我的小小苗

作者: BenLau 發表于 2020-5-2 13:16:22
5830 98
MasterTT 發表於 2020-5-2 15:15:42 |顯示全部樓層
哈哈哈根大師 發表於 2020-5-2 14:41
最下面個個係咪萬象??
好可愛

版大嘅十二卷都種得好靚㗎!
回復

chuyat10 發表於 2020-5-2 15:32:13 來自手機 |顯示全部樓層
名不虛傳,誰能與之爭鋒,版大實之名歸。
睇到我淨係識吐舌。
回復

BenLau 發表於 2020-5-13 22:00:49 |顯示全部樓層

小苗更新
回復

BenLau 發表於 2020-5-13 22:01:55 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-5-2 13:18
带錦兩粒係側芽,另外两粒係一年左右自播小苗

小苗更新
回復

BenLau 發表於 2020-5-13 22:03:00 |顯示全部樓層
大合照。
回復

BenLau 發表於 2020-5-19 21:30:45 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-5-2 13:27
不是自己播的,買返嚟的實生苗,定植大概一個半月左右

十幾日過去,好似無乜變化
回復

BenLau 發表於 2020-5-19 21:33:45 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-5-2 13:44

更新一下,無乜變化
回復

BenLau 發表於 2020-5-19 21:37:33 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-5-2 13:47

更新一下,亦係無乜變化
回復

BenLau 發表於 2020-5-19 21:40:35 |顯示全部樓層
呢幾棵之前好似無Post
回復

BenLau 發表於 2020-5-19 21:46:04 |顯示全部樓層
無意中發現其中一棵有暗錦
回復

BenLau 發表於 2020-5-19 21:48:29 |顯示全部樓層
呢幾粒比較細粒
回復

BenLau 發表於 2020-5-19 21:51:14 |顯示全部樓層
繼續留底
回復

BenLau 發表於 2020-5-19 21:54:21 |顯示全部樓層
繼續留影
回復

BenLau 發表於 2020-5-19 21:56:21 |顯示全部樓層
繼續留影
回復

BenLau 發表於 2020-5-19 21:58:48 |顯示全部樓層
繼續留影
回復

BenLau 發表於 2020-5-19 22:00:45 |顯示全部樓層
繼續留影
回復

BenLau 發表於 2020-5-19 22:02:20 |顯示全部樓層
繼續留影
回復

BenLau 發表於 2020-5-19 22:03:21 |顯示全部樓層
繼續留影
回復

xx_Luca 發表於 2020-5-19 23:27:11 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-5-2 13:21
係烏羽玉。講開又講,宜家好似好少見花友Post烏羽玉,宜家係咪無得賣?

版大我有粒魚種左6年,泥以上冇長大過,泥下面唔知。睇樣唔殘唔弱,年年有花開,唔知佢想點……
是否耐唔耐要施下肥?請指教。
回復

BenLau 發表於 2020-5-20 08:34:44 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2020-5-19 23:27
版大我有粒魚種左6年,泥以上冇長大過,泥下面唔知。睇樣唔殘唔弱,年年有花開,唔知佢想點……{:emoji_0 ...

師姐早晨,估計下面應該係大蘿白根了。

之前睇過d文章介紹話,球體大到某一程度就唔生長,轉移把大部分營養等都儲到根部了,所以會變成根越來越肥大。所以有人會建議砍根讓根部分支生長,讓根部更發達去支持球體繼續生長或分頭(側芽)。

不過如果你唔知根生成點,應該6年都未翻過盆,建議翻一翻盆,翻盆後應該會令球體稍微再大一d。

關於砍根的做法,我自己還未試過,師姐參考下就好了。等我揾番果個文章再分享比你參考。 (以上大概係我理解該文章,具體意義及理論還是以該文章為準)

我下圖的種子播小苗,應該有4年了,都係大的好慢,畢竟是自己播的,所有捨不得落手砍佢地。今年特登買左幾棵別人的,準備養肥後,自己正式驗證一下該道理。
回復