玉扇軍團~~

作者: choiyee2122 發表于 2020-4-28 20:46:32
2998 108
choiyee2122 發表於 2020-4-29 13:45:01 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-4-29 07:24
平平地埋嚟玩下唔錯架。你買左乜嘢Size啊?

我買30cm棚,環形燈光,有三種顏色光(普通/暖色/冷色),而且可調光度,承惠80蚊人仔。
回復

taxitang 發表於 2020-4-29 13:59:52 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2020-4-29 13:44
我用iphone相機無濾鏡影,可能個棚本身燈光唔錯。因為想影岀黎好睇d,我買30cm棚,環形燈光,有三種顏色 ...

原來可以有咁多選擇,環形燈應該比單一光源好好多,早了買,下次要留意,謝謝分享。
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-29 14:33:37 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-28 20:50
好多玉扇呀!
我都分享下我啲玉扇寶貝先!
綠玉扇錦

圖三嘅窗紋好靚, 好肥, 樓主真係好養功呢
回復

BenLau 發表於 2020-4-29 16:21:42 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2020-4-29 13:45
我買30cm棚,環形燈光,有三種顏色光(普通/暖色/冷色),而且可調光度,承惠80蚊人仔。 ...

揀得好。我當時第一次買,買左個最平版試水,睇嚟可以考慮買個進階版了

同感  發表於 2020-4-29 16:44
回復

choiyee2122 發表於 2020-4-29 17:14:29 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-4-29 16:21
揀得好。我當時第一次買,買左個最平版試水,睇嚟可以考慮買個進階版了  ...

我係買依款, 環形燈的光應該比較均衡
回復

choiyee2122 發表於 2020-4-29 17:46:16 |顯示全部樓層
公布答案~! 下半圖係網上搵的圖, 希望幫到大家認樣XD

1. R2玉扇: 純綠紋

2.猛獁玉扇: 株型大, 葉型特別

3.天荒玉扇: 台灣培育出的玉扇, 豐富的綠+白紋

4.廣重玉扇: 經典厚葉品種, 但網上有好多版本, 搵左個比較似樣
97547E6D-23F5-4802-8D93-1344A3B825BB (1).jpg

5.青龍玉扇: 都係綠白紋. 不過株型較細

6.大三元玉扇:綠白紋, 綠紋較近中央位

7.白亞玉扇: 肥厚葉+ 小小白紋

8.荒肌玉扇: 經典白底+細綠紋, 太細,咩特徵都未見
E9952072-5F07-498F-AFA5-E58E53939B6E (1).jpg

9.黑武泰玉扇: 霸氣, 但我依棵太細, 咩都睇唔出...比多2年佢, 應該會好D

10.玄武玉扇: 都係綠白紋, 冇咁厚身

評分

查看全部評分

回復

BenLau 發表於 2020-4-29 17:46:37 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2020-4-29 17:14
我係買依款, 環形燈的光應該比較均衡

原來是另一間店,怪唔得揾唔到你講的规格。呢款還有一個好處是前面影或者上面影落嚟都可以
回復

BenLau 發表於 2020-4-29 17:50:24 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2020-4-29 17:46

好細心,多謝提供正確名稱同埋可参照的葉紋對比
回復

choiyee2122 發表於 2020-4-29 17:51:20 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-4-29 17:46
原來是另一間店,怪唔得揾唔到你講的规格。呢款還有一個好處是前面影或者上面影落嚟都可以  ...

係阿, 我D相都係上邊影
回復

taxitang 發表於 2020-4-29 18:34:24 |顯示全部樓層
謝謝樓主用心講解,請問是否組培?在我立場只係想知,組與非組不重要,重要是自己喜歡,謝謝!
回復

MasterTT 發表於 2020-4-29 18:36:27 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2020-4-29 17:46

你咁樣會吸引C的士大!
回復

BenLau 發表於 2020-4-29 18:39:51 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-29 18:34
謝謝樓主用心講解,請問是否組培?在我立場只係想知,組與非組不重要,重要是自己喜歡,謝謝! ...

我估唔係
回復

taxitang 發表於 2020-4-29 18:42:19 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-29 18:36
你咁樣會吸引C的士大!

唔會,我一向好專一,只喜歡錦,無錦不歡,但會很欣賞別人的巨大株,有震撼感。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-29 18:45:13 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-29 18:42
唔會,我一向好專一,只喜歡錦,無錦不歡,但會很欣賞別人的巨大株,有震撼感。 ...

錦斑愛好者!
回復

taxitang 發表於 2020-4-29 18:46:02 |顯示全部樓層

我也覺得是非組的,但這質素的品種在香港難找,如無意外是台灣的,呢批玉扇現在在香港也感覺是展覽級了,不多見,很美!
回復

choiyee2122 發表於 2020-4-29 18:48:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-29 18:34
謝謝樓主用心講解,請問是否組培?在我立場只係想知,組與非組不重要,重要是自己喜歡,謝謝! ...

組同非組我都有買,黑武泰&天荒肯定係組嘅,其他買嘅時候冇標明,都係幾年買嘅小苗
回復

taxitang 發表於 2020-4-29 18:48:40 |顯示全部樓層

各花入各眼,其實窗紋確也是漂亮。
回復

taxitang 發表於 2020-4-29 18:51:20 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2020-4-29 18:48
組同非組我都有買,黑武泰&天荒肯定係組嘅,其他買嘅時候冇標明,都係幾年買嘅小苗 ...

最喜歡樓主的猛瑪與玄武,葉厚形態好,好吸引。
回復

choiyee2122 發表於 2020-4-29 19:06:16 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-29 18:51
最喜歡樓主的猛瑪與玄武,葉厚形態好,好吸引。

厚葉真係好吸引,特別有氣勢。taxi大都可以買黎玩下,可能遲下會有猛獁錦
回復

taxitang 發表於 2020-4-29 19:25:09 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2020-4-29 19:06
厚葉真係好吸引,特別有氣勢。taxi大都可以買黎玩下,可能遲下會有猛獁錦 ...

組培的猛瑪錦早前已經有,但質素唔好,大繩錦也有,但不知是否對版,還要接近千元人仔,所以放棄,但不需急,好快跌價的。玄武錦開始便宜些,六百人仔左右,但質素還未可以接受,還要等。
回復