 2020-5-25 23:09:11 來自手機 |顯示全部樓層
大開眼界!我覺得反而露養先種到野生果個感覺,室內種果啲太工整
回復

jun9999 發表於 2020-5-25 23:50:52 來自手機 |顯示全部樓層
室外種就是經得起風浪 會皮實d! good!
回復

teresa小姐姐 發表於 2020-5-26 00:39:48 來自手機 |顯示全部樓層
請教sasock大大,天台露養會唔會好易煮熟?呢幾日係咁下雨係咪都無事㗎?
回復

小蘑菇 發表於 2020-5-26 00:42:42 |顯示全部樓層
好多星星啊, 真係種得好靚, 最中意有大刺刺的星星
回復

chuyat10 發表於 2020-5-26 03:20:43 來自手機 |顯示全部樓層
粗獷,野性美,靚。
回復

taxitang 發表於 2020-5-26 06:20:07 |顯示全部樓層
露養照顧得好,相比室內快大很多,養得好壯健。
回復

BenLau 發表於 2020-5-26 07:42:18 |顯示全部樓層
師兄早晨,呢粒我覺得應該系瑞風玉錦
回復

yunge0 發表於 2020-5-26 08:43:59 來自手機 |顯示全部樓層
我試過露養不是雨水淋爛便是曬傷。請問怎樣露養才能照顧得健康?
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-26 10:17:29 |顯示全部樓層
Sasock大原來係星星迷!
回復

sasock 發表於 2020-5-26 15:14:13 |顯示全部樓層
teresa小姐姐 發表於 2020-5-26 00:39
請教sasock大大,天台露養會唔會好易煮熟?呢幾日係咁下雨係咪都無事㗎?

要㨂啲植物可以露養,另外植料要用比較大一點,落雨都可以應付。
回復

sasock 發表於 2020-5-26 15:21:35 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-5-26 08:43
我試過露養不是雨水淋爛便是曬傷。請問怎樣露養才能照顧得健康?

我都係加一個黑網防曬,遲啲會再加大。
另外會放在一啲遮蔭位,減少日照時間。
植料我會選擇一啲比較粗,當然每年都會有傷亡。

評分

查看全部評分

回復

yunge0 發表於 2020-5-26 15:44:13 來自手機 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2020-5-26 15:21

多謝你分享露養環境。樓主把多肉分成一籃子種得很整齊。
但我仍有有疑問,就是遮光網只能遮陽,仍會透水。下大雨時,網下多肉仍會淋濕吧! 若是濺濕了是否會用風扇吹乾?
回復

sasock 發表於 2020-5-26 19:14:09 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-5-26 15:44
多謝你分享露養環境。樓主把多肉分成一籃子種得很整齊。
但我仍有有疑問,就是遮光網只能遮陽,仍會透水 ...

你真講笑,用風筒吹冇可能啦。
露養是會有機會浸水,所以植料嘅選擇係非常重要,我會用桐生沙、火山石等唔吸水嘅植料,再加比較大粒赤玉土,一些有機質等。
回復

MasterTT 發表於 2020-5-26 19:15:36 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2020-5-26 15:21

Sasock大,你都唔少仙人掌喎!
回復

sasock 發表於 2020-5-26 21:50:23 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-26 19:15
Sasock大,你都唔少仙人掌喎!

都唔少,現在無位,除非見到好特別又唔貴,細細粒就最好。
回復

小蘑菇 發表於 2020-5-26 23:44:48 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2020-5-26 21:50
都唔少,現在無位,除非見到好特別又唔貴,細細粒就最好。

每個花友嘅心聲
回復

teresa小姐姐 發表於 2020-5-27 12:32:15 來自手機 |顯示全部樓層
多謝你無私分享
我都諗緊點樣好好利用天台種嘢
但天台夏天好熱,我度過露天位置可以去到40度,睇嚟要學你咁放佢哋喺陰涼位
有無雀仔偷肉?
回復

sasock 發表於 2020-5-27 21:28:25 |顯示全部樓層
teresa小姐姐 發表於 2020-5-27 12:32
多謝你無私分享
我都諗緊點樣好好利用天台種嘢
但天台夏天好熱,我度過露天位置可以去 ...

講起雀仔偷花就可憐啦。
我盆"翠冠玉"比隻雀咬斷晒啲毛變咗光頭。
"紫背蘿摩"同"烏羽玉"連根拔起。
回復

12下一頁