2020 迷岩大賽<白雪公主舆內特王子結婚了>請大家交上美人圖作投票用!

作者: 小雷子 發表于 2020-4-8 15:14:44
39426 869
rwgplant 發表於 2020-5-23 14:46:49 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-23 14:34
學你話齋,我出於關心佢,佢點捨得告我?

哈哈,你真係咁諗,年輕人你實在太年輕喇
回復

MasterTT 發表於 2020-5-23 15:38:47 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-23 14:46
哈哈,你真係咁諗,年輕人你實在太年輕喇

不過真係奇怪,佢個上次活動時間仲係停留緊4月10號。
如果佢上網,hkplants上次活動時間亦會計算在內,唔通佢咁耐都冇上網?
回復

rwgplant 發表於 2020-5-23 15:43:42 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-23 15:38
不過真係奇怪,佢個上次活動時間仲係停留緊4月10號。
如果佢上網,hkplants上次活動時間亦會計算在內,唔 ...

你唔俾佢用分身上來,之不過佢不發表,你就唔知係佢
回復

MasterTT 發表於 2020-5-23 15:49:36 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-23 15:43
你唔俾佢用分身上來,之不過佢不發表,你就唔知係佢

乜佢咁幼稚㗎!
回復

rwgplant 發表於 2020-5-23 18:02:46 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-23 15:49
乜佢咁幼稚㗎!

你C喇,你咁樣話佢
回復

MasterTT 發表於 2020-5-23 20:08:55 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-23 18:02
你C喇,你咁樣話佢

佢都唔返嚟,怕乜啫!
回復

W88 發表於 2020-5-24 11:51:01 來自手機 |顯示全部樓層
好難講㗎!網上世界, 有唔少大大都有幾個分身小號!
自問自答時有發生!
雷大可能用第二個身份, 一直從旁觀察都唔出奇!
回復

MasterTT 發表於 2020-5-24 15:44:10 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-5-24 11:51
好難講㗎!網上世界, 有唔少大大都有幾個分身小號!
自問自答時有發生!
雷大可能用第二個身份, 一直從旁觀 ...

佢仲係度我不知幾開心!
回復

小雷子 發表於 2020-5-24 18:49:28 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-24 15:44
佢仲係度我不知幾開心!

小雷子要大家擔心,真係唔好意思!呢兩個月,我真係好傷心難過!係呢世紀疫情下,看着疫情不斷向世界各地蔓延,憂慮忐忑未平又加上收到我的好友突然通知,佢患上癌症,而且已到未期,由病發到離開,只係一個月多嘅時間,一時之間我接受唔到呢個噩耗!情緒非常波動,加上自己身體唔好,好多事情我冇辦法處理,真係需要一個空間比自己沉澱安靜一下!

識我嘅朋友們都知我性格,重視朋友、重視感情、亦係非常感性嘅人,要面對生離死別來臨,我真沒法處理得好!(這段日子,連我的花花也沒法照顧)

在醫院最後的日子,好珍惜大家能見的每一分每一秒,而令我覺得最慚愧的事,好友在病痛嘅煎熬下,還要擔心記掛住我!
我看着……雖然佢身體軟弱,但心裡剛強,還藉着神嘅說話來安慰鼓勵我! 縱使我們真的要分離,但相信將來天家必定再相見!

呢段時間,我從新檢視自己嘅生活,整理一下自己,再從新出發!

https://youtu.be/0mn6wvX1l18

回復

Ming36 發表於 2020-5-24 20:11:36 來自手機 |顯示全部樓層

Wait with faith.
送上 Serenity prayer 希望妳的心靈得到平安。

小雷子,妳平安回來就好了!好好照顧自己,等心情平復,再去照顧身邊的人與事物吧
恩典常在,祝福妳好友及其的家人。
回復

MasterTT 發表於 2020-5-24 20:21:18 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-5-24 18:49
小雷子要大家擔心,真係唔好意思!呢兩個月,我真係好傷心難過!係呢世紀疫情下,看着疫情不斷向世界各地 ...

小雷子,你返嚟就好了。
我們要珍惜眼前人!我們不知道他們幾時會離開我們,所以要珍惜和家人,親戚,朋友相處的每分每秒,常懐感恩之心。
我們最後也會在天國重遇相見,談天傾偈。
小雷子,節衰順變,重新振作,重新出發!
回復

小雷子 發表於 2020-5-24 22:10:55 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-24 20:11
Wait with faith.
送上 Serenity prayer 希望妳的心靈得到平安。

多謝你!
回復

小雷子 發表於 2020-5-24 22:18:01 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-24 20:21
小雷子,你返嚟就好了。
我們要珍惜眼前人!我們不知道他們幾時會離開我們,所以要珍惜和家人,親戚,朋 ...

我好友喜歡仙人掌的,我好掛住佢……行下行下,行左去花墟,買左一粒冇刺的星兜作為一個記念!你可以教我種嗎?
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-24 22:19:39 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-5-24 18:49
小雷子要大家擔心,真係唔好意思!呢兩個月,我真係好傷心難過!係呢世紀疫情下,看着疫情不斷向世界各地 ...

要放下,重拾心情!
同埋保重自己呀雷大!
回復

MasterTT 發表於 2020-5-25 09:35:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-5-24 22:18
我好友喜歡仙人掌的,我好掛住佢……行下行下,行左去花墟,買左一粒冇刺的星兜作為一個記念!你可以教我 ...

星兜屬於 Astrophytum 星球屬仙人掌,要睇吓佢原生地環境係點,先知應該點種。
佢嘅故鄉係墨西哥,生長在樹蔭下,對光照需求並不大,但要長日照。
香港夏天陽光猛烈,需要遮陽。
生長適溫約15~35度左右,大致10度以上亦可生長的。
但10度以下要留意了。
植料最好用高顆粒分量,因為比較防止腐爛,但不要用全顆粒,原生地其實泥炭含量是較高的,若果用全顆粒,不會導致生長緩慢,甚至停頓。
澆水大約夏季夜晚2~3週澆一次水,澆透水,其餘季節一個月澆一次水。
容易腐爛,最好用風扇吹住。
加油呀,女皇陛下!
回復

小雷子 發表於 2020-5-25 14:19:31 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-25 09:35
星兜屬於 Astrophytum 星球屬仙人掌,要睇吓佢原生地環境係點,先知應該點種。
佢嘅故鄉係墨西哥,生長在 ...

我換左多肉泥,原本有花冧的,現在枯左,見個球冇剛買返嚟咁精神!
唔知係咪就死!
回復

MasterTT 發表於 2020-5-25 14:36:48 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-5-25 14:19
我換左多肉泥,原本有花冧的,現在枯左,見個球冇剛買返嚟咁精神!
唔知係咪就死! ...

捏下佢係咪軟啦!
回復

MasterTT 發表於 2020-5-25 14:39:46 |顯示全部樓層
用曲奇盒置高咗佢,吸收左多啲嘅光照,真係生長得好快!中間又出葉啦! 577BDDB7-719A-49A8-9E7D-7EDF2384A90E.jpeg 38193F88-9DFB-4352-B099-04CBBBF4DEAC.jpeg
回復

小雷子 發表於 2020-5-25 14:41:17 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-25 14:36
捏下佢係咪軟啦!

又冇軟! 20200525_143950.jpg
回復

小雷子 發表於 2020-5-25 14:43:07 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-25 14:39
用曲奇盒置高咗佢,吸收左多啲嘅光照,真係生長得好快!中間又出葉啦!  ...

你種得好好,我盆都冇睇!
有才子係度,真係放心晒!
回復