孵出朱頂蘭

作者: lamkaicheung 發表于 2020-5-24 13:04:22
1620 14
將两朵不同花朱頂蘭互相授粉,過程非常簡單!
攝20/3/26

呢隻白紅花朵朱頂蘭是授粉成功,所以在這做記錄!
攝3/26

過程非常簡單,將雄蕊花粉剪下,再將花粉塗搽雌蕊滿滿就可能!

經過一個月果莢已開始成熟,表面都出現皺摺,等待種囊輕微爆裂就可以收下!
攝4/22

果莢收下,可即時播種泥土表面悶養,幾週後等待發芽!
攝5/1

两三個週期種子開始孕育, 相繼不斷冒出!

freddywongdy 發表於 2020-5-24 21:12:37 |顯示全部樓層
唔知會開咩色花呢?期待... 不過有排!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-5-24 21:43:18 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-24 21:12
唔知會開咩色花呢?期待... 不過有排!

保守估計應該到要3年時間先知答案!
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-24 21:48:48 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-24 21:43
保守估計應該到要3年時間先知答案!

Jamiec大果棵就種左三年先開,
你種地可能會快多少少呢!
可以嘅話下次比一兩棵我拎去花棚野放啦!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-5-25 00:25:01 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-24 21:48
Jamiec大果棵就種左三年先開,
你種地可能會快多少少呢!
可以嘅話下次比一兩棵我拎去花棚野放啦!  ...

好呀,我仲擔心緊發埋咁多㖭安置佢地!
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-25 09:55:16 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-25 00:25
好呀,我仲擔心緊發埋咁多㖭安置佢地!

啟大,點都會有d夭折嘅!
將部分送出去咪得囉!
回復

lamkaicheung 發表於 2022-4-7 10:52:55 來自手機 |顯示全部樓層

等待朱苗長大實在太慢長,反正朱苗要等!
不如等我講講呢棵成株呢,不過呢棵足足等咗2年先再次開,真係等到心都淡晒,好彩佢今年再開就咁算數啦!

攝22/4/4
眼見花蕾已儲勢待發

攝22/4/5
又過了一日天,花蕾已完全脫離花苞

攝22/4/6
又一日,花蕾不段擴張係時候要爆

攝22/4/6
2個小時候無無聊聊又再次拍,很明顯又大咗一些!

攝22/4/7
終於都係第四日完全開晒,很大朵色澤夠艷是非常吸引眼球㗎,雖然已經不是第一見,但心情也澎湃咁迎接佢再度開出!

評分

查看全部評分

回復

Polly888 發表於 2022-4-7 17:44:12 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-4-7 10:52
不如等我講講呢棵成株呢,不過呢棵足足等咗2年先再次開,真係等到 ...

好有心機的拍攝
花花好豔
回復

lamkaicheung 發表於 2022-4-7 19:24:25 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-4-7 17:44
好有心機的拍攝
花花好豔

我都驚拍得佢唔夠靚,驚佢下年又小器唔開花我睇!
回復

Monica20171025 發表於 2022-4-8 09:54:25 |顯示全部樓層
陽光下紅艷中帶些絲絨感,魅力四射!!
回復

lamkaicheung 發表於 2022-4-8 10:58:41 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2022-4-8 09:54
陽光下紅艷中帶些絲絨感,魅力四射!!

謝謝M大大到訪賞花,我也認同你所講的!
這隻朱頂是我鄰近一位嫂嫂所種,就在幾年前拖毛毛出去散步時候,迎面見到嫂嫂她行..距,於是乎就同她搭訕幾句,就問起她門前所種的朱頂蘭,非常之靚又大朵顏色又特別!
所以在當時我緊係唔會錯過咁好嘅機會,就打蛇隨棍上厚著面皮問她,可唔可以送一株朱頂蘭給我,嫂嫂二話不說就咁送咗一株給我!
回復

Monica20171025 發表於 2022-4-8 12:00:50 來自手機 |顯示全部樓層
我都有一款呢兩日開花,朱花美麗可惜一年才能開一次花,花期只有一個星期左右。

回復

Monica20171025 發表於 2022-4-8 12:01:51 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-4-8 10:58
謝謝M大大到訪賞花,我也認同你所講的!
這隻朱頂是我鄰近一位嫂嫂所種,就在幾年前拖毛毛出去散步時候, ...

你照顧得好好
回復

Pica 發表於 2022-4-8 20:32:44 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-4-7 10:52
不如等我講講呢棵成株呢,不過呢棵足足等咗2年先再次開,真係等到 ...

咁孤寒,開得兩朵俾你
回復

lamkaicheung 發表於 2022-4-8 22:40:18 來自手機 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2022-4-8 20:32
咁孤寒,開得兩朵俾你<span class="emoji emoji1f604"></span>

有得睇已經好好!
回復