嘉多利亞不日誌 290# 更新

作者: freddywongdy 發表于 2020-3-3 14:27:42
15381 364
corina 發表於 2020-3-8 23:03:18 來自手機 |顯示全部樓層
請問白花多多錢入?好靚
回復

psyche 發表於 2020-3-9 01:31:11 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-3-3 22:22
經典黃瓣紅心而家好少見,見到一定買返棵種!
我比較鍾意原種簡單美,近日買到白化T仔,
開心死我!:love ...

講得沒錯,這種老花早就過氣,但活在記憶中卻是永恒。

原種和雜交種其實都是蘭花,我也經常在兩邊中遊走,尋找一個平衡點。

2012年的照片重溫,真正在尋常百姓家種到開花,而且只是香港石屎森林中這種密集式樓宇的窗台,還不夠奇蹟?

但石屎和樹木,很少能夠和平共存,而這是她唯一的一次:

回復

freddywongdy 發表於 2020-3-9 09:20:17 |顯示全部樓層
corina 發表於 2020-3-8 23:03
請問白花多多錢入?好靚

Corina大,哩隻好似四百五。
回復

freddywongdy 發表於 2020-3-9 09:24:44 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-3-9 01:31
講得沒錯,這種老花早就過氣,但活在記憶中卻是永恒。

原種和雜交種其實都是蘭花,我也經常在兩邊中遊走 ...

無話過唔過氣啦!
只要自己鍾意就得!
回復

freddywongdy 發表於 2020-4-1 20:47:40 |顯示全部樓層

C.intermedia

- C. intermedia

哩棵嘉仔原種,
大大話話都纏左响窗個把手野放左十年八年,
生到一大堆咁!
可惜因爲窗外晾衣架有其它雜物阻住,
一路都接近唔到佢!
近排娘親將雜物清走,
見堆蘭花其中有一新芽比較接近,
膽粗粗企高伸半身出窗外剪芽!
好似人地山採咁!
等我落盆種返個靚版本先!

聽到都覺得你種得辛苦  發表於 2020-4-28 23:11
回復

freddywongdy 發表於 2020-4-28 22:42:50 |顯示全部樓層

C. trianaei var. albescens A3

- C. trianaei var. albescens A3

白化T仔比棚主切左個頭之後,
種左一排記生返個新芽啦!
希望下年二三月可以有靚花睇啦!
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-4 12:19:23 |顯示全部樓層

C. Walkeriana s/a x C. Chunyeah

C. Walkeriana s/a x C. Chunyeah

~ C. Walkeriana s/a x C. Chunyeah

LC. Cariad's mini quinee "Angle KIss"

LC. Cariad's mini quinee "Angle KIss"

~ LC. Cariad's Mini Quinee "Angel Kiss"

兩隻响大老株修出黎嘅單芽,
睇怕要花d心機同時間先種得返佢地開花lu!

回復

freddywongdy 發表於 2020-6-9 11:41:23 |顯示全部樓層

C. trianaei var. albescens

C. trianaei var. albescens

- C. Trianaei var. albescens

佢嘅新芽大得好快呀!
唔知會唔會無啦啦開埋花呢!?

Blc. Pamela Hetherington 'Coronation' FCC/ AOS 112A

Blc. Pamela Hetherington 'Coronation' FCC/ AOS 112A

- Blc. Pamela Hetherington 'Coronation' FCC/AOS 112A

朵花大過我塊面嘅哩一隻,
唔聲唔聲咁標左芽,仲要係三隻添!
睇怕好快爆盆啦!
回復

Ming36 發表於 2020-6-9 14:18:22 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-9 11:41
- C. Trianaei var. albescens  

佢嘅新芽大得好快呀!

恭喜晒!好快就有花及合照睇
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-9 14:28:20 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-6-9 14:18
恭喜晒!好快就有花及合照睇

打格仔合照!
回復

Ming36 發表於 2020-6-9 14:30:45 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-9 14:28
打格仔合照!

冇所謂㗎!與花花的合照,大家見到也開心啲
回復

waiting 發表於 2020-6-9 14:35:14 來自手機 |顯示全部樓層
我試過種嘉仔種到搞出鬧鬼笑話…
佢d香味似香水, 間唔中就聞到, 屋企人話係唔係有香水女鬼入咗屋, 我即刻周圍聞, 終於發現係露台幾棵嘉仔開咗花.
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-9 14:38:27 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-6-9 14:30
冇所謂㗎!與花花的合照,大家見到也開心啲

跟全就畫公仔比賽!
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-9 14:39:37 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-9 14:35
我試過種嘉仔種到搞出鬧鬼笑話…
佢d香味似香水, 間唔中就聞到, 屋企人話係唔係有香水女鬼入 ...

你d屋企人又真搞笑喎!
唔會問你係咪換左洗衣粉嘅?
回復

waiting 發表於 2020-6-9 14:50:08 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-9 14:39
你d屋企人又真搞笑喎!
唔會問你係咪換左洗衣粉嘅?

佢地有問我係唔係噴咗香水㗎…
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-9 14:56:59 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-9 14:50
佢地有問我係唔係噴咗香水㗎…

咁真係好白下喎朵花!
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-15 18:09:26 |顯示全部樓層

Blc. Pamela Hetherington "Coronation"

Blc. Pamela Hetherington "Coronation"

- Blc. Pamela Hetherington "Coronation" FCC/AOS 112A

爆左三個芽大到咁上下啦!
而... 睇真d! 有個芽出花菖?
咁快又打蕾?定還是空菖呢? 好緊張!  
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-17 12:48:40 |顯示全部樓層

C. trianaei var.albescens

- C. trianaei var. albescens

第一隻新芽長成左,又再出多一隻,
如果出多兩隻再一齊開花應該幾壯觀呢! (發夢)
回復

小雷子 發表於 2020-8-17 13:59:27 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-17 12:48
- C. trianaei var. albescens

第一隻新芽長成左,又再出多一隻,

睇得出你好想夢想成真,落左咁多肥仔藥比佢當飯食!
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-17 14:22:27 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-17 13:59
睇得出你好想夢想成真,落左咁多肥仔藥比佢飯食!
回復