返回列表 發新帖

天台上的星星(星球屬仙人掌)

作者: sasock 發表于 2020-5-25 22:13:25
3538 28
teresa小姐姐 發表於 2020-5-27 22:25:22 來自手機 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2020-5-27 21:28
講起雀仔偷花就可憐啦。
我盆"翠冠玉"比隻雀咬斷晒啲毛變咗光頭。
"紫背蘿摩"同"烏羽玉"連根拔起。 ...

好狼喎!喺城市住慣嘅雀仔真係天不怕地不怕
回復

sasock 發表於 2020-6-3 17:46:32 |顯示全部樓層
今日開了兩朶花,比五元硬幣還大。
回復

jun9999 發表於 2020-6-3 17:47:39 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2020-6-3 17:46

美花!欣賞了!
回復

teresa小姐姐 發表於 2020-6-3 18:24:36 來自手機 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2020-6-3 17:46

好靚呀!
回復

sasock 發表於 2021-6-25 10:28:37 來自手機 |顯示全部樓層
往年開花的結果,現在多了很多"星星"。
B6E2D555-5293-46B2-99E7-D89FBCC21671.jpeg C1A7402D-FA04-460C-9DEA-6847B009EAD2.jpeg
回復

lamkaicheung 發表於 2021-6-26 00:07:42 來自手機 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2021-6-25 10:28
往年開花的結果,現在多了很多"星星"。

勁吖師兄,已經滿到瀉咁滯!
回復

sasock 發表於 2021-6-26 13:20:39 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-6-26 00:07
勁吖師兄,已經滿到瀉咁滯!

現在天台都無位,"星星"大啲就要分盆,真係"滿到瀉"。
回復

lamkaicheung 發表於 2021-6-26 22:57:47 來自手機 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2021-6-26 13:20
現在天台都無位,"星星"大啲就要分盆,真係"滿到瀉"。

如果真係瀉...晒出唔洗怕喎,因為呢度花友多實幫手嘅!
回復

sasock 發表於 2021-6-29 02:04:01 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-6-26 22:57
如果真係瀉...晒出唔洗怕喎,因為呢度花友多實幫手嘅!

都唔係容易,我有好多要清位,但無時間逐件交收,出咗分亨貼文都無人要。
https://hkplants.com/forum.php?m ... p;page=1#pid3106758
回復